Bezbedno kućno okruženje za starije osobe

Bezbedno kućno okruženje za starije osobe

Kao negovatelj bliske osobe, vi joj možete najviše pomoći da očuva svoju pokretljivost. To je značajno zbog toga što im pokretljivost omogućava veću nezavisnost.
 
Pošto provodite sa njima dosta vremena kod kuće, uočite rizična mesta i sprečite nezgode koje bi ugrozile njihovu pokretljivost. Evo kako da pristupite tome. 
 
Najpre utvrdite da li primećujete kod njih neke od sledećih simptoma:
  • problemi sa pokretljivošću
  • problemi sa ravnotežom
  • umanjene motoričke sposobnosti
  • problemi sa vidom
  • demencija, zbunjenost ili druga mentalna ograničenja
Ako primetite nešto od navedenog kod bliske osobe, pokušajte da se stavite na njeno mesto. Krećite se po kući tamo gde bi se ona kretala. Proverite podove, tepihe i podloge. Uverite se da nisu klizavi. Popnite se uz stepenice koje bi ta osoba koristila. Proverite dajoj cipele ili papuce ne klizaju. Da li je ograda stepeništa čvrsta? Da li ta osoba može lako da dođe do toaleta? Kao i da li će moći bezbedno da uđe u kadu ili tuš-kabinu, ili izađe iz nje?  

Najveća opasnost

Najveća opasnost za pokretljivost starije osobe je pad. Padovi mogu lako da dovedu do slomljenih kostiju, modrica i neprekidnog straha od ponovnog pada. Starije kosti su lomljivije od mlađih, teže zarastaju i ne oporavljaju se do kraja. Padovi su glavni uzrok ozbiljnih povreda, posebno ako se dogode u kuhinji ili na stepenicama. Stoga se maksimalno potrudite da ih sprečite. Ako vaši bližnji ne mogu više samostalno da se kreću, postaje veliki problem. To je zato što oni više ne mogu sami da stignu to toaleta.

Šta možete da preduzmete?

Prilagodite njihovo kućno okruženje kako biste maksimalno umanjili rizike od pada. Kupite i postavite odgovarajuće proizvode i pomoćna sredstva koja će vašim bližnjima omogućiti da se kreću ugodno i bezbedno.