Osnovne odlike bešike i uzroci inkontinencije

Kada ne možete da kontrolišete nešto što bi trebalo, a nije vam jasno zbog čega, osećate se bespomoćno. Zato je dobro da otvoreno razgovarate sa detetom o inkontinenciji, jer ćete mu tako pomoći da shvati zašto ima slabu bešiku. Uverićete ga da to nije njegova krivica i da nije ništa skrivilo. 
 
Da biste se naoružali činjenicama i pomogli detetu da ih bolje razume, u nastavku pročitajte koje su osnovne odlike bešike i koji su najčešći uzroci nastanka urinarne inkontinencije kod dece.
Sistem za filtriranje organizma
Bešika je deo mokraćnog sistema. Pri svakom unosu hrane ili pića telo apsorbuje tečnost. Bubrezi imaju zadatak da filtriraju otpadne materije iz telesnih tečnosti i proizvode mokraću. Mokraća zatim curi kroz mokraćne kanale i dospeva u bešiku, mišićnu kesu u obliku mehura koja se širi i puni. Kada se napuni do pola, bešika šalje prvi signal mozgu i tako ga obaveštava da će uskoro morati da se isprazni. Kada se bešika napuni, mozak vas upozorava da je vreme za mokrenje. U toaletu, mozak šalje signal sfinkterima oko mokraćnog kanala da treba da se otvore, dok će mišići bešike izvršiti kontrakciju. Bešika se tako prazni. 
 
Dok spavamo, naš mozak proizvodi hormon koji usporava proizvodnju mokraće u bubrezima. To smanjuje potrebu za mokrenjem u toku noći.
Informacije o mokrenju u krevetu
Da bi dete ostalo suvo preko noći, njegov organizam mora da uradi tri stvari:
  • da kontroliše količinu proizvedene mokraće;
  • da zadržava mokraću u bešici;
  • da se budi tokom noći radi odlaska u toalet kada je bešika puna
Mnoga deca spavaju dubokim snom i ne hvataju signale koje šalje puna bešika. Mišići njihove bešike su možda preterano aktivni ili mozak ne proizvodi dovoljno hormona koji će usporiti proizvodnju mokraće. Sve to može dovesti do slabosti bešike – nevoljnog mokrenja tokom dana i noći. Međutim, deca rastu i njihovo telo se razvija, pa i ove poteškoće obično nestanu same od sebe.
Mokrenje u krevetu može biti nasledno
Uopšteno govoreći, ako ste vi ili vaš partner kao dete mokrili u krevetu, postoji 40% verovatnoće da će to biti slučaj i sa vašim detetom. Ako su u pitanju oba roditelja, onda su šanse i do 70%. Mokrenje u krevetu može da se prenosi kroz nekoliko generacija. Međutim, imajte u vidu da to nije ničija greška, već da se samo radi o telu koje se razvija.
Zatvor
Zatvor se često zanemaruje kao uzrok dnevne i noćne inkontinencije. Ako je rektum deteta pun, on vrši pritisak na bešiku, pa bešika može da zadrži manju količinu mokraće nego inače. Ukoliko problem uključuje i zatvor i mokrenje u krevetu, lekari će često pokušati prvo da izleče zatvor. To može značajno ublažiti, a ponekad i u potpunosti rešiti poteškoće sa mokrenjem. 
 
Da biste osigurali zdravo pražnjenje creva i bešike, neophodno je da vaše dete ima redovne i zdrave obroke i da uzima dovoljno tečnosti. Vodite računa da uzima više tečnosti za doručak i tokom dana, a manje pre odlaska na spavanje. Takođe je korisno stvoriti redovnu rutinu odlaska u toalet.
Anksioznost nije uzrok ovome
Premda se smatra da je to uzrok slabosti bešike kod dece, postoji malo naučnih dokaza koji to podržavaju. S druge strane, kao posledica nevoljnog mokrenja može se javiti nizak nivo samopouzdanja. U zavisnosti od okolnosti, to se može izraziti otprilike u uzrastu kada dete krene u školu i počne više da dolazi u kontakt sa drugim ljudima. Profesionalni negovatelji ističu da je važno objasniti detetu da je inkontinencija nešto što će verovatno nestati s godinama i da postoje uspešne metode lečenja. Slanje pozitivnih signala povoljno utiče na samopouzdanje deteta.  
 
