Bliskoj osobi je potrebna velika pomoć

Od fizičkog stanja bliske osobe zavisi način na koji ćete je negovati i koliko podrške joj je potrebno od vas.
 
Da li ta osoba ne može da ustane i stoji samostalnoDa li većinu vremena provodi u krevetu? Da li joj je potrebna pomoć oko oblačenja i održavanja higijene? Ako se uklapa u neki od ovih opisa, pročitajte ovaj odeljak. Ovde možete da pročitate praktične savete o tome kako da se bolje brinete o njima. 

Pravilna higijena

Jedna od najvažnijih stvari koje možete da učinite za zdravlje i ugodnost bliske osobe jeste da joj pomognete oko održavanja lične higijene. Pošto se radi o najintimnijim delovima tela, nekim negovateljima može biti neprijatno u početku. I pored toga, pružanje takve vrste pomoći je jedan od presudnih trenutaka u pružanju nege. To čak može ojačati vezu između vas i osobe koju negujete. 

Nega kože kod starijih osoba

Kao što ste možda i primetili, naša koža stari zajedno sa nama. S godinama postaje prilično osetljiva. To je razlog zbog kojeg starije osobe zahtevaju posebnu higijensku rutinu, predviđenu za njihovu osetljivu kožu. To se posebno odnosi na osobe koje pate od inkontinencije, pošto mokraća i stolica iritiraju i oštećuju kožu. Nežnim pranjem i zaštitom kože sprečavaju se iritacije i infekcije. Nega kože ima i umirujuće dejstvo i pomaže starijoj osobi da se oseća čisto, ugodno, sveže i zdravo. To samim tim dobro utiče na njeno samopouzdanje. 

Oštećenja kože i rane od ležanja

Tokom nege starije osobe, dobro bi bilo da zaštitite njenu kožu od mokraće i stolice, jer u suprotnom dolazi do prilično nezgodnih posledica. Svakog dana kada perete stariju osobu, obratite pažnju na stanje njene kože. Ako primetite da je došlo do ojeda, možete da preduzmete određene mere kojima ćete sprečiti dalje pogoršanje. Praktične savete o tome kako da negujete kožu kod osobe sa inkontinencijom potražite u odeljku Inkontinencija i higijena.
 
Možda osoba koju negujete dosta vremena provodi u krevetu i nema snage da redovno menja položaj tela. U tom slučaju, postoji rizik od oštećenja kože i nastanka dekubitisa. Da biste to sprečili, pomozite toj osobi da često i redovno menja položaj tela. To premeštanje može predstavljati jednostavnu dnevnu vežbu za oboje. Iskoristite to vreme i da je malo izmasirate. To će je okrepiti i osloboditi od pritiska nastalog usled dugog ležanja. Raspitajte se kod lekara kako jošmožete da sprečite rane od ležanja.

Proizvodi za inkontinenciju

Da li osoba o kojoj brinete većinu vremena provodi u krevetu? Da li pati od inkontinencije? Ako je tako, najbolje je upotrebljavati namenski napravljenu zaštitu za inkontinenciju, kao šta su tradicionalne jednodelne gaćice, jednokratne pelene ili fleksibilne pelene sa kaišem – specijalno namenjene zaštiti od srednjeg do jakog curenja mokraće.
 

Bezbedno leganje i ustajanje iz kreveta

Osobi o kojoj se brinete možda je potrebna pomoć da ustane iz kreveta. Podizanje i premeštanje može predstavljati veliki napor za vaša leđa. Stoga je korisno pročitati praktične savete o bezbednom podizanju osobe koju negujete koji se nalaze u odeljku Ergonomija.

Kretanje

Ukoliko vaša bliska osoba može da se kreće samo ukoliko je pridržavate, bilo bi dobro da joj pomognete u tome.  Mala redovna vežba je dovoljna da joj mišići ostanu u formi i da joj se popravi raspoloženje. Ipak, pre nego što počnete to da praktikujete, proverite da li je okruženje u kojem će se osoba kretati dovoljno bezbedno. Više informacija potražite u odeljku Bezbednost kod kuće.

Dobra ishrana i dovoljan unos tečnosti

Možda osoba koju negujete pazi da ne uzima suviše tečnosti kako ne bi morala da ide u toalet tako često. To može dovesti do problema. Koncentracija mokraće može postati veća, a i njeno zdravstveno stanje može da se pogorša. Objasnite joj da mora da uzima uobičajene količine tečnosti koje odgovaraju njenom prirodnom osećaju žeđi.  
 
Obroci su još jedan važan aspekt. Uvek treba imati na umu da se tu ne radi samo o hrani. To je i društveni događaj – nešto što radite zajedno. Možda možete da pozovete druge članove porodice i prijatelje da vam se pridruže u obedovanju, kako biste uživali zajedno. Vaše društvo će povoljno uticati na zdravlje i raspoloženje osobe koju negujete. 

Sprečavanje osećaja izolovanosti

Svi mi, bez obzira na godine, volimo kada nas neko drži za ruku, miluje ili nežno zagrli. Jednostavno, dobar je osećaj kada niste sami. Osobi koja provodi dosta vremena sama, to je jošvažnije.
 
Iskusni negovatelji tvrde da čak i obične aktivnosti koje obavljate zajedno sa osobom koju negujete mogu da joj ulepšaju dan.
 
Ideje za aktivnosti u kojima možete da uživate zajedno potražite u odeljku Preporučene aktivnosti.

Ne ustručavajte se da zatražite pomoć

Prva stvar koju iskusni negovatelji preporučuju je da potražite pomoć i podršku drugih osoba ili organizacija. To mogu biti članovi porodice, prijatelji, lokalna zajednica ili nadležne službe. Više informacija potražite ovde.