Kontrolisanje problema urinarne inkontinencije

Bez obzira da li se radi o nevoljnom curenju tokom dana ili mokrenju u krevet, nije lako razgovarati o tome i izboriti se s tim. Osim toga što im je bitno da pronađu pravi proizvod za inkontinenciju koji će pružiti podršku i udobnost detetu, roditeljima i negovateljima je podjednako važno da pruže razumevanje i ohrabrenje kojim će osigurati dobrobit svog deteta. Evo nekih saveta o tome na šta treba da obratite pažnju kada razgovarate sa detetom i kada vodite brigu o njegovoj inkontinenciji.

Budite smireni i iskreni

Sa decom treba biti strpljiv. Stoga ostanite mirni i otvoreno razgovarajte o stanju u kojem se dete nalazi. I ne samo to. Razgovarajte često, jer je važno da saznate kako se dete oseća i da li ima neka pitanja ili nedoumice. Kao i sa svim ostalim temama, što češće razgovarate o tome sa detetom, to će ono biti otvorenije za takvu vrstu razgovora.

Predstavite situaciju normalnom

Dete se može zabrinuti da nešto nije u redu sa njim. Bitno je da ga uverite da to nije njegova krivica i da se druga deca vrlo verovatno osećaju isto. Objasnite mu da u njegovom razredu ima još dece sa istom poteškoćom, ali da se po svoj prilici stide da govore o tome. Naglasite da nema potrebe da se oseća posramljeno i da postoje uspešne metode lečenja.
 
Ako ste vi ili neki drugi član porodice imali slične poteškoće, podelite to sa detetom. Ono će na taj način shvatiti da su i drugi bili u istoj situaciji i da je ovo samo privremena faza. 

Neke činjenice i podaci o inkontinenciji kod dece

Kada se uopšteno govori o uzrastu:
 
  • mokrenje u krevetu je najčešći oblik inkontinencije kod dece, dok se nevoljno curenje mokraće tokom dana javlja kod 2–4% dece uzrasta od 5 do 7 godina; 
  • do treće godine, 3 od 4 deteta izađe iz pelena;
  • sa pet godina, približno 1 od 10 dece još uvek mokri u krevetu;
  • sa deset godina, približno 1 od 15 dece još uvek mokri u krevetu.
 
Svako dete je priča za sebe, a samim tim i faktori koji dovode do inkontinencije. Ako imate neka pitanja ili nedoumice, uvek je najbolje razgovarati sa lekarom ili profesionalnim negovateljem.  

Kratka lekcija iz biologije sa teta Bešikom

Kada objasnite detetu zašto i kako se nešto događa, stvari se demistifikuju postaju jasnije. Pokušajte da objasnite detetu kako njegovo telo i bešika funkcionišu. Dete će tada možda biti manje uplašeno. Pozajmite knjige na tu temu, jer će vizuelna sredstva možda pomoći detetu da vas lakše razume. 
 
Ako su u pitanju manja deca, možete im ispričati to kao priču. Recimo, "Teta Bešika još uvek uči kako treba da radi i pokušava da se upozna sa svima. Uskoro će se svi sjajno slagati i sve će funkcionisati kako treba“. 
 

Postiđenost

Vaše dete može biti glumac, slikar, sportista, ili samo dete, ali nikako ne sme biti poznato kao neko ko mokri u krevetu. To otežava situaciju. Umesto toga, uverite ga da to nije njegova krivica i da je to nešto što ne može da se kontroliše. Takođe, dobro bi bilo da pokušate da mu objasnite da postoje dobri proizvodi i rešenja koja će mu pomoći da se izbori sa tim.