Starenje i inkontinencija

Šta se događa kada ostare?

Šta je potrebno najpre da uradite ako starija bliska osoba izgubi kontrolu nad radom bešike i/ili creva? Pokušajte da ne paničite. U početku ćete se oboje osećati zbunjeno i nelagodno. Nemojte da brinete: je česta pojava i postoje načini na koje možete da pomognete osobi koja se suočava sa njom.
 
Ako ste bili uz blisku osobu dok je starila, verovatno ste primetili promene u njenom fizičkom stanju. Možda više nije puna snage kao i pre. Verovatno su joj vid i sluh popustili. To je prirodno. 
 
Njen mokraćni sistem je možda u sličnom stanju. S godinama je sve manje efikasan. Kao rezultat toga, ona delimično ili u potpunosti gubi kontrolu nad radom bešike i creva. U pitanju je uobičajeno stanje koje se naziva inkontinencija. 
 
Inkontinencija može biti neugodna i uznemirujuća za vaše bližnje. Odlazak u toalet, privatna stvar koju su olako obavljali, odjednom je van njihove kontrole.  
 
Pomozite im pokazujući razumevanje. Trudite se da ih ne uznemiravate ili osuđujete zbog toga. Saznajte više o inkontinenciji i načinima na koje možete da pružite praktičnu pomoć svojim bližnjima. Brinite o njima s puno ljubavi. To će vas zbližiti još više. 
 
Da biste bolje razumeli stanje u kojem se nalazi vama bliska osoba, uzmite u obzir da je s godinama došlo do promena u njenom telu.

Zašto je došlo do inkontinencije?

Naši organi, mišići i nervi s godinama ne sarađuju tako dobro. 
 
i mišići sfinkteri pružaju podršku bez koje ne možemo da zadržavamo mokraću. To su važni mišići za zadržavanje mokraće i stolice. Oni s godinama slabe iz različitih razloga, zbog čega dolazi do inkontinencije. Takođe je moguće da nervi koji povezuju mozak i bešiku šalju pogrešne signale. 
 
Osim toga, bubrezi i bešika s godinama gube na svojoj efikasnosti. (Uopšteno govoreći, kod zdrave osobe u godinama, bubrezi i dalje funkcionišu na uobičajen način. Međutim, bolesti, lekovi i drugi faktori mogu da ugroze rad bubrega.) 
 
Sledeće promene mogu da doprinesu pojavi inkontinencije:  
Šta se događa sa bubrezima dok starimo?
Dok starimo, između ostalog, povećava se rizik od opadanja bubrežne funkcije. To se odražava kao oslabljeni dotok krvi u bubrege i smanjena proizvodnja antidiuretskog hormona (ADH). Funkcija ovog hormona je da koncentriše mokraću (zadržavajući vodu u organizmu). Kada opadne nivo ovog hormona, proizvodi se više mokraće, posebno noću. Upravo zbog toga, normalno je da starije osobe imaju potrebu da idu u toalet jedanput ili dvaput noću.
Šta se događa sa našom bešikom dok starimo?
Bešika je mišićna kesa. Starenjem se povećava rizik slabljenjačvrstine i funkcionalnosti mišica bešike. To dovodi do smanjene mogućnosti kontrakcije i stezanja ovih mišića. Kao rezultat toga, bešici je potrebno više vremena da se isprazni, i to možda ne do kraja, zbog čega preostaje nešto mokraće u njoj. 
 
Takođe, ona postaje manje rastegljiva i ne može da zadrži onoliko mokraće kao pre. Refleks pražnjenja se aktivira kasnije kada se bešika skoro napuni. Samim tim, starija osoba ima manje vremena da reaguje i da na vreme isprazni bešiku. 
 
Moguća je blokada mokraćnog kanala. Kod žena se to događa zbog oslabljenih mišića koji dovode do pada bešike ili vagine (prolaps). S druge strane, uvećana kod muškaraca može blokirati njihov mokraćni kanal. Važno je ovo uočiti na vreme kako bi se primenio odgovarajući način lečenja.
 
Simptomi mogu da uključuju sledeće: 
  • otežan početak mokrenja
  • osećaj da mokraćna bešika nije ispražnjena nakon mokrenja
  • isprekidan ili slab mlaz mokraće
  • učestali nagon za mokrenjem u toku dana i noći.
Ako bešika ne može da se isprazni do kraja, postoji mogućnost da se napuni preostalom mokraćom. To dovodi do prelivne inkontinencije, kao i do rizika od infekcija mokraćnih puteva.
 
Ako osoba koju negujete s godinama sve manje može da se kreće, teško će joj biti i da stigne do toaleta. Što znači da neće tamo stići na vreme. U tom slučaju, u pomoć pritiču negovatelji poput vas koji će voditi računa o inkontinenciji kod te osobe. 

Saznajte više

Da biste bili dobar negovatelj, važno je da razumete proces starenja i uticaj koji on ima na pokretljivost i kognitivne sposobnosti. Više o promenama koje idu s godinama i o tome kako možete da pomognete bližnjima potražite u sledećim člancima: