Vrste i uzroci

Nevoljno curenje mokraće tj. kod muškaraca može da se pojavi iz više razloga. Kada znate koju vrstu nevoljnog curenja mokraće imate i šta joj je uzrok, to može da vam pomogne da pronađete pravo rešenje za sebe.

Nisi sam

Nevoljno curenje mokraće pogađa svakog četvrtog muškarca*, što znači da je to veoma česta pojava. Nevoljno curenje mokraće se razlikuje od čoveka do čoveka, ali bez obzira da li ti ponekad istekne svega par kapi ili imaš jače curenje mokraće, budi uveren da je pomoć tu i da postoje načini koji će ti pomoći da to kontrolišeš.

* Prema anketi koju je sprovela kompanija SCA 2012. godine kod muškaraca starijih od 40 godina u SAD, UK, Nemačkoj, Italiji, Rusiji i Meksiku. Prikupljeni podaci nisu objavljeni.

Ispovesti

Važno je da znam da nisam sam.

Džon

53

Šta izaziva nevoljno curenje mokraće?

Da bi mokraćni sistem radio kako treba, mozak, mišići i nervi moraju da rade zajedno da bi zadržali mokraću u bešici i da ne bi došlo do curenja pre nego što si spreman za to. Ipak, postoji mnogo faktora koji mogu da ometaju ovaj proces.

Najčešći uzroci nevoljnog curenja mokraće su:

  • Lekovi, npr. diuretici, mogu da povećaju rizik od nevoljnog curenja mokraće.
  • Infekcija mokraćnih puteva.
  • Privremena slabost mišića kao posledica operacije prostate.
  • Promena veličine prostate, na primer otečena , može da ometa prolazak mokraće.
  • Prekomerna težina vrši dodatni pritisak na trbušne i karlične mišiće što doprinosi nevoljnom curenju mokraće.
  • Dijabetes ili neurodegenerativne bolesti (npr. Alchajmerova bolest).

Kao što vidiš, mnogo faktora može da utiče na nevoljno curenje mokraće. Zato je važno da dobro proceniš svoju situaciju kako bi pronašao pravo rešenje. To znači da je važno da dobiješ pravu dijagnozu od svog lekara.

Česte vrste

Nagonska inkontinencija

Nagonska se naziva i „hiperaktivna mokraćna bešika” i to je najčešća vrsta nevoljnog curenja mokraće. je kad osetiš iznenadni nagon da mokriš, ali ne možeš da zadržiš mokraću dok ne stigneš do toaleta. Verovatno imaš potrebu da mokriš više od 4 do 8 puta dnevno i nekoliko puta u toku noći. Ovo je često povezano sa uvećanom prostatom ili je posledica operacije prostate.

Stresna inkontinencija

Ako kašljanje, kijanje, smejanje ili podizanje teških tereta obično izaziva nevoljno curenje mokraće, moguće je da imaš stresnu inkontinenciju. To je stanje najčešće kod muškaraca koji su nedavno imali operaciju prostate.

Kapanje nakon mokrenja

Podrazumeva curenje nekoliko kapi mokraće nakon što si bio u toaletu, čak i nakon čekanja i trešenja. Postoje dve vrste kapanja nakon mokrenja, i završno kapanje). Kapanje nakon mokrenja nastaje zbog nepotpunog pražnjenja mokraćne bešike tokom mokrenja. Urin se tada nakuplja u kanalu koji vodi iz mokraćne bešike. Čest uzrok za je uvećana ili oslabljeni mišići dna karlice.

Inkontinencija zbog prepunjenosti

Ako imaš stalan ili isprekidan mlaz urina, moguće je da imaš inkontinenciju zbog prepunjenosti. Obično je uzrok tome neka prepreka na mokraćnom putu koja dovodi do prepunjavanja mokraćne bešike i zatim curenja mokraće.