Šta možete da preduzmete?

Pomognite bliskoj osobi oko inkontinencije

Ako bliska osoba još uvek nije posetila lekara, što pre joj zakažite pregled. Potrebno je da saznate što je moguće više o stanju vaše bliske osobe. Tako će dobiti odgovarajući tretman. 
 
Lekari će nastojati da je oslobode bilo kakve neugodnosti. Zbog toga će verovatno preporučiti najmanje invazivni pristup. U početku, to može uključivati promene u načinu života, fizioterapeutske vežbe i medicinske uređaje (pogledajte ispod). Ako ništa od toga ne pomogne, lekar može uputiti vama blisku osobu kod specijaliste. Na kraju, specijalista može prepisati lekove ili preporučiti operaciju. Ipak, nema razloga za brigu. Zajedno sa stručnjacima možete pomoći bliskoj osobi da se izbori sa inkontinencijom.
 
Kada pokušate da pomognete bliskoj osobi oko inkontinencije, možda ćete se u početku oboje osećati nelagodno. To je normalno. Na kraju, to je ipak lična stvar. Međutim, imajte na umu da puno toga možete da uradite za tu osobu. Stoga, pobedite stid, jer ćete tako i bliska osoba biti opuštenija. Još i ako ste naučili sve o njenom stanju, razumećete kroz šta sve prolazi. Tada joj možete pružiti upravo onakvu podršku koja joj je potrebna.  

Saveti za različite tipove inkontinencije

Da li ste pročitali odeljak Tipovi inkontinencije? U njemu su opisane neke od najčešćih vrsta slabosti bešike. Tamo biste mogli da pronađete onu koja odgovara stanju vaše bliske osobe. 
 
U nastavku su navedeni stručni saveti koji će vam pomoći kod određenog tipa inkontinencije.
Pomoć kod stresne inkontinencije
Najpre uzmite u obzir životni stil vaše bliske osobe.  Nekoliko manjih promena može da napravi veliku razliku u pozitivnom smislu. 
 • Važno je da unosi dovoljnu količinu tečnosti.
  Možda ste pomislili da je bolje da uzima manje tečnosti. Naprotiv, to će dovesti do veće koncentracije urina. To razdražuje bešiku, pa ona postaje aktivnija. Preporučujemo da vaš bližnji uzima normalnu količinu tečnosti i prati prirodan osećaj žeđi. To je dovoljno da bi sačuvali zdravu, bledožutu boju mokraće. Kao što možda i pretpostavljate, preveliki unos tečnosti samo povećava nagon za mokrenjem. Stoga pokušajte da održite zdravu ravnotežu.

 • Izbegavajte određene napitke.
  Imajte u vidu da neki napici imaju diuretičko dejstvo, što znači da vas više „teraju“ u toalet. U te napitke spadaju čaj i kafa zbog kofeina i alkoholna pića. Osobi koju negujete neće škoditi ako ponekad uzme takve napitke. Međutim, najbolje je da ih ne služite previše.

 • Pazite na kalorije.
  Prekomerna težina slabi mišiće karlice što može izazvati inkontinenciju. Da biste pomogli osobi koju negujete da se ne ugoji, vodite računa da uzima zdrave, hranljive namirnice koje nisu previše kalorične.

 • Ubedite je da prestane da puši.
  Da li je osoba koju negujete pušač? To samo po sebi ne dovodi do slabosti bešike. Međutim, pušački kašalj može da stvori pritisak na bešiku. Pokušajte da je ubedite da smanji broj cigareta ili da prestane sa pušenjem. Osim na inkontinenciju, to će imati povoljan efekat i na njeno opšte zdravstveno stanje. 


 • Podstičite je da vežba.
  Da li osoba koju negujete može sama da se kreće? Možete li joj pomoći da bude što više u pokretu? Vežbe za mišiće dna karlice mogu poboljšati kontrolu mokraćne bešike. Naučnici su utvrdili da ove vežbe dovode do poboljšanja ili čak do izlečenja u 70% lakših do umerenih slučajeva inkontinencije. Ipak, neophodno je da se odgovarajuće (Kegelove) vežbe za jačanje mišića dna karlice praktikuju redovno od tri do šest meseci. Nikad nije kasno da počne sa vežbama – čak i ako je u sedamdesetim ili osamdesetim godinama, vama bliska osoba i dalje može da poboljša svoje stanje. Za pravilno izvođenje ovih vežbi, specijalisti preporučuju tehnike poput električne stimulacije. Saznajte više o vežbama.
Pomoć kod nagonske inkontinencije
Ovaj tip inkontinencije je poznat i kao „preterana aktivnost bešike“. Samo ime govori da se radi o iznenadnom i nezadrživom nagonu za mokrenjem. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći tokom nege bliske osobe: 
 • Pomozite joj da ode do toaleta.
  Obezbedite joj siguran put do toaleta, bez prepreka, da bi se lakše snalazila. Ako je pokretljiva ili delimično pokretljiva i obučena, odeća mora da bude laka za skidanje, odnosno, bez suvišnih kopči.

