Rečnik pružanja nege

Rečnik termina vezanih za negu osoba sa inkontinencijom

Ako lekar ili apotekar upotrebi termin koji vam nije poznat, ili ako pročitate nešto novo na pakovanju, potražite korisna objašnjenja u našem rečniku.

Curenje mokraće iz bešike

Takođe poznato kao slabost bešike i urinarna inkontinencija. Označava poteškoće u kontrolisanju bešike. Može dovesti do nevoljnog curenja mokraće.

Dnevni ulošci

Ovo je najmanji i najtanji tip uložaka. TENA® dnevni ulošci za inkontinenciju pružaju osećaj svežine i zaštitu kod veoma laganog curenja mokraće.

Donje rublje

Ovim terminom se označava muško i žensko donje rublje za inkontinenciju. TENA® donje rublje se nosi kao i svako drugo, navlači se i svlači. Pruža zaštitu u slučajevima od umerene do teške inkontinencije.

Enureza

Enureza (takođe poznato kao mokrenje u krevetu) je nevoljno curenje mokraće. Ukoliko dođe do mokrenja u snu, u pitanju je noćno mokrenje.

Fekalna inkontinencija

Ovaj tip inkontinencije predstavlja nevoljno pražnjenje creva.

Funkcionalna inkontinencija

Podrazumeva nemogućnost pravovremenog odlaska u toalet usled poteškoća uzrokovanih fizičkim ili mentalnim oboljenjem. 

Inkontinencija

Nevoljni gubitak funkcije bešike i/ili creva.

Inkontinencija zbog prepunjenosti

Usled oštećenja nerava obično dolazi do konstantnog ili sporadičnog curenja mokraće. Prelivna inkontinencija nastaje kada mokraćna bešika ne može da se isprazni u potpunosti, pa se usled toga napuni preostalom mokraćom.

Izuzetno tanki ulošci

TENA® izuzetno tanki ulošci pružaju posebnu diskreciju. I pored toga što im je profil tanji, oni pružaju podjednako efikasnu zaštitu kao obični ulošci za inkontinenciju.

Jednodelne/jednokratne pelene za odrasle

TENA® se odnosi na „jednodelne pelene” ili „jednokratne pelene” za odrasle. Pričvršćuju se pomoću traka i lako se skidaju.

Jednokratne pelene

Ove „jednokratne pelene” su specijalno namenjene za zaštitu od inkontinencije. TENA® jednokratne pelene za muškarce i jednokratne pelene za žene predstavljaju savršen izbor za negu vaših bližnjih. Pričvršćuju se pomoću traka i lako se skidaju. Jednokratne pelene za inkontinenciju, koje se nekada nazivaju pelene za odrasle, obezbeđuju maksimalnu apsorpciju radi jače zaštite za inkontinenciju.

Kapanje nakon izmokravanja

Do ovoga dolazi kada se mokraćna bešika (mokraćni kanal) ne isprazni u potpunosti, pa mokraća nastavi da curi i nakon mokrenja. To je takođe uobičajeno kada su oslabljeni mišići dna karlice.

Menopauza

Period koji podrazumeva trajni prestanak menstrualne aktivnosti.

Mešovita inkontinencija

Doslovno se odnosi na pomešane simptome. Obično je to kombinacija stresne inkontinencije (pogledajte ispod) i hitne inkontinencije (pogledajte ispod). Ako imate oba tipa inkontinencije, obično vam jedan zadaje više poteškoća od drugog. U tom slučaju, pokušajte najpre da uklonite najčešći simptom.

Mišići dna karlice

Mišići dna karlice formiraju široku obujmicu između vaših nogu, od pubične kosti napred do donjeg dela kičme pozadi. Mišići dna karlice pružaju podršku bez koje ne možemo da zadržavamo mokraću. To su važni mišići za zadržavanje mokraće i stolice.

Mokrenje

Čin mokrenja (pražnjenje ili izmokravanje).

Nagonska inkontinencija

Poznata je i kao hiperaktivna mokraćna bešika sa curenjem urina. To je najčešći tip inkontinencije kod muškaraca. Dolazi do iznenadnog nagona za mokrenjem i bešika nevoljno izbacuje mokraću. Zbog osećaja hitnosti, teže je stići do toaleta na vreme. Može doći do čestih manjih curenja između mokrenja i potpunog pražnjenja bešike. Nastaje usled različitih faktora, recimo, uvećane prostate, infekcije mokraćnih puteva, konzumiranja kafe i energetskih napitaka, kamenja u bešici, slabe proizvodnje sekreta u postmenopauzi, ginekoloških stanja poput prolapsa i tumora na jajniku i zatvora.

Neurološki poremećaj rada bešike

Oštećenje nerava kao rezultat bolesti može da utiče na vezu između mozga i mokraćne bešike. Rezultat toga je nemogućnost kontrole mokraćne bešike ili njenog potpunog pražnjenja.

Prostata

Žlezda kod muškaraca koja se nalazi ispod dna mokraćne bešike i okružuje mokraćni kanal. Proizvodi tečnost pri ejakulaciji. Kod starijih muškaraca ta žlezda ponekad počne da se uvećava i pritiska mokraćnu cev. Na to ukazuje slab mlaz mokraće.

Sistem uloška & gaćica

Kod dvodelnih proizvoda sa sistemom uloška i gaćica za inkontinenciju predviđeno je da se ova dva artikla nose zajedno. Ulošci pružaju diskretniju zaštitu koja prianja uz telo kada se nose sa TENA® gaćicama za inkontinenciju, koje mogu biti za višekratnu ili jednokratnu upotrebu. Ovaj sistem pruža zaštitu u slučajevima od umerene do teške inkontinencije.

Stresna inkontinencija

Inkontinencija koja se javlja usled iznenadnog fizičkog naprezanja, recimo, kada kašljemo, kijamo, vežbamo, podižemo nešto teško ili kada se smejemo. Obično uključuje samo malu količinu mokraće i najčešće se dovodi u vezi sa oslabljenim mišićima dna karlice.

Ulošci

Namenjeni ženama sa inkontinencijom kod kojih dolazi od vrlo malo do obilnog curenja mokraće. Većina TENA® uložaka su pojedinačno upakovani i imaju samolepljivu traku za nošenje sa običnim vešom.

Ulošci za muškarce

Ovo su ulošci za inkontinenciju specijalno namenjeni muškarcima. TENA® ulošci za muškarce obezbeđuju ugodno i sigurno prianjanje zahvaljujući konusnom obliku koji prati anatomiju muškog tela. Samolepljiva traka ih čvrsto drži na mestu. Preporučuje se da se nose ispod klasičnog modela veša. Najbolje je koristiti za laganu do umerenu inkontinenciju kod muškaraca.

Vežbe za dno karlice

To su vežbe koje podrazumevaju stezanje i opuštanje mišića dna karlice. Njima se jačaju mišići i povećava pritisak zatvaranja mokraćnog kanala.

Zaštitne prostirke

Zaštitne prostirke koje se koriste za krevet su u stvari ogromne apsorpcione podloge. Služe za zaštitu površina na kojima se sedi ili leži, recimo, kreveta, stolica i ostalih delova nameštaja. TENA® zaštitne prostirke su dostupne u raznim veličinama i stilovima.