Meri, 59, o životu sa inkontinencijom

„Kao da mi nije bila dovoljno loša”

Merina ispovest

„Nošenje sa menopauzom je samo po sebi bilo dovoljno teško, ali kada sam otkrila da se iznenada umokrim bez upozorenja, to je bila noćna mora. 
 
Pokušala sam da pijem manje tečnosti, ali me je to samo dovelo do dehidracija i glavobolja. Odustala sam od svih putovanja dužih od deset minuta, zbog čega sam se osećala izolovano. 
 
Bilo je to u mojim dvadesetim, nakon rođenja mog prvog deteta sam primetila da ponekad, kada kinem, umokrim gaćice. Napravila sam improvizovano jastuče od toalet papira i pokušala da ne razmišljam o tome – dok se nije ponovilo. 
 
Čula sam da porođaj može da dovede do „slabosti bešike”. Mišići postanu istegnuti i slabi, ali mogu da se vežbanjem vrate u prvobitno stanje. Tako sam tada počela sa svakodnevnom rutinom u toaletu ponavljanim započinjanjem i prekidanjem mokrenja, a radila sam i vežbe stezanja unutrašnjih mišića. Nekoliko meseci sam nosila normalan sanitarni ubrus, menjajući ga oko četiri puta dnevno. Bilo je skupo, ali sam konačno ponovo uspostavila kontrolu.
 
Trideset godina kasnije, kada sam ušla u menopauzu, moja ‘nevolja’ se vratila. Ovog puta moje kućne improvizacije nisu delovale, a čak ni sanitarni ubrusi nisu bili dovoljni.
 
Pokušala sam da smanjim unos tečnosti, ali sam samo dehidrirala i vratile su mi se glavobolje. Iz straha da mi se ne dogode neprijatnosti, prestala sam da posećujem prijatelje za vikend ili izlazim na večere, zbog čega sam se osećala isključenom. Zbog toga što sam sa sobom stalno nosila rezervni donji veš, vlažne maramice, sanitarni ubrus, osveživač za vazduh, osveživač za tkaninu, dezodorans i stalno oblačila tamnu, vrećastu odeću, osećala sam se kao da idem na kampovanje, a ne na ručak sa prijateljima.
 
Nakon 35 godina braka, čak sam počela da spavam na pomoćnom ležaju! Konačno sam otišla kod lekara. 
 
Objasnila je kako može da utiče na i da postoje specijalni jastučići napravljeni za mokraću koji ne dozvoljavaju curenje i neutrališu neprijatan miris. Kada sam ih prvi put kupila bila sam sumnjičava, zato što mi nisu odgovarali ni ulošci za jaku menstruaciju, a ovi su bili još manji. Ipak jesu delovali i ja sam se osećala veće samopouzdanje.
 
Naravno da bih najviše volela da ni nemam slabost bešike, ali sada bar imam da brinem samo o valunzima, a ne o neprijatnim curenjima.”