Prostata i curenje urina kod muškaraca

Iako prostata i inkontinencija nisu baš najatraktivnije teme za žurke, važno je znati kako su povezane. Da bismo razjasnili sve nedoumice, porazgovarali smo sa Ralfom Pikerom, profesorom i načelnikom Odeljenja za urologiju Univerzitetske bolnice Sahlgrenska u Geteborgu.

Prostata i curenje urina kod muškaraca

Kod muškaraca starih 18-20 godina, prostata teži oko 20 grama, odnosno ima veličinu oraha. Može da naraste i do težine od 500 grama.

Vaša prostata je veličine oraha

Počnimo iz početka. Koliko znate o prostati? je smeštena između mokraćne bešike i penisa i njen glavni zadatak je da proizvodi tečnost koja se meša sa spermom i formira semenu tečnost. U dvadesetim godinama, vaša prostata ima veličinu oraha i teži oko 18-20 grama.

Poput ušiju, prostata nikada ne prestaje sa rastom

Treba napomenuti da je taj rast prostate normalan. 'Kod nekih muškaraca se samo malo uveća. Kod drugih je uvećanje nešto veće, dok kod nekih muškaraca može da naraste mnogo više, čak i do pola kilograma,' kaže prof. Piker. Rast prostate često prođe nezapaženo. Međutim, kod nekih muškaraca uvećana prostata, tj. benigna hiperplazija prostate (BPH), može izazvati bol i različite simptome, uključujući i poteškoće u zadržavanju urina, otežano započinjanje mokrenja, slab mlaz urina, nemogućnost potpunog uriniranja ili zaostajanje urina koje može dovesti do infekcije. Veoma često stanje, tzv. simptomi donjeg urinarnog trakta (LUTS), pogađa oko 25% muškaraca starijih od 40 godina. Uz sada dostupno adekvatno lečenje, to ne mora da utiče na kvalitet vašeg života.

Uvećana prostata ne znači i rak

Prema prof. Pikeru, 'veoma je česta zabluda' da simptomi donjeg urinarnog trakta (LUTS) predstavljaju simptome raka prostate. Iako nema puno ranih znakova upozorenja na rak prostate, porodična istorija i ishrana mogu biti faktori rizika. Prvi korak je provera preko testa iz krvi, tzv. PSA testa.
 
Interesantno je da rak prostate u većini slučajeva raste sporo. Upravo zbog toga je aktivno praćenje često bolja opcija nego hirurško odstranjenje kod koga može biti jedna od posledica. Stresna inkontinencija, koja češće pogađa žene, može da bude privremena ili stalna posledica operacija u maloj karlici, kao što je prostatektomija. Ova procedura podrazumeva uklanjanje cele prostate, što može poremetiti funkciju mišića sfinktera i uzrokovati curenje mokraće. Postoje lekovi i hirurške metode koje mogu da olakšaju, ako ne i da uklone ove probleme. Kod blagih slučajeva, vežbe za dno karlice, koje pomažu u jačanju vaših karličnih mišića, mogu da poboljšaju kontrolu bešike i smanje curenje mokraće. Međutim, ako ste zabrinuti u vezi sa bilo kojim simptomom, testiranjem ili rizikom u vezi sa rakom prostate, najbolje je da porazgovarate sa svojim lekarom da biste se više informisali o tome. 

'Prostata često nije odgovorna za inkontinenciju'

Iako uvećana može da izazove neke probleme sa mokrenjem, prof. Piker smatra da glavni uzrok inkontinencije kod muškaraca treba tražiti dalje od pelvične regije, sve do mozga. 
 
Vaš centralni nervni sistem je odgovoran za upravljanje refleksima mokrenja ili sposobnost da zadržite urin kad treba da idete u toalet. Ova ključna povratna sprega u mozgu može da se poremeti kada doživite neku traumu, kao što su povreda mozga ili moždani udar, koji mogu da dovedu do nevoljnog kapljanja i curenja kod nekih muškaraca. Ovo je najčešći oblik muške inkontinencije, tzv. hitna .  
Ali, uzrok poremećaja ne mora da bude nešto tako ozbiljno kao što je moždani udar. Prof. Piker kaže da uzrok može da bude blagi poremećaj snabdevanja mozga krvlju i kiseonikom usled opšte ateroskleroze. 
 
Ateroskleroza je očvršćavanje i sužavanje arterija izazvano pušenjem, lošom ishranom i neaktivnim načinom života. Iako nije klinički dokazano da loša ishrana može da dovede do inkontinencije, zdrava ishrana i aktivan način života mogu biti samo korisni. „Sve je bolje kada tkiva u telu dobijaju dovoljno kiseonika”, dodaje prof. Piker.
 
Savet prof. Pikera je: „Ukoliko bih imao bilo kakav simptom, potražio bih pomoć.” Ako imate bilo kakva pitanja u vezi sa prostatom i urinarnom inkontinencijom, porazgovarajte sa svojim lekarom.

Prostata kod nekih muškaraca može da naraste i do pola kilograma.

Ralf Piker

Profesor i načelnik

Da li ste znali

Četvrtina muškaraca preko 40 godina iskusi simptome donjeg urinarnog trakta.

1 od 4

Povezani članci

Inkontinencija – uvod

Svaki četvrti muškarac stariji od 40 godina* pati od nevoljnog curenja mokraće, tj. inkontinencije. Najbolji put do rešenja je razumevanje šta je inkontinencija.

Vežbe za dno karlice

Kontrola mokraćne bešike može da se popravi uz pomoć odgovarajućih vežbi. Vežbe za mišiće dna karlice, tzv. Kegelove vežbe, mogu da preduprede ili smanje probleme sa nevoljnim curenjem mokraće ili pomognu u njihovoj kontroli.