Bliskoj osobi je potrebna pomoć iz daleka

Možda ne živite blizu bliske osobe kojoj je potrebna vaša podrška – recimo, ostarelog roditelja. Možda niste sigurni šta možete da učinite za tu osobu. Mnogi negovatelji se nalaze u ovakvoj situaciji. Na osnovu njihovih iskustava znamo da je moguće pružiti pomoć, čak i iz daleka. Možete:
 
  • da preko zajedničkih kontakata pružite emocionalnu podršku tim osobama
  • da koordinirate obavljanje usluga za njih (na primer, da angažujete lokalne negovatelje ili službe za čišćenje koji će dolaziti u dogovoreno vreme)
  • da vodite brigu o njihovoj zdravstvenoj dokumentaciji, kao i da ih vodite na kontrolu
  • da saznate vreme u koje bi želeli da ih neko poseti, i da organizujete posetu člana porodice ili prijatelja
Negovanje nekoga ko nije u blizini može zahtevati puno truda. Ipak, postoji način da se to izvede. U nastavku su navedeni neki korisni predlozi:

Napravite plan

Na početku bi bilo dobro da se upoznate sa njihovom situacijom, poteškoćama koje mogu da imaju i stepenom potrebne pomoći. Proverite sredstva koja imate na raspolaganju, i opcije kojima možete da upravljate iz daleka. Napravite beleške o zdravstvenom stanju osobe koju negujete, kao i njenoj pravnoj ili finansijskoj situaciji. 
 
Zapišite brojeve telefona važnih kontakata, informacije o osiguranju, brojeve računa i druge važne podatke. Takođe, prikupite što više informacija o bolesti i potrebnim metodama lečenja.

Higijena i proizvodi za inkontinenciju

Budući daživi sama, starija osoba se verovatno veći deo vremena može samostalno brinuti o sebi. Bez obzira na to, puno će joj značiti ako odaberete odgovarajući tip zaštite za njenu inkontinenciju. TENA jednokratan veš za inkontinenciju dizajniran je kao normalan veš - jednostavan za navlačenje i to bez ičije pomoći.  Da biste videli koliko su TENA gaćice za inkontinenciju lake za upotrebu,  .
 

Uspostavite lokalnu mrežu kontakata kojima možete da se obratite

Ako živite dosta daleko od osobe kojoj pokušavate da pomognete, možete da se dogovorite sa komšijama, prijateljima i članovima porodice da je redovno posećuju. Tako će vas obaveštavati o stanju te osobe. Možete čak da joj predložite da unajmi profesionalnog negovatelja koji će brinuti o njoj i praviti joj društvo. U svakom slučaju, važno je da ima nekoga u blizini kome se može obratiti u hitnom slučaju. 

Redovno posećivanje i kontaktiranje

Naravno da je poželjno da posetite blisku osobu kad god vam se ukaže prilika za to. Tako ćete iz prve ruke znati u kakvom je fizičkom, emocionalnom i finansijskom stanju. Ako niste u mogućnosti lično da je posetite, budite sa njom u kontaktu preko smart telefona, tablet uređaja i interneta. 
Skype, WhatsApp, Viber, Facebook Messenger i Apple FaceTime vam mogu pomoći u tome. 
 
Ako osoba ima mobilni telefon, uverite se da zna da ga koristi. Kao i da na njemu ima sačuvane važne brojeve telefona. Neki operateri nude besplatna uputstva onlajn ili u svojim poslovnicama, kao i povoljnije tarifne pakete za starije osobe koje koriste mobilni samo za hitne slučajeve. 
 
Takođe, postoje korisna podešavanja telefona namenjena starijim korisnicima. Na primer, komande koje se aktiviraju glasom, veći tasteri i kompatibilnost sa slušnim aparatima. 

Budite spremni za hitne slučajeve

Trudite se da razmišljate unapred i zapitajte se šta biste uradili ako je bliskoj osobi hitno potrebna pomoć. Preporučuje se da napravite spisak lokalnih kontakata koji mogu u kratkom roku stići do te osobe. Takođe, morate biti spremni da u svakom trenutku otputujete do nje. Stoga, izdvojite novac za to.
 
Možda bi bliska osoba pristala da nosi SOS narukvicu ako joj je nabavite. Ovaj uređaj se aktivira dodirom na dugme i tako šalje upozorenje vama ili lokalnom negovatelju u hitnom slučaju. 

Potražite stručnu podršku

Izuzetno je korisno ako angažujete profesionalnog negovatelja koji će brinuti o obrocima, ličnoj nezi i drugim potrebama vama bliske osobe. Gerijatrijska sestra ili socijalni radnik takođe mogu da brinu o vašim bližnjima.