Bliskoj osobi je potrebna pomoć iz daleka

Možda ne živite blizu bliske osobe kojoj je potrebna vaša podrška – recimo, ostarelog roditelja. Možda niste sigurni šta možete da učinite za tu osobu. Mnogi negovatelji se nalaze u ovakvoj situaciji. Na osnovu njihovih iskustava znamo da je moguće pružiti pomoć, čak i iz daleka. Možete:
 
  • da preko zajedničkih kontakata pružite emocionalnu podršku tim osobama
  • da koordinirate obavljanje usluga za njih (na primer, da angažujete lokalne negovatelje ili službe za čišćenje koji će dolaziti u dogovoreno vreme)
  • da vodite brigu o njihovoj zdravstvenoj dokumentaciji, kao i da ih vodite na kontrolu
  • da saznate vreme u koje bi želeli da ih neko poseti, i da organizujete posetu člana porodice ili prijatelja
Negovanje nekoga ko nije u blizini može zahtevati puno truda. Ipak, postoji način da se to izvede. U nastavku su navedeni neki korisni predlozi:

Napravite plan

Na početku bi bilo dobro da se upoznate sa njihovom situacijom, poteškoćama koje mogu da imaju i stepenom potrebne pomoći. Proverite sredstva koja imate na raspolaganju, i opcije kojima možete da upravljate iz daleka. Napravite beleške o zdravstvenom stanju osobe koju negujete, kao i njenoj pravnoj ili finansijskoj situaciji. 
 
Zapišite brojeve telefona važnih kontakata, informacije o osiguranju, brojeve računa i druge važne podatke. Takođe, prikupite što više informacija o bolesti i potrebnim metodama lečenja.

Higijena i proizvodi za inkontinenciju

Budući daživi sama, starija osoba se verovatno veći deo vremena može samostalno brinuti o sebi. Bez obzira na to, puno će joj značiti ako odaberete odgovarajući tip zaštite za njenu inkontinenciju. TENA jednokratan veš za inkontinenciju dizajniran je kao normalan veš - jednostavan za navlačenje i to bez ičije pomoći.  Da biste videli koliko su TENA gaćice za inkontinenciju lake za upotrebu, pogledajte ovaj video.
 

Uspostavite lokalnu mrežu kontakata kojima možete da se obratite

Ako živite dosta daleko od osobe kojoj pokušavate da pomognete, možete da se dogovorite sa komšijama, prijateljima i članovima porodice da je redovno posećuju. Tako će vas obaveštavati o stanju te osobe. Možete čak da joj predložite da unajmi profesionalnog negovatelja koji će brinuti o njoj i praviti joj društvo. U svakom slučaju, važno je da ima nekoga u blizini kome se može obratiti u hitnom slučaju. 

Redovno posećivanje i kontaktiranje

Naravno da je poželjno da posetite blisku osobu kad god vam se ukaže prilika za to. Tako ćete iz prve ruke znati u kakvom je fizičkom, emocionalnom i finansijskom stanju. Ako niste u mogućnosti lično da je posetite, budite sa njom u kontaktu preko smart telefona, tablet uređaja i interneta. 
Skype, WhatsApp, Viber, Facebook Messenger i Apple FaceTime vam mogu pomoći u tome. 
 
Ako osoba ima mobilni telefon, uverite se da zna da ga koristi. Kao i da na njemu ima sačuvane važne brojeve telefona. Neki operateri nude besplatna uputstva onlajn ili u svojim poslovnicama, kao i povoljnije tarifne pakete za starije osobe koje koriste mobilni samo za hitne slučajeve. 
 
Takođe, postoje korisna podešavanja telefona namenjena starijim korisnicima. Na primer, komande koje se aktiviraju glasom, veći tasteri i kompatibilnost sa slušnim aparatima. 

Budite spremni za hitne slučajeve

Trudite se da razmišljate unapred i zapitajte se šta biste uradili ako je bliskoj osobi hitno potrebna pomoć. Preporučuje se da napravite spisak lokalnih kontakata koji mogu u kratkom roku stići do te osobe. Takođe, morate biti spremni da u svakom trenutku otputujete do nje. Stoga, izdvojite novac za to.
 
Možda bi bliska osoba pristala da nosi SOS narukvicu ako joj je nabavite. Ovaj uređaj se aktivira dodirom na dugme i tako šalje upozorenje vama ili lokalnom negovatelju u hitnom slučaju. 

Potražite stručnu podršku

Izuzetno je korisno ako angažujete profesionalnog negovatelja koji će brinuti o obrocima, ličnoj nezi i drugim potrebama vama bliske osobe. Gerijatrijska sestra ili socijalni radnik takođe mogu da brinu o vašim bližnjima.