Kako zaustaviti inkontinenciju izazvanu smejanjem?

Inkontinencija pri smejanju je nehotično pražnjenje bešike usled kikotanja ili glasnog smejanja

Ovo stanje se obično javlja kod mladih osoba, naročito devojčica, i zasad uzroci inkontinencije pri smejanju ostaju neutvrđeni i nema dostupnih načina lečenja.
 
Međutim, postoji nekoliko koraka koji će vam pomoći u kontroli mokraćne bešike:
 
  • pronađite pravi momenat za rutinsko pražnjenje mokraćne bešike na svakih nekoliko sati;
  • „osluškujte” mokraćnu bešiku i pođite u toalet kada osetite potrebu;
  • vodite računa da tom prilikom potpuno ispraznite bešiku;
  • izbegavajte pića koja mogu iritirati bešiku: sokovi od citrusa, kofeinski napici i gazirana pića;
  • pokušajte da redovno praznite creva kako biste sprečili ;
  • planirajte unapred i ispraznite bešiku pre aktivnosti gde možete očekivati da će biti smeha, poput druženja sa prijateljima.
 
Tehnika koja može pomoći kod inkontinencije pri smejanju uključuje jačanje mišića dna karlice kako bi se brzo preuzela kontrola i zaustavilo pražnjenje bešike.
 
Kako funkcioniše ta tehnika? Mišići dna karlice aktivno se stežu kada se smejemo, kašljemo, nešto podižemo ili kijamo da bi sprečili bilo kakvo curenje. Vežbanjem mišića dna karlice možete ih ojačati tako da služe svrsi.
 
To će povećati kontrolu nad mokraćnom bešikom i poboljšati ili zaustaviti curenje urina. Kao i svaki drugi mišići u telu, mišići dna karlice će biti jači što ih više koristite i vežbate. 

Inkontinencija pri smejanju kod male dece

Ova vrsta inkontinencije se uglavnom pojavljuje u uzrastu od 5 do 7 godina i u većini slučajeva simptomi vremenom slabe i nestaju.

Da li je uobičajeno da se pomokrite prilikom smejanja?

Inkontinenciju pri smejanju srećemo gotovo isključivo kod žena, uglavnom devojčica, ali se može ređe uočiti i kod dečaka. Uopšteno govoreći, pošto ta nastaje upravo usled smeha, deca obično imaju normalnu funkciju mokraćne bešike.

Koji su najbolji ulošci za inkontinenciju pri smejanju?

Ozbiljnost inkontinencije pri smejanju razlikuje se od osobe do osobe. Mokraćna bešika se može prazniti potpuno ili samo delimično – što znači da će vrsta potrebnih uložaka za inkontinenciju zavisiti od potreba osobe.