Vežbe za dno karlice

Kontrola mokraćne bešike može da se popravi uz pomoć odgovarajućih vežbi. Vežbe za mišiće dna karlice, tzv. Kegelove vežbe, mogu da preduprede ili smanje probleme sa nevoljnim curenjem mokraće ili pomognu u njihovoj kontroli.

Vežbe za dno karlice

Pronađi svoje mišiće dna karlice

jačaju te mišiće i pomažu ti da kontrolišeš oslabljenu mokraćnu bešiku i curenje mokraće. Pre nego što počneš sa vežbama moraš da naučiš da pronađeš svoje mišiće dna karlice. Dobar način za to je da pokušaš da usporiš ili zaustaviš curenje mokraće tokom mokrenja. Mišići koje koristiš za to su mišići dna karlice.

Zaustavljanje i usporavanje mlaza mokraće nije vežba za mišiće dna karlice i ne treba ih koristiti kao vežbu jer to može da naruši normalan refleks pražnjenja bešike. To je samo način da lociraš prave mišiće.

Ako ne možeš da pronađete prave mišiće, konsultuj se sa fizioterapeutom koji je specijalizovan za mišiće dna karlice.

Savet za početnike

Ako si početnik u vežbanju, možeš da vežbaš u ležećem stavu. U početku su tvoji mišići nedovoljno jaki, pa moraju da rade protiv sile teže. U ležećem stavu je lakše osetiti rad pravih mišića i njihovo stezanje do maksimuma. Pronađi stav koji ti je najudobniji. Možeš da ležiš nogu savijenih u kolenima i sa stopalima na podu ili da staviš noge na jastuk ili sedalo stolice.

Kada si spreman za više

Odabrali smo neke vežbe za tebe ovde u TENA Men. Možeš da nađeš vežbe ovde

Povezani članci

Inkontinencija – uvod

Svaki četvrti muškarac stariji od 40 godina* pati od nevoljnog curenja mokraće, tj. inkontinencije. Najbolji put do rešenja je razumevanje šta je inkontinencija.

Izlazak iz kuće sa nevoljnim curenjem mokraće

Mnogi muškarci koji imaju problem sa nevoljnim curenjem mokraće brinu u vezi sa uključivanjem u društvene aktivnosti. Strah od nevoljnog curenja mokraće može da predstavlja prepreku, ali sa dobrom pripremom možeš da se zaštitiš od curenja mokraće i ostaneš siguran u sebe.