Starenje i pokretljivost

Očuvanje pokretljivosti

Mnogo je lakše ako starija osoba o kojoj brinete još uvek može sama da se kreće. To znači da može samostalno da obavlja neke aktivnosti, poput odlaska u kupatilo. Stoga joj pomozite da što duže ostane pokretljiva, jer ćete tako očuvati i njeno dostojanstvo.
 
S druge strane, godine ostavljaju trag na našem telu. Prirodno je da naši mišići i zglobovi s godinama slabe. Isto važi i za našu sposobnost koordinacije i ravnoteže. Sve u svemu, nismo više pokretljivi kao nekad. Ako to primećujete kod osobe o kojoj vodite brigu, postoje načini na koje joj možete pomoći.  
 
Kako joj možete pomoći da i dalje bude pokretljiva? Podstičite je da redovno vežba. Kretanje i vežbe jačaju mišiće i kosti. Takođe smanjuju probleme sa ravnotežom. Ipak, vaši bližnji se moraju kretati pažljivo. Stoga je dobro ako vi, prijatelj ili socijalni radnik možete da vežbate sa njima.
 
Takođe, vodite računa da stvorite kućno okruženje u kojem će se oni bezbedno kretati. Kosti kod starijih osoba su slabe i mogu lako da se slome usled pada. To može uništiti njihovo samopouzdanje kako bi se samostalno kretali. Zbog toga je važno da uradite sve što je potrebno kako se ne bi okliznuli ili sapleli.
Smanjena pokretljivost
Starijim osobama može biti sve teže da se same kreću. Stoga im je potrebna vaša pomoć oko nečega što im je ranije bilo lako da urade, na primer, prilikom ustajanja iz kreveta, oblačenja ili odlaska u toalet.
Kako da im pomognete
Kao negovatelj, možete da pomognete bliskoj osobi da se kreće i zadrži određeni stepen pokretljivosti. Ako ne može lako da se kreće, možete joj pomoći oko stvari koje treba da uradi. 
 
Vodite računa: 
  • da može bezbedno da se kreće u svom domu – pogledajte Bezbedno kućno okruženje za starije osobe
  • da zna kako sama da stigne do toaleta; ili, ako to ne zna, podsetite je da zatraži vašu pomoć;
  • da zna gde može da vas pronađe i sa kim treba da kontaktira u slučaju da dođe do nekih problema; 
  • da ima mobilni telefon ili neki drugi uređaj pri ruci pomoću kojeg može da pozove/pozvoni u slučaju da ima problem.
U nastavku pročitajte još saveta o tome kako da pomognete bliskoj osobi, bez obzira na to da li je ona nepokretna ili delimično pokretna.
Napravite dogovor
Većina nas ne želi da priča o svojoj potrebi odlaska u toalet. Vašim bližnjima takođe može biti neugodno da vas obaveštavaju kada treba da idu u toalet. Stoga je važno osmisliti neki znak kojim će vam oni staviti do znanja da im treba pomoć. To može biti neka fraza ili pokret.
Smanjite broj incidenata inkontinencije
Sprečite nezgode sa inkontinencijom i tako pomozite bliskoj osobi da se oseća sigurnije u sebe. Podstičite je da ide u toalet u isto vreme svakog dana. Tako ćete stvoriti naviku kod nje i smanjiti broj nezgoda. 

Ako ima poteškoća da na vreme stigne do toaleta, razmislite o upotrebi proizvoda za inkontinenciju za jednokratnu upotrebu. Svaka osoba je priča za sebe, stoga pokušajte da za svoje bližnje pronađete najbolji proizvod za inkontinenciju sa odgovarajućim stepenom upijanja koristeći TENA pretraživač proizvoda.

Da biste saznali više o pogodnostima koje nudi TENA, pogledajte Prednosti koje nudi TENA.