 • Pomozite joj oko treninga bešike i vežbi. 
  Kod nagonske inkontinencije moguće je „ponovo istrenirati“ bešiku. Da biste uspeli u tome, podstičite osobu koju negujete da duže zadržava veće količine mokraće. I da ređe ide u toalet. Bešika će tako prestati da „preuveličava“ potrebu za pražnjenjem kada je tek napola puna. Ponovo treniranje bešike postaje s vremenom lakše. Do 50% osoba sa nagonskom inkontinencijom koje su isprobale ove vežbe, smatraju da su efikasne.

> Kegelove vežbe za jačanje mišića karlice takođe mogu pomoći u pojedinim slučajevima nagonske inkontinencije.

> Saznajte više o ovim vežbama.

Pomoć kod mešovite inkontinencije
Da li kod osobe koju negujete primećujete da su pomešani simptomi stresne i nagonske inkontinencije? Ako je tako, najbolje je da se koncentrišete na dominantne simptome i pokušate da njih prvo uklonite. Možete da počnete sa vežbama za jačanje mišića dna karlice koje su dobre za stresnu inkontinenciju, ili sa ponavljanim vežbanjem kontrole mokrenja za nagonsku inkontinenciju. Kada primetite poboljšanje, pređite na druge simptome.
Pomoć kod funkcionalne ili neurološke inkontinencije
Da li osoba koju negujete ne može na vreme da stigne do toaleta zbog fizičkog ili mentalnog nedostatka? Da li zbog toga ne može da kontroliše svoju bešiku? U tom slučaju, zatražite lekarsku pomoć. Uvek postoji način da pomognete bliskoj osobi, čak i ako lekari to ne mogu. 
 
Najvažnije je da svedete na minimum tragove bilo kakve nezgode. Za to su vam potrebni odgovarajući proizvodi za inkontinenciju. Zahvaljujući dobrom dizajnu uložaka i gaćica za inkontinenciju, mokraća nikako ne može da „pobegne“. Ovi proizvodi takođe pružaju osećaj svežine, suvoće, čistoće i udobnosti
 

> Istražite asortiman TENA proizvoda.

Lečenje ozbiljnijih slučajeva

U zavisnosti od stanja osobe koju negujete, lekar ili specijalista mogu da preporuče nešto od sledećeg: 

 • Medicinski uređaji
  Lekar može da ugradi kateter (cevčicu povezanu sa mokraćnim kanalom) sa urin kesom u kojoj će se zadržavati sva mokraća. To može biti samo privremena mera, posebno ako je nastala kao rezultat operacije od koje se osoba oporavlja. Možda ćete morati da menjate i perete urin kese, što nije tako teško. Imajte u vidu da kateter nije rešenje za urinarnu inkontinenciju, već za uvećanu prostatu, i da može biti privremeno rešenje nakon operacije prostate.

  Za slabost bešike se najčešće koriste upijajući ulošci i gaćice za inkontinenciju. Dostupni su u različitim veličinama i sa različitom moći upijanja, i služe kao zaštita od curenja mokraće i neutralizator neprijatnih mirisa.

  > Istražite TENA proizvode za inkontinenciju.

 • Krajnje rešenje: lekovi i/ili operacija
  Preterana aktivnost bešike se može smanjiti pomoću specijalnih lekova. Da biste saznali koji to lekovi pomažu kod nagonske inkontinencije, zatražite uput za pregled kod specijaliste, na primer, urologa ili ginekologa.

  Inkontinencija se može rešiti operativnim putem, ali se retko pribegava tome.
Druge vrsta pomoći
Kako još možete da pomognete bliskoj osobi sa funkcionalnom inkontinencijom? Obezbedite joj siguran put do toaleta, bez ikakvih prepreka da bi se lakše snalazila. Ako je pokretljiva ili delimično pokretljiva i obučena, lakše će joj biti ako nosi odeću koja je laka za skidanje, to jest bez komplikovanog kopčanja. 
Pružite najbolju negu svojim bližnjima

Saznajte šta to TENA ima u ponudi što će najefikasnije rešiti poteškoće vaših bližnjih i pružiti im osećaj čistoće i ugodnosti – ovde pregledajte asortiman TENA proizvoda.