Demencija i inkontinencija

Uobičajena nuspojava

Ako starija osoba o kojoj brinete postane dementna, možda ćete primetiti izvesne promene kod nje. Upravo tada su joj najviše potrebni ljubav, briga i razumevanje, posebno ako pati i od inkontinencije. 
 
Nešto na šta treba da budete spremni kada brinete o dementnoj osobi je da ona možda nema svest o tome kada treba da ide u toalet. Možda će početi da se uneređuje. je uobičajena nuspojava demencije i, na osnovu iskustava drugih negovatelja, zahteva puno strpljenja kako bi se pružila najbolja moguća nega.

Briga o inkontinenciji

Pročitajte u nastavku, kao i na sledećim stranicama, više o tome kako da vodite brigu o nekome ko ima demenciju i inkontinenciju. Ove informacije će vam pomoći da osigurate da se osoba o kojoj brinete oseća čisto i ugodno. 
Proizvodi za inkontinenciju i demencija
Osobi koja ima demenciju možda neće biti jasno zašto je potrebno da nosi još nešto osim uobičajene odeće i veša. U zavisnosti od stanja te osobe, možete joj detaljno objasniti zašto želite da ona nosi uloške ili gaćice za inkontinenciju. Da biste je umirili, pokušajte da uvedete ove proizvode u njenu uobičajenu rutinu. Osim nošenja zaštitnih proizvoda, takođe je korisno zaštititi krevete, stolice i ostali nameštaj. Tako ćete manje morati da čistite svakog dana, dok će okruženje te osobe biti sveže i čisto. Više informacija potražite u našem asortimanu TENA proizvoda za inkontinenciju i našim higijenskim dodacima.
Saveti za lakše presvlačenje
Normalno je da osobe sa inkontinencijom moraju češće da se presvlače. Međutim, ako pate i od demencije, biće im potrebna dodatna pomoć. Da bi svima bilo lakše, vodite računa da njihova odeća bude laka za presvlačenje. Lakše ćete se snaći sa rajsferšlusima i čičak-trakama, nego sa nezgodnim dugmićima i kopčama. Ako presvlačenje postane lakše, osoba koju negujete će verovatno biti manje nervozna ili posramljena. Posebno ako joj treba manje pomoći oko oblačenja ili svlačenja.
Promena ishrane
Promena ishrane osobe sa demencijom može da dovede do poboljšanja njenog opšteg stanja. Upozorenje: moguće je da će se usprotiviti promenama, posebno ako su, zbog demencije, stvorile otpor ili naklonost prema određenoj hrani. Konsultujte se sa lekarom ili dijetetičarom pre uvođenja bilo kakvih promena kako biste osigurali da ishrana bude uravnotežena. Takođe je važno da osoba koju negujete ne dehidrira. Stoga, vodite računa da unosi dovoljno tečnosti.
Adaptacije kućnog okruženja

Za dodatnu udobnost osobe koju negujete postavite prenosivi toalet / toaletnu stolicu u sobi u kojoj ona provodi najviše vremena. To je korisno ako ona ne uspeva na vreme da stigne do toaleta, posebno noću. 

Možda ćete morati da joj objasnite zašto ste to uradili. Vodite računa o njenim osećanjima i razgovarajte s njom o promenama koje želite da uvedete, pošto to mogu biti osetljive stvari za nju.

Lekovi za kontrolu bešike
Lekar može da prepiše lekove koji deluju na bešiku i nagon za mokrenjem. To mogu biti i lekovi koji utiču na to koliko često bešika obaveštava telo o tome da će doći do mokrenja. U suštini, ovi lekovi smanjuju učestalost nagona za mokrenjem i namenjeni su osobama koje ne mogu dovoljno brzo da stignu do toaleta.
 
Oni mogu da imaju kontraindikacije, poput zatvora i suvih usta. Obavezno se upoznajte sa kontraindikacijama da biste mogli da pratite dejstvo lekova.
Pomoć oko pranja

Higijena je važna, posebno kod osoba sa inkontinencijom. Dementne osobe mogu da zaborave da se operu. One zahtevaju dodatnu pomoć i više strpljenja sa vaše strane. 

> Pronađite ovde još korisnih saveta o higijeni.