Najčešća pitanja

Da li imate neko opšte pitanje u vezi sa nevoljnim curenjem mokraće i inkontinencijom kod muškaraca? U nastavku se nalaze neka od najčešćih pitanja koja postavljaju drugi muškarci.

Da li je moje stanje trajno?
Ne obavezno. U zavisnosti od toga koju vrstu nevoljnog curenja mokraće imaš, simptomi mogu da se ublaže i možeš da se vratiš normalnom životu bez brige oko nevoljnog curenja mokraće. Da bi saznao šta može da ti pomogne, konsultuj se sa svojim lekarom.
Da li moram da se odreknem kafe zauvek?
Ne, ali dobro je da smanjiš količinu kafe koju piješ. Kofein i alkohol su dva najčešća krivca koji dovode do povećanog stvaranja mokraće u telu.
Kada ću primetiti rezultate vežbi za mišiće dna karlice?
Zavisi od tvog trenutnog stanja, ali uvek treba imati na umu da je potrebno vreme da bi se primetili rezultati vežbanja mišića dna karlice. Upamti da su vežbe namenjene za dugoročno poboljšanje, a ne za popravljanje na brzinu, zato budi strpljiv i imaj na umu da je potrebno par nedelja dok primetiš prve rezultate. Postoje fizioterapeuti koji se fokusiraju na vežbe dna karlice, tako da možeš da ih konsultuješ da bi saznao više.
Kako da odaberem odgovarajući proizvod TENA?
Ako nisi siguran koji proizvod prvo da probaš, predlažem pakovanje uzoraka Keep Control iz kompanije TENA. To je besplatno pakovanje TENA uzoraka, tako da možeš da isprobaš i izabereš proizvod kod kuće pre nego što naručiš. Preporučujemo da pitaš svog lekara za savet koji bi proizvod tebi najviše odgovarao.
Zašto neki muškarci pate od nevoljnog curenja mokraće?
Nevoljno curenje mokraće nastaje iz više različitih uzroka i važno je upamtiti da je ono veoma često među muškarcima. U stvari, otprilike svaki četvrti muškarac stariji od 40 godina* ima neki oblik nevoljnog curenja mokraće. Uzroci variraju od osobe do osobe, ali najčešći su oslabljeni mišići dna karlice, godine starosti, gojaznost ili uvećana . U nekim slučajevima to može da bude nasledno stanje. Da bi odredio koji je uzrok kod tebe u pitanju, konsultuj svog lekara.
* Prema anketi koju je sprovela kompanija SCA 2012. godine kod muškaraca starijih od 40 godina u SAD, UK, Nemačkoj, Italiji, Rusiji i Meksiku. Prikupljeni podaci nisu objavljeni.
Da li je inkontinencija znak raka prostate?
Česta je zabluda da jedna ili nekoliko kapi mogu biti znak raka prostate. Iako nema puno ranih znakova upozorenja, porodična istorija i ishrana mogu biti faktori rizika. Ako ste zabrinuti u vezi sa svojim rizicima ili simptomima koje možda imate, porazgovarajte sa svojim lekarom.
Uvećana mi je prostata, da li treba da brinem?
Rast prostate je normalna pojava i ona kod nekih muškaraca poraste neznatno, a kod drugih dosta. U nekim slučajevima, uvećana ili benigna hiperplazija prostate (BPH) može, između ostalog, izazvati bol i simptome donjeg urinarnog trakta, kao što su otežan početak, spor mlaz ili nemogućnost uriniranja. Do toga dolazi zato što uvećana prostata vrši pritisak na mokraćnu bešiku. Dostupni su mnogi dobri tretmani, pa ukoliko ste zabrinuti, porazgovarajte sa svojim lekarom.