Kako da se nosite sa curenjem u toku menopauze

Starenje ima svojih privilegija. Životno iskustvo koje posedujete vam često daje dobar osećaj uverenosti u to i šta je važno u životu.  Možda imate već odraslu decu i vreme da uradite sve one stvari koje niste mogli dok su deca bila mala ili zbog napornog početka građenja karijere? Konačno je vreme da započnete neki hobi ili da odete na put o kom ste sanjali. ne treba da vam bude prepreka u tome.
 
Mnoge žene iskuse slabost bešike u toku menopauze. Postoje dokazi da hormonske promene – naročito smanjen nivo estrogena – utiče na trbušne mišiće i može da izazove da mokraćna bešika promeni položaj, što može da rezultira curenjem mokraće. Takođe, sa godinama, vaginalno i tkivo urinarnog trakta može da postane suvlje, tanje i manje elastično. Kao da vam valunzi nisu već dovoljni, zar ne? 
 
Na sreću, uz prave informacije i zaštitu, curenje u toku menopauze ne mora da vas sprečava da radite šta želite. Ovde je par saveta kako se nositi sa inkontinencijom za vreme hormonalnih promena: 
 
  • Tretman estrogenom u formi kreme i vaginalnih supozitorija može da pomogne u olakšavanju simptoma tokom menopauze. Pitajte svog lekara šta je najbolje za vas.  
  • Neka vam Kegelove vežbe postanu svakodnevna rutina. Nekoliko minuta svakodnevnih vežbi za dno karlice može smanjiti rizik od curenja ili ga čak i ukloniti u potpunosti.