Bliska osoba ima probleme mentalne prirode

Vrsta podrške koja je potrebna vašoj bliskoj osobi zavisi od njenog mentalnog stanja, ali i fizičkog zdravlja. 
 
Možda ste primetili da više nije u stanju da se izbori sa nekim stvarima. Na primer, možda zaboravlja stvari. Ili ne stiže na vreme u toalet. Možda ima dramatične promene raspoloženja. Ukoliko vama bliska osoba pokazuje neki od ovih simptoma, ovaj odeljak je za vas.  Ovde možete da pročitate praktične savete o tome kako da obezbedite bolju negu osobama sa inkontinencijom koje imaju umanjene mentalne sposobnosti. I pored toga vam preporučujemo da se konsultujete sa medicinskim stručnjakom.

Usvajanje navika za vas i osobu koju negujete

Da bi se osobe sa mentalnim problemima osećale sigurnije, najbolje je da se usvoje izvesne navike. To posebno važi za menjanje proizvoda za inkontinenciju. One će biti manje nervozne ako to obavljate svakog dana u isto vreme. Takođe pomaže ako prilikom njihovog presvlačenja govorite i radite iste stvari. Tako će znati šta da očekuju kada dođe vreme za presvlačenje. Biće im jasno kako se to uklapa u njihov dnevni raspored koji se sastoji od obedovanja, dremanja i drugih aktivnosti, poput gledanja televizije. 
 
U slučaju da neko drugi preuzme brigu o ovoj osobi, dobro bi bilo da ga upoznate sa rutinama. Tako osoba koju negujete neće biti uznemirena zbog promene negovatelja.  

Kreiranje odgovarajućeg okruženja

Ovo zavisi od stanja osobe i njene situacije. Ako starija osoba može sama da ide do toaleta, osigurajte da prolaz do njega bude čist.  Potrudite se da stvorite najbezbednije moguće okruženje. Izvršite određene adaptacije, kupite i postavite odgovarajuće proizvode i pomoćna sredstva. Cilj je da osoba može ugodno i bezbedno da koristi taj prostor. Evo šta treba da učinite što pre:
 
  • Ispitajte podove u svakoj prostoriji u koju će ona verovatno ulaziti. Da li su klizavi? Da li predstavljaju rizik? Ako jesu... 
    – Postavite protivklizne trake ispod staza i uklonite sve neravne i iskrzane tepihe. 
    – Koristite protivklizne prostirke na podovima koji su često mokri, recimo, u kupatilu i kuhinji.
  • Ugradite šipke za pridržavanje na svim kritičnim mestima – recimo, pored WC šolje, u tuš-kabini ili kadi.
  • Postavite veliki znak na vratima kupatila kako bi se osoba lakše orijentisala. Takođe, možda bi trebalo da zamenite dasku wc šolje jarkom bojom kako bi bila uočljivija.
  • U kupatilu ili spavaćoj sobi držite korpu za otpatke sa poklopcem u koju će se odlagati proizvodi za inkontinenciju. Tako ćete sprečiti nered i stvoriti prijatnije okruženje.
  • Osim toga, osoba koju negujete možda želi da nosi odeću koja se lako skida, poput široke suknje i pantalona na učkur. Takva odeća pomaže joj da bude samostalnija, a vama da je lakše presvučete.
Druge praktične savete o bezbednosti, uključujući o tome kako da podižete i premeštate takvu osobu, potražite u odeljcima Bezbednost kod kuće i Ergonomija.

Značaj održavanja higijene

Lična higijena predstavlja važan deo svačije dnevne rutine. Ipak, nije tako lako brinuti o nekome čije se fizičko i mentalno zdravlje pogoršava.
 
Osobe koje pate od demencije mogu manje sarađivati i više se protiviti promenama. Iz tog razloga, briga o higijeni bliske osobe može da zahteva puno strpljenja. Morate češce da razgovarate sa njom i posvetite više vremena održavanju njene higijene. Saznajte više o inkontinenciji i demenciji

Nega kože kod starijih osoba

Kao što možda znate, u starosti koža postaje osetljivija i manje otporna. Iz tog razloga zahteva specijalnu negu sa nežnom higijenskom rutinom koja pomaže u sprečavanju iritacija i infekcija kože. To se posebno odnosi na osobe koje pate od inkontinencije, pošto mokraća i stolica mogu da oštete kožu. Osim što štiti kožu, dobra higijena kod starijih ima i umirujuće dejstvo i pomaže im da se osećaju čisto, ugodno, sveže i zdravo. Takođe, dobro utiče na njihovo samopouzdanje.

Proizvodi za inkontinenciju

Važno je da imate na umu da osobe sa demencijom teško prihvataju promene. Možda im nisu jasni razlozi zbog kojih nešto radite, recimo, zašto im pomažete oko inkontinencije. Uzimajući to u obzir, TENA gaćice za inkontinenciju dizajnirane su tako da podsećaju na normalno . To pomaže osobama da se osećaju udobnije. Iskusni negovatelji, uključujući one u domovima za stare, primetili su da osobe sa demencijom pružaju manje otpora kada treba da ih obuku. 
 
Detaljan vodič o korišćenju naših proizvoda za inkontinenciju potražite na našoj stranici o presvlačenju.

Briga o ishrani i unosu dovoljne količine tečnosti

Neke osobe sa inkontinencijom vode računa da ne unose suviše tečnosti, bojeći se da će imati češću potrebu za mokrenjem. Zbog toga se trude da uzimaju što manje tečnosti. To može predstavljati problem. Koncentracija mokraće može postati veća, a i njihovo zdravstveno stanje može da se pogorša. Pokušajte da ubedite osobu koju negujete da uzima uobičajene količine tečnosti koje odgovaraju njenom prirodnom osećaju za žeđ.  
 
Ovim osobama je bitno dase hrane u društvu. Tu se ne radi samo o hrani i piću, već je to i prilika da provedu zajedničko vreme sa drugima. Dobro je ako možete čak da pozovete članove porodice i prijatelje da vam u obedovanju. Nakon druženja sa vama, ćaskanja i smeha, osećaće se mnogo bolje. Takođe, nastojite da imate obroke u isto vreme svakog dana. 

Sprečavanje osećaja izolovanosti

Ako osoba koju negujete pati od mentalnog poremećaja i ne može sama da se kreće, moguće je da neće više tako uživati u svojim hobijima. Bez obzira na njeno stanje, imajte u vidu da joj i dalje prija kada je neko uhvati za ruku i zagrli, ili kada joj se neko nežno obrati. Preporučuje se da pronađete neke nove aktivnosti u kojima biste zajedno uživali. To će je zabaviti, a i neće se osećati usamljeno. 
 
Iskusni negovatelji tvrde da čak i obične aktivnosti u kojima učestvujete zajedno sa osobom koju negujete mogu da joj ulepšaju dan. Pogledajte ovde u kojim biste aktivnostima mogli da uživate zajedno.

Ne okolišajte da zatražite pomoć

Kada osoba koju negujete ujedno pati od demencije i inkontinencije, to predstavlja dodatni napor za vas. Iskusni negovatelji preporučuju da zatražite pomoć i podršku članova porodice, prijatelja, lokalne zajednice ili nadležnih socijalnih službi. Više o tome saznajte ovde.