Inkontinencija i higijena

Inkontinencija i higijena

Čistoća je važan deo nege osobe sa inkontinencijom. Takođe, to je  jedan od načinana kojimožete da utičete na sreću i udobnost osobe sa inkontinencijom.

Zašto je higijena tako važna?

Starija koža je prilično osetljiva. A  je možedodatnoučiniti osetljivijom. To se događa ako vlaga iz mokraće i/ili stolice ostane na koži. U tom slučaju, koža možda ne može da formira zaštitnu barijeru. Tada počinju da se javljaju ojedi. Kada koža pukne, bakterija lako može da prodre u nju i izazove neprijatan osip.

Zašto ne treba koristiti običan sapun?

Možda mislite da ćete redovnim pranjem rešiti problem. Međutim, čestim pranjem običnim sapunom i vodom možete samo da pogoršate situaciju. Običan sapun isušuje kožu, pa ona postaje još osetljivija. To može dovesti do osipa, koji u kombinaciji sa inkontinencijom predstavlja rizik od infekcije. 
 
Premda ništa od ovoga ne zvuči prijatno, postoji nekoliko načina na koje možete starijoj osobi obezbediti dobru negu kože.

Saveti za negu kože namenjeni vama i vašoj dragoj osobi

Mnogi negovatelji su odbacili tradicionalno pranje sapunom i vodom i prešli na proizvode „bez ispiranja“, jer im oni olakšavaju redovno održavanje higijene. Ovi proizvodi takođe pružaju predah od konstantnog pranja vodom, od čega se koža isušuje. 
 
Naš proizvod TENA Wash Cream je blago sredstvo za pranje bez ispiranja koje nudi dodatnu pogodnost hidratacije i zaštite starije kože.
 
Dostupni su čak i šamponi sa formulom „bez ispiranja“. Ovi proizvodi su od izuzetne pomoći negovateljima osoba koje veći deo vremena provode u krevetu. Da bi kosa osobe koju negujete bila mirišljava i čista, probajte našu kapu za pranje kose TENA Shampoo Cap.
 
Poznato je da stvara neprijatne mirise, zbog čega se starije osobe mogu osećati napeto ili neugodno. Međutim, važno je da ne koristite suviše parfimisane proizvode koji će samo zamaskirati miris. Naši artikli iz asortimana TENA proizvoda za negu kože bez ispiranja ne pružaju samo osećaj svežine, već kontrolišu i uklanjaju neprijatne mirise. 
 
Održavanje higijene je još lakše ako koristite višenamenske proizvode, poput onih iz asortimana TENA šampona i gelova za tuširanje. Tako nećete morati da koriste dva proizvoda, već jedan koji ujedno služi za pranje kože i kose.
 
Lakše ćete pomoći starijoj osobi oko održavanja higijene kada pri ruci imate nekoliko različitih tipova maramica za jednokratnu upotrebu. 
 
  • Suve maramice za jednokratnu upotrebu smanjuju rizik od prenosa infekcije, koji ponekad postoji kod upotrebe peškira.
  • Vlažne maramice za jednokratnu upotrebu su veoma korisne za brzo i lako osveženje između dva tuširanja ili kada pomažete starijoj osobi da zameni proizvod za inkontinenciju.
U nastavku možete pronaći više informacija o specijalno formulisanim TENA maramicama. Služe za brzu i jednostavnu higijensku rutinu. Uz specijalnu teksturu i mekani materijal ovih maramica možete biti sigurni da ćete njihovom upotrebom očistiti i umiriti osetljivu kožu osobe koju negujete. 
 

Korisna kontrolna lista

Uvek je dobro da se pripremite i nabavite sve što je potrebno za presvlačenje bliske osobe. Ispod je naveden spisak stvari koje morate uvek da imate pri ruci, kod kuće ili na putu. Zahvaljujući ovim proizvodima, bliska osoba može uvek da se oseća sveže i udobno
 
  • Vlažne maramice za jednokratnu upotrebu (za brzo brisanje) i suve maramice za pranje vodom
  • Rukavice za jednokratnu upotrebu
  • Rezervno , dodatni proizvodi za zaštitu kod inkontinencije (pelene ili gaćice u slučaju nezgode kod kuće ili negde drugde) 
  • Nežni losioni za čišćenje ili sredstva za pranje koja se koriste sa vodom ili rastvori koji se ne ispiraju (posebno ako se osobi često događaju nezgode ili ako ste van kuće)
  • Ogromne plastične kese sa zip zatvaračem (za isprljanu odeću i/ili iskorišćene proizvode za zaštitu)