U svakom slučaju, ako je dete anksiozno ili nesigurno u sebe, uvek je važno saznati šta stoji iza toga i pristupiti tome s puno takta.
Hiperaktivna bešika
Dete može da ima „preterano aktivnu bešiku“. U tom slučaju, mišići bešike su stalno u grču, pa se nagon za pražnjenjem javlja pre nego što se bešika napuni. To znači da dete ima potrebu da isprazni bešiku češće nego što je uobičajeno i da ima poteškoća „da se suzdrži“. Ponekad uzrok ovome može da bude infekcija mokraćnih puteva, mali kapacitet bešike ili zatvor.
Smanjeni kapacitet bešike
U ovom slučaju bešika ne može da zadrži normalnu količinu mokraće. Kod neke dece se ovo odražava samo kao nemogućnost zadržavanja mokraće preko noći, dok im preko dana bešika funkcioniše bez problema. Teško je izmeriti količinu mokraće koju dete izbaci pri mokrenju i utvrditi da li je to razlog nastanka inkontinencije. Stoga je najbolje konsultovati se sa lekarom ili profesionalnim negovateljem. Od vas će možda biti zatraženo da vodite dnevnik rada bešike, u kojem ćete beležiti učestalost mokrenja kod deteta. To će vam pomoći da otkrijete uzrok poremećaja u radu bešike.  
 

Više informacija potražite u odeljku poseta lekaru

Izbegavanje odlaska u toalet
Ponekad deca namerno odlažu odlazak u toalet. To rade zbog toga što ne vole da idu u školski toalet jer im se ne dopada kako miriše, ili zato što su se zaigrala, pa ne žele da prekinu igru. Deca primenjuju različite strategije kojima zadržavaju mokraću, pa tako stoje prekrštenih nogu ili sede na petama. 
 
Izbegavanje odlaska u toalet znači da dete ne prazni bešiku dovoljno često i da zanemaruje signale kojim ga mozak upozorava da je bešika puna. Zbog toga će detetu posle izvesnog vremena biti teško da se suzdrži, dok ćešansa da na vreme stigne do toaleta će biti sve manja. 
 
Ovo ćete rešiti ukoliko stvorite redovnu rutinu odlaska u toalet. Možda je bolje ako te rutine ne vezujete za određeno vreme, već za određene događaje, recimo, pre obroka ili izlaska iz kuće. Povežite ih sa nečim što će dete najlakše zapamtiti i primeniti.  
 
Takođe je važno da dete zauzme pravilan položaj dok sedi na noši ili WC šolji. Ako zauzme položaj u kojem se grče mišići dna karlice, recimo, ako sedi na ivici noše sa skupljenim nogama, biće mu teško da isprazni bešiku. Stoga mu kažite da se opusti i da ne žuri. 
Medicinski uzroci i funkcionalna inkontinencija
Slabost bešike kod dece može biti posledica njihovog zdravstvenog stanja ili nemoći. Ako se radi o cerebralnoj paralizi, spina bifidi, povredi mozga ili oštećenju nerva, narušena je fizička sposobnost prijema odgovarajućeg signala kojim mozak upozorava na punu bešiku, ili sposobnost odlaska u toalet. Ponekad uzrok ovome može biti česta infekcija mokraćnih puteva, ili čak manji deformiteti mokraćnih puteva.

Ako ste roditelj ili negovatelj deteta sa ozbiljnom povredom ili invaliditetom, više informacija pronađite u odeljku briga o bližnjima.


Ako dete može samostalno da ide u toalet, vodite računa da ima nesmetan pristup toaletu i da nosi odeću koja se lako svlači.
Ostali uzroci
Iako smo naveli najčešće uzroke nastanka urinarne inkontinencije kod dece, postoje i drugi razlozi koji dovode do nje. Ako imate još neka pitanja ili nedoumice, konsultujte se sa lekarom ili profesionalnim negovateljem.