Infekcija mokraćnih puteva kod muškaraca

Ako osećate stalnu potrebu za mokrenjem ili bolno mokrite, možda imate infekciju mokraćnih puteva. Infekcije mokraćnih puteva nisu česte kod mlađih muškaraca, ali neka stanja ili promene usled godina mogu da povećaju rizik. Ovo su neke sugestije kako da prepoznate i čak izbegnete infekciju.

Šta je infekcija mokraćnih puteva?

Infekcije mokraćnih puteva mogu da nastanu kada štetna bakterija uđe u u mokraćne puteve. Obično infekciju izaziva naša sopstvena bakterija koja završi tamo gde ne treba. Najčešća od ovih bakterija je ešerihija koli, koja obično živi u crevima, ali razlog može da bude veliki broj drugih bakterija. 
 
Ovo su uobičajeni simptomi ove vrste infekcije: 
 
 • bol ili osećaj peckanja prilikom mokrenja 
 • često ili stalna potreba za mokrenjem 
 • izbacivanje samo malih količina pri svakom mokrenju 
 • tragovi krvi u mokraći 
 • tamna, zamućena ili mokraća jakog mirisa 
 • osećaj hladnoće, nije obično praćen temperaturom 
 • iznenadna mokraćnih puteva 
 
Važno je da se napomene da neke seksualno prenosive bolesti mogu da imaju simptome koji su slični infekciji mokraćnih puteva. 

Koje su različite vrste infekcija mokraćnih puteva?

Najčešća vrsta infekcije mokraćnih puteva se dešava u donjim mokraćnim putevima, u vidu infekcije mokraćnog kanala i mokraćne bešike. Ukoliko se ne leče, visokovirulentni sojevi se mogu širiti nagore do uretera i bubrega u gornjim mokraćnim putevima. Simptomi infekcije gornjih mokraćnih puteva su znatno lošiji i mogu da obuhvataju bol u leđima, mučninu i temperaturu. Temperatura može često da ukazuje na to da su bakterije došle do prostate. 
 
Ako se ne leči, infekcija gornjih mokraćnih puteva može da ošteti bubrege i postoji takođe rizik da infekcija uđe u krvotok i dalje se proširi, a to se zove urosepsa i zahteva intenzivnu negu. Stoga, ako sumnjate na infekciju mokraćnih puteva, trebalo bi da se obratite lekaru radi postavljanja dijagnoze i lečenja. Što pre dobijete pomoć, lakše ćete se oporaviti. 

Lečenje i ublažavanje simptoma

Antibiotici obično omogućavaju efikasno lečenje infekcije mokraćnih puteva. Često se radi analiza urinokulture kako bi se utvrdilo koja bakterija je izazvala infekciju i nakon toga koji antibiotik će biti najefikasniji.

Šta možete da uradite kako biste ublažili simptome?

 • Unosite dovoljno tečnosti kako biste isprali bakterije iz mokraćne bešike.
 • Koristite lekove kako biste ublažili bol i smanjili temperaturu i zapaljenje. 
 • Stavite jastuče za zagrevanje na donji deo leđa ili stomak da biste smanjili bol.

Šta može da izazove infekciju mokraćnih puteva?

Kod muškaraca starijih od 60 godina infekcije postaju sve češće i često se dovode u vezu sa uvećanom prostatom, promenama koje se tiču godina i drugim bolestima koje su češće kako starimo. Uvećana može da smanji tok mokraće i oteža potpuno pražnjenje mokraćne bešike. Preostala mokraća može nakon toga da predstavlja okruženje u kom bakterije rastu.

Kako izbeći infekcije mokraćnih puteva?

Jednostavni koraci za sprečavanje infekcije mokraćnih puteva su stalni pokušaji da se mokraćna bešika u celosti isprazni kako bi se otežao prolazak bakterija u mokraćne puteve. Takođe, rano identifikovanje uvećanja prostate kako bi se započelo odgovarajuće lečenje u cilju smanjenja budućih problema s prostatom.

Nekoliko saveta na koji način da izbegnete infekcije mokraćnih puteva:

 • Održavajte genitalnu regiju čistom i suvom
 • Uzimajte dovoljno tečnosti kako biste isprali bakterije
 • Zaprljane proizvode za inkontinenciju uklanjajte spreda ka pozadi
 • Ako imate problem u pražnjenju mokraćne bešike, sačekajte nekoliko trenutaka i zatim promenite položaj nakon što završite s mokrenjem, a onda pokušajte ponovo. Ovo može da pomogne u izbacivanju mokraće koja je prvi put zaostala i smanjuje rizik od infekcije.

„Infekcije mokraćnih puteva su češće kod muškaraca starijih od 60 godina.”

Josefin Grandin

Okružna sestra/uroterapeut