Zdravlje kože

Zdravlje kože kod starijih osoba

Možete pomoći bliskoj osobi u održavanju njene zdrave kože i smanjenju rizika od oštećenja. Možda ste već otkrili dnevnu rutinu za negu kože koja najviše odgovara stanju i stepenu osetljivosti kože bliske osobe. U svakom slučaju, saznajte više o nezi osetljive kože osobe koju negujete.

Kako se koža menja s godinama

Možda ste primetili kako se postepeno menja koža osobe koju negujete. S godinama naša koža gubi prirodnu masnoću, pa nije više tako glatka. Ona postaje tanja i slabija. Ogrebotinama, posekotinama ili udarcima treba više vremena da zarastu i prođu. 
 
Postoje razni dugoročni faktori koji nepovoljno utiču na kožu:
 
  • zdravstveno stanje
  • pušenje 
  • suv vazduh
  • nedovoljan unos tečnosti
  • stres
  • dugogodišnje sunčanje
  • slaba ishrana takođe može biti uzrok promene stanja kože
Osim toga, s godinama koža proizvodi sve manje prirodnu zaštitnu masnoću. Zbog toga nastaju bore, isušenost i staračke pege. 
 
Svi ovi faktori povećavaju rizik od oštećenja kože kod starijih osoba. Zbog toga je neophodno da u najvećoj mogućoj meri zaštitite kožu bliske osobe od inkontinencije. Ako ne vodite računa o tome, mokraća i/ili stolica će oštetiti kožu. Posebno treba zaštititi delove kože u blizini kukova, genitalija i između pelvisa i rektuma (koža perinealne regije).

Zaštita osetljive kože

Dermatitis uzrokovan inkontinencijom je uobičajena iritacija kože koja se javlja kod starijih osoba sa inkontinencijom. Naziva se perinealni dermatitis i stvara izuzetno neprijatan osip. Nastaje zbog toga što je koža često izložena vlazi i hemikalijama sadržanim u mokraći i stolici. Kao rezultat toga, dolazi do iritacije i ojeda. 
 
Dobra vest je da je ovo moguće sprečiti. Ukoliko ste primetili ove simptome kod osobe koju negujete, možete poboljšati njeno stanje.