Šta treba jesti i piti da bi se očuvalo zdravlje bešike i bubrega

Hrana i piće značajno utiču na vaše sveukupno zdravlje, pa je važno pratiti šta unosite u organizam. Evo nekoliko smernica o tome šta treba, a šta ne treba da jedete i pijete da bi vam bešika i bubrezi bili u najboljem stanju.

Zašto je zdravlje bešike i bubrega toliko važno?

Bešika i bubrezi zajedno rade na održavanju vašeg zdravlja. Važna aktivnost bubrega jeste filtriranje krvi, pri čemu se uklanjaju otpadne materije i reguliše nivo soli, vode i minerala. Zdrava krv se vraća u telo, a otpadne materije se pretvaraju u urin koji se prenosi do bešike i nakon toga izbacuje iz organizma. Od životne je važnosti da ovi važni organi budu zdravi kako bi telo moglo bezbedno da se oslobodi otpadnih materija. Ali, kako da održite njihovo zdravlje? 

Vodite računa da uvek budete napojeni

Morate piti dovoljno tečnosti da biste ostali zdravi. Najbolji napitak za zdravlje bubrega i bešike je voda. Otprilike 60% vašeg tela čini voda, tako da ne iznenađuje činjenica da morate voditi računa o njenom stalnom obnavljanju. Ako ne pijete dovoljno vode ili gubite puno tečnosti, dehidracija može prouzrokovati kamen u bubrezima. U uzroke dehidracije spadaju intenzivno vežbanje, izlaganje toploti, povraćanje, dijareja, mučnina, opekotine ili infekcije kože, groznica i dijabetes sa visokim nivoom šećera u krvi. Ako se nalazite u bilo kojoj od prethodno navedenih situacija, važno je da budete napojeni.

Koliko je vode potrebno vašem telu?

Prirodno je da vaše telo postane žedno kada mu je potrebna voda da vas sačuva od dehidracije. Možete da utvrdite da li unosite dovoljno tečnosti proverom boje urina. Ako je svetložute boje, to je znak da pijete dovoljno vode, ali ako je taman, to bi mogao biti znak dehidracije. Ostali znaci dehidracije mogu biti umor zbog sniženog krvnog pritiska, glavobolja, suvoća usta i promene u elastičnosti kože. Trebalo bi da pijete oko 6 do 8 čaša vode dnevno kako biste obezbedili dovoljnu hidriranost. Kada ste u toplijim podnebljima ili trenirate, tada morate da pijete više vode nego obično zbog gubljenja tečnosti putem znoja. Ali, nemojte preterivati. Ni unošenje previše vode nije dobro za vas jer može izazvati iznenadan nagon i naterati vas da češće idete u toalet! 

Unoešenje vode za urinarnu inkontinenciju

Ako patite od urinarne inkontinencije, možda ćete pomisliti da je bolje da unosite manje tečnosti nego inače, ali je to zapravo kontraproduktivno. Smanjenje unosa tečnosti povećava koncentraciju urina, što može iritirati sluznicu bešike i izazvati iznenadni nagon za odlaskom u toalet. Ako ne unosite dovoljno vode, to može izazvati zatvor i time uticati na kontrolu bešike. 

Koje napitke treba da izbegavate?

Iako je važno piti puno tečnosti, postoje neki napici koji štete zdravlju bešike i bubrega. Alkohol utiče na sposobnost bubrega da održavaju ravnotežu tečnosti u telu i opterećuje bubrege, tako da alkohol ne odgovara bubrezima ukoliko ga unosite u prekomernim količinama. Povremeno uzimanje par alkoholnih pića obično nema ozbiljnih posledica. U pića koja iritiraju bešiku spadaju kofeinska pića, poput kafe, čaja i energetskih napitaka, koja mogu izazvati česte i hitne nagone za mokrenjem. Pokušajte da svoju uobičajenu šoljicu kafe zamenite nekom kafom bez kofeina, a ako više volite čaj, odaberite biljni ili voćni čaj umesto kofeinskog crnog i zelenog čaja. Gazirana pića nisu najzdravija jer su prilično kisela i mogu biti zaslađena veštačkim šećerom, pa ako želite gazirano piće možete probati gaziranu vodu.  

Koju hranu treba da jedete?

Važno je da imate uravnoteženu ishranu kako biste bili sigurni da bešika i bubrezi dobijaju sve potrebne hranljive materije. Redovno pražnjenje creva je takođe važno, jer kada su veoma opterećena mogu pritiskati bešiku i izazvati iznenadan nagon za mokrenjem. Takođe, mišići dna karlice mogu oslabiti pri naprezanju usled zatvora, što može prouzrokovati stresnu inkontinenciju. Da biste imali zdrava creva, jedite hranu bogatu vlaknima koja zauzima velik prostor i čini stolicu mekom i lakšom za izbacivanje.     
 
Prekomerna težina može povećati rizik od mnogih zdravstvenih problema, uključujući dijabetes i visok krvni pritisak, koji su najčešći uzroci hroničnih bolesti bubrega. Gojazne osobe su izloženije većem riziku od pojave kamenca u bubregu od osoba koje održavaju zdravu telesnu težinu. Gojaznost i dijabetes su takođe poznati faktori rizika od pojave inkontinencije. Pokušajte da održavate zdravu telesnu težinu tako što ćete biti aktivni, redovno jesti male porcije i birati zdrave i hranljive namirnice poput voća, povrća i bobičastog voća.   

Koju hranu treba da izbegavate?

Trenutno nije poznato koje namirnice iritiraju bešiku, ali treba izbegavati ishranu sa malo vlakana ili sa mnogo masti. Uopšteno rečeno, trebalo bi da pokušate da održite zdrav balans u ishrani kako biste kontrolisali svoju telesnu težinu, pomažući tako bešici i bubrezima da funkcionišu na najbolji mogući način. 
 
Unošenje previše soli može doprineti visokom krvnom pritisku koji je povezan sa kardiovaskularnim bolestima, problemima sa bubrezima i zadržavanjem tečnosti. Kad se bubrezi trude da smanje visok nivo soli, u telu se zadržava više tečnosti, što može da izazove otok i nelagodnost. 
 
 
Da bi vam bešika i bubrezi ostali zdravi, pijte dovoljno vode, uživajte u uravnoteženoj ishrani i kontrolišite zdravu telesnu težinu. Ako budete imali nekih problema sa bubrezima ili bešikom, setite se da niste sami i to je to vrlo česta pojava. Za dodatnu podršku slobodno se obratite lekaru.