Bliskoj osobi je potrebna mala pomoć

Od fizičkog stanja osobe koju negujete zavisi šta je potrebno da uradite da biste joj obezbedili odgovarajuću vrstu podrške.
 
Ovaj odeljak je namenjen negovateljima osoba koje mogu same da se kreću i obavljaju dnevne aktivnosti ili da to rade uz nečiju malu pomoć. Ovde možete da pročitate praktične savete o tome kako da obezbedite takvoj osobi najbolju moguću negu.

Podsticanje održavanja higijene

Lična higijena predstavlja važnu dnevnu rutinu. Možda osoba koju negujete može sama da brine o sebi i održava ličnu higijenu. Ili joj je za to potrebna mala pomoć. U tom slučaju, pomozite joj. Podstičite je da samostalno brine o ličnoj higijeni, što je duže moguće. Ipak, povremeno proverite da li joj je potrebna vaša pomoć.

Koža kod starijih osoba zahteva posebnu vrstu nege

Verovatno ste primetili da i koža stari. S godinama postaje prilično osetljiva. Zbog toga starije osobe zahtevaju posebnu higijensku rutinu, predviđenu za njihovu osetljivu kožu. Ona je posebno bitna kod osoba sa inkontinencijom, pošto mokraća i stolica iritiraju i oštećuju kožu. Nežnim pranjem i zaštitom kože sprečavaju se iritacije i infekcije. Stoga je dobro da ta osoba primenjuje higijensku rutinu predviđenu za njenu osetljivu kožu. To će joj pružiti osećaj čistoće, ugodnosti i svežine, zbog čega može biti znatno sigurnija u sebe. 
 
Nega kože sastoji se iz tri koraka: čišćenje, obnavljanje i zaštita. Da biste videli koji proizvodi se koriste za svaki od navedenih, i koji su predviđeni za osetljivu kožu starijih osoba pregledajte asortiman TENA proizvoda za negu kože.

Proizvodi za inkontinenciju

Ako osoba koju negujete može sama da se obuče, onda verovatno može i sama da koristi zaštitne proizvode za inkontinenciju. Posebno ako koristi proizvode koji su jednostavni za upotrebu, poput jednokratnih gaćica za inkontinenciju. TENA veš se lako navlači poput normalnog veša.One pružaju samostalnost i dostojanstvo osobama sa inkontinencijom. Takođe, one su pouzdana zaštita od curenja mokraće.  
 
 
Više informacija o asortimanu TENA proizvoda možete pronaću odeljku TENA proizvodi.

Briga o bezbednosti bliske osobe

Osoba koju negujete može biti prilično samostalna, tako da joj nije potrebno puno pomoći.  Ipak, imajte na umu da starije osobe imaju krhke kosti. Čak i sitne nezgode ili manji padovi mogu da dovedu do preloma i ograničene pokretljivosti. Da biste sprečili povrede, potrudite se da kućno okruženje u kojem se starija osoba kreće bude što bezbednije. Pročitajte više u odeljku „Bezbednost kod kuće“.

Briga o ishrani i unosu dovoljne količine tečnosti

Možda osoba koju negujete pazi da ne uzima suviše tečnosti, iz straha da će onda češće morati da ide u toalet. U tom slučaju, koncentracija njene mokraće može postati veća. To može povećati rizik od zdravstvenih problema. Stoga, pokušajte da je podstaknete da unosi onoliko tečnosti koliko inače unosi, i da je uzima svaki put kada oseti žeđ. 
 
Da biste bili sigurni da jede zdravo i dovoljno, najbolje je da se hranite zajedno. Obroci se ne svode samo na hranu. To je i vreme za druženje, ćaskanje, poveravanje i smejanje. Zašto ne biste pozvali još nekog člana porodice i prijatelja da vam se pridruže? Zahvaljujući društvu drugih osoba, osoba koju negujete se oseća manje izolovano, što je veoma bitno.   

Sprečavanje osećaja izolovanosti

Čak i u poznijim godinama želimo da nas neko drži za ruku, miluje ili nežno zagrli. Ako smo sami veći deo vremena, to nam je još bitnije. 
 
Iskusni negovatelji tvrde da čak i trivijalne aktivnosti koje obavljate zajedno sa osobom koju negujete mogu da joj ulepšaju dan. Pogledajte ovde neke ideje koje vas mogu inspirisati.

Bezbednost kod kuće

Napravite bezbedno kućno okruženje za osobu koju negujete.

Mlađa žena razgovara sa starijom – kako da napravite bezbedno kućno okruženje

Ergonomija

Saveti o tome kako da negujete blisku osobu bez zamora.

Stariji par sedi sa mlađom ženom – kako da brinete o bliskoj osobi bez iscrpljivanja tela

Preporučene aktivnosti

Pogledajte 21 ideju za aktivnosti koje možete da praktikujete zajedno sa osobom koju negujete.

Mlađa i starija žena slažu slagalicu – preporučene aktivnosti sa osobom koju negujete