6 saveta za kontrolisanje inkontinencije tokom vežbanja

Život sa inkontinencijom sa sobom nosi mnoštvo izazova. Vežbanje je jedan od njih. Bez obzira da li ste na časovima joge, dižete tegove u teretani ili samo trčite, curenje mokraće može se desiti bilo gde i bilo kada, ženama svih starosnih grupa. Ali, ne treba dozvoliti da zbog toga odustanete od vežbanja koje vam je potrebno.  

Zašto mi curi mokraća tokom vežbanja?

tokom trčanja ili vežbanja najčešće je posledica stresne urinarne inkontinencije. Do curenja urina takođe može doći kada se smejete, kijate ili samo stojite – u suštini, tokom bilo koje vrste aktivnosti koja zahteva fizički napor, čak i ako je nenamerna. Iako se to može dogoditi ženama svih starosnih grupa, najčešće se događa nakon porođaja. Evo nekoliko korisnih saveta kako da kontrolišete curenje mokraće tokom vežbanja i da ostanete aktivni. 
 
1. Ojačajte dno karlice Kegelovim vežbama 
 
Kegelove vežbe ili su jedan od najefikasnijih načina za poboljšanje i održavanje funkcija creva i bešike. Slabo dno karlice će pre dovesti do stresne inkontinencije tokom vežbanja, ali inkontinenciju možete značajno smanjiti uz samo pet minuta Kegelovih vežbi dnevno. Ovde pogledajte naš detaljni vodič. Ili, još bolje, preuzmite našu aplikaciju za vežbanje dna karlice.  
 
2. Vodite računa koje tečnosti unosite 
 
Iako je važno da budete hidrirani, naročito tokom vežbanja, razmislite o tome da se uzdržite od napitaka koji sadrže kofein (npr. kafa, kola, čaj) pre nego što krenete da vežbate. Kofein može izazvati iznenadan nagon i dovesti do češćeg odlaska u toalet. 
 
3. Koristite pesar ili tampon 
 
Korišćenje tampona podržava mokraćni kanal, što može pomoći u sprečavanju curenja zbog stresne inkontinencije. Pesar (umetak), koji obično koriste žene sa prolapsom karličnih organa da zadrže prolaps na mestu, a donekle i intravaginalne naprave koje daju oslonac mokraćnom kanalu, takođe mogu da ublaže stresnu urinarnu inkontinenciju. 
 
4. Zaštitite se ulošcima ili gaćicama za inkontinenciju 
 
Podrazumeva se da će, ako imate curenja, naši diskretni proizvodi za inkontinenciju pružiti najbolju zaštitu za sprečavanje curenja i neprijatnih mirisa, dok će vam istovremeno omogućiti da samouvereno trenirate na traci za trčanje. 
 
5. Vežbajte mokraćnu bešiku 
 
Preuzmite kontrolu nad mokraćnom bešikom tako što nećete trčati u toalet svaki put kad osetite potrebu za mokrenjem. Kao i svaki mišić u telu, i mokraćna bešika se može istrenirati. Pokušajte da produžite vreme odlaska u toalet i polako taj period produžavajte.  
 
6. Ispraznite mokraćnu bešiku  
 
Ako vam se tokom vežbanja desi curenje mokraće, možda ćete pokušati da steknete naviku pražnjenja mokraćne bešike pre vežbanja. Izbor hrane koja prija vašem probavnom sistemu takođe vam može pomoći da izbegnete neugodne gasove i da se osećate manje naduto pre treninga.  

Šta god da radite, ne odustajte od vežbanja.

Kao što vidite, postoji mnogo načina za kontrolisanje curenja tokom aktivnog načina života. Promenom nekih svojih navika i korišćenjem naših proizvoda za zaštitu od inkontinencije možete sa samopouzdanjem raditi ono što želite i budete ono što jeste.