Upotreba kolačića

Ovaj sajt koristi kolačiće, a ovaj odeljak pruža informacije o tome kako se oni koriste i kako možeš da kontrolišeš da li se oni čuvaju ili brišu.

Šta je kolačić?

Informacije prenete sa nekog sajta na disk tvog računara nazivaju se „kolačići“.

To nisu računarski programi, već male informativne datoteke koje sajtovima omogućavaju da čuvaju i koriste informacije o tome kako ih korisnik posećuje.

Većina sajtova koristi kolačiće zato što su oni deo skupa alatki koji korisnicima olakšava korišćenje interneta. Kolačići omogućavaju sajtovima da pružaju personalizovane usluge (na primer, pamćenjem podataka za prijavljivanje, čuvanjem proizvoda u korpi ili prikazivanjem relevantnog sadržaja).

Postoji više vrsta kolačića: privremeni kolačići (ili kolačići sesije) se brišu pri isključivanju pregledača; trajni kolačići se ne brišu automatski, već ostaju dok ne budu ciljano obrisani ili dok im ne istekne rok važenja (koji zavisi od toga na koji rok važenja je sajt programirao kolačić). 

Kako se briše kolačić?

Većina pregledača je podešena tako da automatski prihvata kolačiće.

Možeš da onemogućiš kolačiće u pregledaču, ali zapamti da u tom slučaju možeš da budeš uskraćen za brojne funkcije potrebne da bi sajt radio pravilno.
Za detaljnije informacije o kolačićima poseti sajt www.aboutcookies.org koji sadrži detaljne i nezavisne informacije o tome kako onemogućiti kolačiće u podešavanjima pregledača i kako obrisati kolačiće već prisutne u računaru.

Za brisanje kolačića iz mobilnog telefona moraćeš da pogledate njegovo uputstvo za upotrebu.
 
Spisak TENA kolačića

Da bi mogao da ti pruži personalizovanu uslugu, ovaj sajt koristi kolačiće. Kolačići se prenose i/ili koriste svaki put kada pristupiš ovom sajtu. Kolačići su navedeni u nastavku.

Naziv kolačićaNamenaVrstaKolačić 1/2/3. straneRok važenja
CookiebarPrihvatanje kolačićaFunkcionalni1.1 nedelja
_gaVeb analitikaPerformansa1.24 meseca
gtm_eng_findoutVeb analitikaPerformansa1.30 minuta
gtm_eng_askTheDoctorVeb analitikaPerformansa1.30 minuta
gtm_eng_faqOpenVeb analitikaPerformansa1.30 minuta
gtm_eng_videoPlayVeb analitikaPerformansa1.30 minuta
gtm_eng_articleReadVeb analitikaPerformansa1.30 minuta
__atuvsFunkcija deljenja AddThisFunkcionalni1.24 meseca
__atuvcFunkcija deljenja AddThisFunkcionalni1.1 sat

AddThis – naše strane koriste AddThis (alat za integraciju raznih društvenih mreža kao što su Fejsbuk, Tviter, LinkedIn i dr.) koji može da postavi određen broj kolačića na tvoj računar. Za više informacija o tome koje kolačiće AddThis koristi, pogledaj politiku privatnosti kompanije AddThis (link ka http://www.addthis.com/privacy/privacy-policy ).
 
Strogo neophodni kolačići – ovi kolačići su neophodni za kretanje po sajtu i korišćenje njegovih funkcija, npr. pristupanje bezbednim područjima sajta. Bez ovih kolačića ne mogu se pružati usluge koje si zatražio/la, na primer obavljanje kupovine.
 
Kolačići performanse – ovi kolačići prikupljaju informacije o tome kako korisnici koriste neki sajt, na primer koje strane najčešće posećuju i da li na njima dobijaju poruke o greškama. Ovi kolačići ne prikupljaju informacije koje identifikuju posetioca. Sve informacije koje ovi kolačići prikupe se zbrajaju i zato postaju anonimne. Koriste se isključivo za unapređivanje rada sajta.
 
Kolačići funkcionalnosti – ovi kolačići omogućavaju sajtu da pamti napravljene izbore (na primer tvoje ime, jezik ili region) i pružaju proširene, personalizovane funkcije. Informacije koje ovi kolačići prikupljaju mogu biti učinjene anonimnim i ne mogu da prate tvoje aktivnosti na drugim sajtovima.
 
Ciljani ili oglasni kolačići – ovi kolačići se koriste za dostavljanje oglasa koji su važniji za tebe i tvoja interesovanja. Koriste se i za ograničavanje broja prikazivanja nekog oglasa, kao i za merenje delotvornosti neke kampanje. Postavljaju ih naše oglasne mreže uz dozvolu kompanije TENA. Oni pamte da si posetio/la sajt i tu informaciju dele sa drugim organizacijama kao što su oglašivači. Ciljani ili oglasni kolačići često su povezani sa funkcionalnošću sajta koju obezbeđuje druga organizacija.
 
Prihvatanje Uslova korišćenja

Prihvatanjem Uslova korišćenja i pristupanjem i korišćenjem Sajta prihvataš i korišćenje kolačića. Takođe možeš da prihvatiš i naše korišćenje kolačića pomoću podešavanja svog pregledača.