Kako razgovarati o nevoljnom curenju mokraće

Razgovor o intimnim stvarima može da bude neprijatan, ali ključna stvar za pronalaženje rešenja je iskren i otvoren razgovor sa lekarom, kao i sa porodicom.

men eating in garden

Razgovor sa porodicom

Razgovor sa partnerom, prijateljem ili terapeutom može da ti pomogne da se lakše nosiš sa problemom. Ako učiniš prvi korak i otvoreno razgovaraš o tome, lakše ćeš dobiti pomoć koja ti je potrebna da nađeš pravo rešenje.

Važno je da znaš da nisi sam. Milioni inače zdravih odraslih ljudi se svakodnevno uspešno nose sa istim problemom. Moguće je da čak i neki tvoji prijatelji imaju isti problem kao i ti.

Na kraju, ništa ne treba da te spreči da radiš stvari u kojima uživaš, zato učini prvi korak ka oporavku i razgovaraj o svom problemu sa nekim u koga imaš poverenja.

Razgovor sa lekarom

Može da ti bude neprijatno da razgovaraš o poteškoćama sa intimnim zdravljem kao što je nevoljno curenje mokraće ili učestalo . Imaj na umu da, iako je to za tebe neprijatna tema, za lekara je to običan medicinski razgovor. Ne oklevaj da postaviš pitanja jer ćeš samo tako doći do odgovora.

Navešćemo nekoliko načina da se pripremiš za zakazani sastanak sa lekarom:

  • Napravi spisak svojih simptoma da bi pomogao lekaru da odredi koju vrstu inkontinencije imaš i da utvrdi koji je uzrok tog problema.
  • Lako je zaboraviti neka pitanja dok razgovaraš sa lekarom. Zato je dobro da uvek zapišeš pitanja pre nego što odeš kod lekara. Na taj način ćeš sigurno dobiti odgovore na sva pitanja tokom jednog pregleda.

Povezani članci

Inkontinencija – uvod

Svaki četvrti muškarac stariji od 40 godina* pati od nevoljnog curenja mokraće, tj. inkontinencije. Najbolji put do rešenja je razumevanje šta je inkontinencija.

Vežbe za dno karlice

Kontrola mokraćne bešike može da se popravi uz pomoć odgovarajućih vežbi. Vežbe za mišiće dna karlice, tzv. Kegelove vežbe, mogu da preduprede ili smanje probleme sa nevoljnim curenjem mokraće ili pomognu u njihovoj kontroli.