Praktični saveti za kontrolu inkontinencije vašeg deteta

Od velikoj je značaja podeliti iskustvo sa nekim ko je bio u sličnoj situaciji. O mokrenju u krevetu i inkontinenciji se ne razgovara tako otvoreno, pa nije lako dobiti savet na tu temu. U nastavku su saveti koje smo prikupili od roditelja, vaspitača i profesionalnih negovatelja.

Rutine pre odlaska na spavanje

Ako vaše dete mokri u krevet, korisno je ustaliti dobre navike pre odlaska na spavanje. 
 
  • Vodite računa da tokom dana dete redovno jede i da se zdravo hrani. 
  • Pre odlaska na spavanje treba obavezno da ide u toalet. 
  • Alarm za mokrenje u krevetu može biti efikasno sredstvo kojim ćete smanjiti broj noćnih nezgoda.

Vodite računa da dete uzima dovoljno tečnosti

Obratite pažnju na simptome zatvora kod deteta, jer on može da vrši pritisak na bešiku i dovede do nevoljnog mokrenja. Stoga je važno da se dete zdravo hrani i da redovno ide u toalet. 
 
Ako se javi preterana žeđ kod deteta ili ako ono ima poteškoća sa pražnjenjem bešike, razgovarajte sa lekarom ili profesionalnim negovateljem.

Pripremite rezervnu posteljinu

U dečijoj sobi bi trebalo da imate još jednu posteljinu i pidžamu koje će vam biti noću pri ruci. To će pomoći svima da se što brže vrate na spavanje, jer ćete tako lakše zameniti posteljinu i presvući dete kada ste pospani.

Koristite štitnik za dušek

TENA podloga (štitnik za dušek) je sjajan način da zaštitite krevet vašeg deteta u slučaju noćnog mokrenja. Možete čak da pripremite krevet za eventualnu zamenu posteljine. Stavite najpre jedan čaršav, potom zaštitnu podlogu, a zatim još jedan čaršav na vrh. Tako ćete u slučaju nezgode morati da uklonite samo gornji čaršav i štitnik, što je pola posla.  

Neutrališite neprijatne mirise

Neprijatni mirisi mogu da pobude podozrenja. Dete postaje svesno svoje situacije i oseća se postiđeno. Danas moderni proizvodi za inkontinenciju sadrže neutralizatore neprijatnih mirisa tako da se deca mogu osećati udobno, čak i nakon nezgode. 
 
Da biste pronašli proizvode koji najbolje odgovaraju vašem detetu, pogledajte ceo TENA proizvodni asortiman za decu.

Predupredite svako zadirkivanje

Deca mogu biti gruba jedno prema drugom, naročito kada je u pitanju mokrenje u krevetu. Zato je važno na lep način objasniti da se svi razlikujemo: neko je kratkovid, neko ima alergije, itd. Podsetite decu da se ne razvijaju svi istim tempom i da to nije nešto što mogu da kontrolišu. Međutim, ono što svi možemo da kontrolišemo jeste da budemo dobri jedni prema drugima.

Uputite ostale u situaciju

Kada brigu o vašem detetu preuzmu vaspitači ili roditelji dece koju ono posećuje, obavestite ih o poteškoćama koje vaše dete ima sa bešikom. Tako ćete imati nekoga na koga možete da računate i ko će se pobrinuti za vaše dete. Dete bi trebalo brzo da stigne do toaleta, pa ga za svaki slučaj smestite na odgovarajuće mesto. Izmislite neku tajnu reč koju će koristiti u slučaju da dođe do nezgode. Još jedna dobra ideja je da spakujete rezervni par gaćica u opremi za fizičko ili školskoj torbi.

Noćenje kod drugova i drugarica i školske ekskurzije

Dobro bi bilo da kupite detetu vreću za spavanje koja može da se pere. Kada ga pakujete za ekskurziju ili noćenje kod drugova, sakrijte proizvod za inkontinenciju u vreći za spavanje ili među stvarima. Dete se može krišom presvući pre nego što ode na spavanje. 
 
Ako je potrebno, razgovarajte sa drugim roditeljima, vaspitačima ili negovateljima koji će voditi brigu o vašem detetu. Zajedno napravite strategiju za odlazak na spavanje. Oni mogu, pre nego što sami odu na spavanje, da probude dete kako bi još jednom otišlo u toalet. Ili mogu da stave proizvode za inkontinenciju na mesto gde ih dete može lako pronaći. Vaspitači i drugi roditelji često imaju iskustva sa mokrenjem u krevetu, tako da vam čak mogu predložiti neke nove strategije koje ćete primenjivati kod kuće.

Kada detetu dođu drugari

Proverite da li je krevet čist kako se dete ne bi osećalo nelagodno pred svojim drugarima. Ako se ono pribojava da bi moglo da dođe do neprijatne situacije dok je sa njima, nošenje odgovarajućeg proizvoda za inkontinenciju će mu pomoći da se opusti i u potpunosti uživa u igri.

Slabost bešike kod adolescenata

Kod devojčica u ovom uzrastu nije ništa neobično ako dođe do malog curenja tokom smeha. To se obično vremenom rešava samo od sebe. Ipak, takve situacije mogu da budu delikatne i neprijatne. Stoga, nabavite svom detetu diskretan proizvod za inkontinenciju kojim će umanjiti rizik od iritacije i neutralisati neprijatne mirise. Ako bilo ko od vas posumnja na infekciju mokraćnih puteva, posetite lekara.