Inkontinencija – uvod

Svaki četvrti muškarac stariji od 40 godina* pati od nevoljnog curenja mokraće, tj. inkontinencije. Najbolji put do rešenja je razumevanje šta je inkontinencija.

Ilustracija na kojoj je 8 od 32 muškarca prikazano u svetlijoj nijansi plave boje

Najčeše vrste problema sa bešikom kod muškaraca

Ako imate bilo koji od ovih simptoma, oni mogu biti znaci uobičajenih problema sa mokraćnom bešikom:
  • česti nagon za mokrenjem;
  • otežan početak mokrenja;
  • često noću;
  • isprekidan ili slab mlaz mokraće;
  • osećaj da mokraćna bešika nije ispražnjena nakon mokrenja;
  • kapanje urina.
 
Moguće da će vam simptomi buditi osećaj nelagode, a možda i sramote, ali pomoć postoji. Najbolji način da utvrdite od koje vrste problema sa mokraćnom bešikom patite je da se konsultujete sa lekarom koji će razumeti uzrok, isključiti druge probleme i krenuti da vam pruža pomoć u pronalaženju adekvatnog lečenja.
 
Postoji čitav niz vrsta i uzroka slabe bešike kod muškaraca. O glavnim vrstama urinarne inkontinencije pročitajte u nastavku.

Nagonska inkontinencija

Nagonska je najčešća vrsta inkontinencije kod muškaraca i odnosi se na iznenadni, intenzivni nagon za mokrenjem, praćen nevoljnim curenjem. Jedan od glavnih uzroka nagonske inkontinencije kod muškaraca je uvećana koja uzrokuje poteškoće s pražnjenjem bešike i izaziva osećaj potrebe za izmokravanjem kada to ne želite, uključujući i period tokom noći. U nekim slučajevima takvi nagoni mogu biti rezultat iritacije mokraćne bešike infekcijom ili kamenčićima u bešici. Može nastati i kao komplikacija neuroloških ili moždanih bolesti poput moždanog udara, Parkinsonove bolesti ili multiple skleroze. Ponekad je uzrok nepoznat.

Stresna inkontinencija

Stresna se odnosi na nevoljno curenje koje se dešava kada pritiskate bešiku, npr. prilikom kijanja, smejanja ili podizanja nečeg teškog. Mišić sfinkter ili mišići dna karlice i ligamenti koji drže mokraćnu bešiku su previše slabi da bi zadržali mokraću u njoj. Ova vrsta inkontinencije nije baš česta kod muškaraca, ali se kod nekih muškaraca može pojaviti nakon operacije prostate. 

Kapanje nakon izmokravanja

Ovo stanje uključuje mala nevoljna curenja neposredno nakon izmokravanja i nastaje od urina koji ostane u uretri. Kod velikog broja muškaraca starijih od 60 godina dešava se , ali se to može javiti i u mlađem uzrastu. Kapanje nakon izmokravanja može biti posledica slabosti mišića dna karlice koji okružuju uretru. Ako je tako, može se lečiti vežbama za mišiće dna karlice i ceđenjem uretre nakon pražnjenja.

Kapanje nakon izmokravanja

Kada urin ostane u uretri, može doći do kapanja nakon mokrenja. „Ceđenje” uretre može biti od koristi. To se radi laganim pritiskom na uretru iza mošnica da bi se izbacio preostali urin.

Kako da vam bude bolje

Postoji više načina da poboljšate kontrolu mokraćne bešike. Dijagnostikovanje i lečenje uvećane prostate je jedan od najvažnijih. Još dva primera koja vam mogu pomoći da smanjite osećaj nagona su vežbe za dno karlice i ograničavanje unošenja alkohola i kofeina. Najbolji način da ponovo uspostavite kontrolu je da se konsultujete sa lekarom koji će vam pomoći da nađete najbolje rešenje za vašu konkretnu situaciju.

Takođe, na našem sajtu možete pronaći još korisnih saveta i preporuka, kao i korisne vežbe

Odabir pravog proizvoda

Najvažnije je da znate koji vam proizvodi najviše odgovaraju. Tokom godina, pomogli smo milionima muškaraca širom sveta da upravljaju svojom inkontinencijom i steknu osećaj da drže sve pod kontrolom. Možete im se pridružiti jednostavnim odabirom proizvoda adekvatne moći upijanja koji odgovara vašim potrebama.