Osnovne karakteristike Alchajmerove bolesti

Alchajmerova bolest i vaši bližnji

Ako je vama bliskoj osobi dijagnostikovan Alchajmer, verovatno ste se već konsultovali sa lekarom. Međutim, uvek je dobro da nešto više saznate o ovoj bolesti. Puno negovatelja poput vas traži onlajn podršku od stručnih organizacija posvećenih istraživanju Alchajmerove bolesti. Dole, na sajtu organizacije Alchajmer Evropa, možete da pronađete informacije koje će vam pomoći da bolje razumete stanje i ponašanje osobe koju negujete.

Alchajmerova bolest

Alchajmerova bolest je neurodegenerativna bolest koja polako i progresivno uništava moždane ćelije. To je najčešći oblik demencije koji se javlja u 60–65 posto svih slučajeva demencije. Ime je dobila po nemačkom neurologu Alojzu Alchajmeru. On je 1907. prvi opisao simptome i neuropatološke karakteristike bolesti, poput amiloidnih naslaga i zamršenosti nervnih vlakana. Alchajmer utiče na pamćenje i kognitivne funkcije, pa dolazi do zbunjenosti, promena raspoloženja i dezorijentacije u vremenu i prostoru. To nije ni infektivna, niti zarazna bolest.
 
Najčešće se javlja kod osoba starijih od 65 godina, premda postoji manji broj slučajeva rane pojave bolesti kod znatno mlađih osoba.
 
Rani simptomi, poput problema sa pamćenjem i delimičnog gubitka određenih kognitivnih sposobnosti mogu u početku proći nezapaženo. Međutim, kako bolest napreduje, simptomi postaju uočljiviji i sve više otežavaju obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Praktične poteškoće oko obavljanja dnevnih zadataka, poput oblačenja, pranja i odlaska u toalet, postepeno postaju ozbiljnije. Na kraju, osoba sa ovom bolešću postaje zavisna od drugih bez čije podrške ne može da obavlja ove zadatke.
Alchajmer dovodi do pogoršanja opšteg zdravstvenog stanja, pa i do smrti. Najčešći uzrok smrti je upala pluća, pošto sa napredovanjem bolesti dolazi do slabljenja imunog sistema, a obično i do gubitka težine, pa je veći rizik od infekcija grla i pluća.
 
I pored obimnih istraživanja koja naučna zajednica širom sveta sprovodi, trenutno ne postoji lek za ovu bolest.

Glavne karakteristike Alchajmerove bolesti

U karakteristike Alchajmerove bolesti spadaju gubitak memorije, apraksija–afazija–agnozija, otežana sposobnost komunikacije, promene u karakteru i ponašanju, fizičke promene. 
 
Pročitajte više na sajtu Alzheimer-europe.org.