Činjenice (i zablude) o urinarnoj inkontinenciji

Mnogi od nas imaju zablude o inkontinenciji i mokrenju u krevetu kod dece. Nažalost, ovo je jedan od razloga zašto je nama i deci teško da otvoreno razgovaramo o njoj. Kada razdvojimo činjenice od zabluda, lakše ćemo razbiti mitove i svi zajedno se izboriti s njom. U tome će vam pomoći dole navedene činjenice i odgovori roditelja i negovatelja na najčešća pitanja. 

Mokrenje u krevetu nije tako retka pojava

Do treće godine, u proseku 3 od 4 deteta nauči da koristi nošu;
  • Sa pet godina, 1 od 10 mokri u krevetu 
  • Sa deset godina, 1 od 15 mokri u krevetu 
  • dnevna inkontinencija se javlja kod 2–4% sedmogodišnjaka

Većina dece preraste mokrenje u krevetu

Premda je stresna sama po sebi, urinarna inkontinencija će vremenom nestati jer se telo deteta razvija, a njegova bešika jača.  Više informacija o tome kako dečija bešika funkcioniše i zašto dolazi do inkontinencije potražite u odeljku osnovne odlike bešike i uzroci inkontinencije. Ako imate bilo kakva pitanja ili nedoumice, uvek je najbolje da se konsultujete sa lekarom ili profesionalnim negovateljem.

Deca ne rade to namerno

Kao što sva deca ne prohodaju ili progovore istom brzinom, tako se i bešika razvija različitim tempom kod svakog deteta pojedinačno. To ponekad znači da će dete nevoljno mokriti bez obzira koliko pokušava da se suzdrži. 

To je priznato medicinsko stanje

Medicinski naziv za inkontinenciju je enureza; diurnalna enureza se odnosi na nevoljno mokrenje tokom dana, dok se nokturalna enureza odnosi na mokrenje u krevetu. Ovi medicinski termini, osim objašnjenja o tome kako bešika funkcioniše, mogu da budu dobra taktika u nezi starije dece sa inkontinencijom. Oni će vam pomoći da donekle razbijete famu oko ove situacije. Takođe, oni ne asociraju na iste stvari kao i termin „mokrenje u krevetu“. 

Anksioznost nije uzrok ovome

Anksioznost može biti rezultat, a ne uzrok slabosti bešike kod dece. Stoga je važno pristupiti ovoj situaciji sa puno takta. Ako mislite da je vaše dete anksiozno, najbolje je da razgovarate sa njim. Tako ćete saznati šta je dovelo do toga.

Manji unos tečnosti nema efekta

Manji unos tečnosti dovodi samo do veće koncentracije mokraće, a samim tim i do iritacije bešike.  Ne branite deci da piju kada su žedna; naučiće sama da regulišu unos tečnosti. Međutim, izbegavajte, pogotovu pre spavanja, da im dajete pića koja iritiraju njihov stomak, poput sokova, čajeva, gaziranih ili slatkih napitaka i tople čokolade.

Nema razloga da budete strogi

Dete jednostavno ne može da se kontroliše, pa nemojte biti strogi prema njemu. Naprotiv, veoma je važno da dete shvati da nema potrebe da se oseća krivim i da to nije njegova greška.