Izgleda da se nalazite u <country>

Idite na vas TENA sajt za lokalne informacije.

Šta je to hiperaktivna bešika?


Sindrom hiperaktivne bešike je naziv kojim se često opisuje niz poteškoća povezanih sa hitnošću mokrenja. To nije isto što i inkontinencija, već prosto učestali nagon za mokrenjem.

1600x500_overactivebladder.jpg


Hiperaktivna bešika, koja se ponekad naziva nadražljiva bešika, obično se odnosi na učestalu potrebu za mokrenjem u toku dana, a često i na nokturiju. Imajte u vidu da kada se radi o pražnjenju mokraćne bešike, normalno je da to bude od četiri do osam puta dnevno. Hiperaktivna bešika se češće javlja kod starijih ljudi i žena.


Koji su uzroci nastanka hiperaktivne bešike?

Simptomi hiperaktivne bešike mogu biti različitog intenziteta, od nešto učestalije hitnosti mokrenja do konstante potrebe za mokrenjem. Uzrok može biti različit, a ponekad i nejasan, ali jedan od faktora može biti suženje mokraćnog kanala.

Nadražljivost mokraćne bešike

Nadražljivost unutrašnjeg sloja mokraćne bešike može da dovede do osećaja hitnosti mokrenja. Jedan od uzroka je infekcija mokraćnih puteva kada bakterija nadražuje sluznicu unutrašnjeg sloja mokraćne bešike. Pojedini napici, poput kafe i energetskih pića, sadrže određene supstance koje takođe mogu da dovedu do nadražljivosti. Kamen u mokraćnoj bešici je još jedan od faktora. 
 
Postoje i različiti faktori koji dovode do nadražljivosti spoljašnjeg sloja bešike i samim tim izazivaju osećaj hitnosti mokrenja. Zatvor, kao i određena ginekološka oboljenja, poput prolapsa ili tumora jajnika, mogu da dovedu do nadražljivosti spoljašnjeg sloja mokraćne bešike, kao i da izazovu osećaj hitnosti.

Stil života i drugi uzroci

Preveliki unos tečnosti prouzrokuje stvaranje velike količine mokraće (poliurija) i brzo punjenje mokraćne bešike, što dovodi do osećaja hitnosti mokrenja i čestih odlazaka u toalet. U sastavu pojedine hrane, poput supa, voća i povrća, ima više tečnosti, pa je nakon njihove konzumacije i mokrenje pojačano.
 
Još jedan od razloga za stvaranje velike količine mokraće može da bude nekontrolisani dijabetes. Povišen nivo šećera u krvi (hiperglikemija) može da izazove pojačanu žeđ i stvaranje većih količina mokraće, odnosno poliuriju.
 

Briga o vama

TENA Lady

Za žene koje se suočavaju sa nevoljnim curenjem mokraće.
Smeđokosa žena se smeši kameri

TENA Men

Za muškarce koji se suočavaju sa nevoljnim curenjem mokraće.
Sredovečni muškarac sa bradom smeši se kameri

Briga o drugima

Nega bližnjih

Za sve vas koji brinete o bližnjima koji se suočavaju sa inkontinencijom.
Starija žena i njena mlađa rođaka uživaju u međusobnom društvu

TENA Deca

Za roditelje čija deca imaju urinarnu inkontinenciju.
Četvorogodišnja devojčica začuđeno i radoznalo posmatra sve oko sebe

What are cookies?

Lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor sit amet.