Tipovi inkontinencije

Najčešći tipovi inkontinencije

Da biste pružili najbolju moguću podršku svojim bližnjima, najlakšeće vam biti ukoliko najpre odredite o kojem tipu je reč. Kada to utvrdite, moći ćete da im obezbedite odgovarajuće proizvode. Takođe ćete efikasnije rešiti njihove poteškoće. To znači da će se osećati udobno i opušteno.
 
U nastavku vam je opisano sedam tipova inkontinencije i njihovi različiti uzroci i simptomi. Neki su svojstveni samo ženama, dok se drugi javljaju samo kod muškaraca. Najčešći tipovi su stresna i nagonska . Moguća je i kombinacija ova dva tipa. 
Stresna urinarna inkontinencija
Najčešći tip inkontinencije kod žena poznat je skraćeno i kao stresna . Ovom tipu pripada i 10 % slučajeva inkontinencije kod muškaraca. Čest uzrok nastanka su oslabljeni mišići dna karlice koji podupiru mokraćnu bešiku. Kada se smejemo ili kašljemo, bešika trpi veći pritisak. ne mogu dovoljno jako da se stegnu i zadrže urin unutra.  Zbog toga deo mokraće iscuri. Obično je to manja količina, mada ponekad može biti i veća.

Žene –  se najčešće javlja kod trudnica, porodilja i žena starijih od 40 godina. Postoji verovatnoća da će kod žena u tim periodima doći do oštećenja i/ili slabljenja mišića dna karlice. Međutim, ovaj tip se može javiti kod žena u bilo kojem životnom dobu. Sa ovim tipom inkontinencije se suočava jedna od tri žene u nekom trenutku svog života. Obično se javlja kod mlađih žena koje se bave sportom. 
Nagonska inkontinencija
Poznata je i kao „hiperaktivna mokraćna bešika“. Javlja se kao iznenadni nagon za mokrenjem, nakon čega bešika automatski izbacuje mokraću, što se ne može kontrolisati. Telo obično šalje neznatno upozorenje, a često ni to. Dolazi do curenja prilično velike količine mokraće. Zdrav čovek u proseku isprazni bešiku od četiri do osam puta dnevno. Da li osoba koju negujete to radi češće? Da li se redovno budi u toku noći i po nekoliko puta kako bi išla u toalet? To mogu biti simptomi nagonske inkontinencije. 

Muškarci – nagonska je najčešći tip inkontinencije kod muškaraca. Često se javlja kao rezultat uvećane prostate. 
Ostali tipovi kod žena i muškaraca

  • Neke osobe ne mogu da stignu na vreme do toaleta zbog poteškoća uzrokovanih fizičkim ili mentalnim oboljenjem. Ovo se naziva funkcionalna .   


  • Ovo je obično kombinacija stresne i nagonske inkontinencije, s tim što su simptomi jednog od ova dva tipa uočljiviji.


  • Kod nekih ljudi ne postoji dobra komunikacija između mozga i bešike. Kao rezultat toga, oni ne mogu da kontrolišu mokraćnu bešiku, niti da je u potpunosti isprazne. Brojne bolesti mogu dovesti do ovakvog neurološkog poremećaja rada bešike. Ako posumnjate na ovaj tip inkontinencije, nemojte suviše rano da donosite zaključke. Umesto toga, što pre odvedite blisku osobu kod lekara. Stručnom dijagnozom ćete otkloniti sumnje.
Ostali tipovi kod muškaraca
  • Kapanje nakon mokrenja 
    Do ovoga dolazi kada se mokraćna bešika (mokraćni kanal) ne isprazni u potpunosti, pa mokraća nastavi da curi i nakon mokrenja. Obično nastaje zbog oslabljenih mišića dna karlice. 

  • zbog prepunjenosti
    U slučaju konstantnog ili sporadičnog toka mokraće, reč je o inkontinenciji zbog prepunjenosti. Njen uzrok može biti oštećenje nerva. 

Ne možete protumačiti simptome?

Ako osoba koju negujete nema jasne simptome, verovatno ne možete sa sigurnošću odrediti tip njene inkontinencije. Evo kako možete da utvrdite o kojem se tipu radi. 
 
Pokušajte da vodite dnevnik rada bešike, u koji ćete beležiti učestalost mokrenja tokom jedne ili dve sedmice. Razmotrite ovu evidenciju zajedno sa lekarom. Da biste dobili pravu dijagnozu i savet o tome kako da pomognete bliskoj osobi, preporučujemo vam da se obratite lekaru.
 
 
Tokom vašeg upoznavanjasainkontinencijom, verovatnoćete naići na nepoznate termine. Objašnjenja tih termina potražite u rečniku.