Starenje i um

Zaboravnost

Da li je starija osoba o kojoj brinete postala zaboravna, možda čak zbunjena i nerazborita? Ako primećujete ove simptome kod bližnjih, postoji dosta toga što možete da učinite da biste im pružili pomoć i podršku. 
 
Da biste lakše brinuli o njima, upoznajte se sa njihovim celokupnim mentalnim zdravljem. U zavisnosti od toga koliko su oni svesni svoje situacije, možda nećete moći da vodite direktnu brigu o njima. Ako pate od demencije ili Alchajmerove bolesti, potrebna vam je pomoć oko njihovog presvlačenja i pranja.
 
U nastavku su navedeni saveti o tome kako možete da pomognete bližnjima koji ne mogu jasno da razmišljaju ili da se izraze.
Prepoznavanje znakova
Kod osobe koju negujete možete uočiti potrebu odlaska u toalet. Obratite pažnju, recimo, da li se vrpolji, da li povlači odeću ili često ustaje i seda. Posmatrajte je pažljivo i često. Posmatrajte kako se ponaša kako biste znali kada treba da joj pomognete.
Stvaranje redovnih navika
Važno je da se pripremite za slučaj da osoba koju negujete mora da ide u toalet. Tako će vama kao negovatelju biti lakše, a ona će biti smirenija i opuštenija. Za početak je dobro da nabavite odgovarajuće proizvode za inkontinenciju. Takođe, podstičite je da usvoji naviku redovnog odlaska u toalet. Kada znate kako kod nje da prepoznate potrebu odlaska u toalet, samim tim ćete joj pomoći da sačuva samopoštovanje.
Planiranje unapred
Negovanje starije osobe je mnogo lakše ako uvek pri ruci imate odgovarajuće proizvode. Kada se dobro pripremite, lakše ćete pomoći bliskoj osobi da se oseća čisto i ugodno. Uvek ćete moći da joj pružite potrebnu negu ako imate komplet sa proizvodima za inkontinenciju, vlažne maramice, kese koje se mogu zatvoriti i dodatnu odeću za preobuku. Ako planirate da je povedete negde van kuće, unapred se raspitajte da li na tom mestu ima toaleta i gde ćete moći da je očistite i presvučete.
Pružanje pomoći
Ako je osoba u uznapredovanom stadijumu inkontinencije, možete joj pomoći oko odlaska u toalet. Ohrabrite je da ide u toalet uz vašu podršku. Pokušajte da procenite kada obično ima potrebu da ide u toalet. Ako se to događa u relativno te isto vreme, pridržavajte se tog rasporeda i pratite je do toaleta u isto vreme svakog dana.
 
To će joj pomoći da stvori redovne navike i po mogućnosti smanji broj epizoda inkontinencije.