Često mokrenje tokom trudnoće: uzroci i saveti

Sad kad ste trudni, da li vam se čini da provodite puno vremena u kupatilu?  Iako je često mučan simptom u kojem nijedna trudnica ne uživa, to je sasvim normalno i u većini slučajeva nije razlog za brigu. Da biste razumeli šta uzrokuje često mokrenje tokom trudnoće, pročitajte savete o tome kako da ga kontrolišete i da li može ukazivati na infekciju mokraćnih puteva.

Kada počinje i šta treba očekivati tokom trudnoće?

Prvo tromesečje
Iako se simptomi mogu razlikovati od osobe do osobe, često je jedan od najčešćih ranih simptoma trudnoće koji počinje oko 4. nedelje u prvom tromesečju. 
 
Drugo tromesečje
Kako vaša beba raste i trudnoća napreduje, nagon se može nakratko smanjiti jer se nivo hormona hCG smanjuje. 
 
Treće tromesečje
Uobičajeno je da se nagon vrati u poodmakloj trudnoći, kada sve veća beba sve jače pritiska bešiku, što dovodi do sve češćeg odlaska u toalet tokom noći.
 
Uopšteno govoreći, stepen učestalosti mokrenja razlikuje se od žene do žene. Nekima to stvara neprijatnosti tokom cele trudnoće, dok druge to jedva primećuju. Generalno će trajati do devetog meseca trudnoće, dok se ne porodite, a nakon toga će se vratiti u normalne granice. 

Šta uzrokuje često mokrenje tokom trudnoće?

Nakon začeća, oplođeno jajašce zajedno sa placentom koja se razvija počinje da proizvodi povećanu količinu hormona hCG. Ovaj hormon trudnoće povećava protok krvi u predelu karlice i bubrega, koji postaju aktivniji tokom trudnoće. Loša strana toga su simptomi poput mučnine i česte potrebe za mokrenjem. 
 
Povećani nivo hormona tokom trudnoće služi da omekša mišiće i ligamente na dnu karlice, što pomaže vašem telu da se pripremi za rast i rođenje bebe, ali može dovesti i do curenja i inkontinencije.
 
Štaviše, kako beba bude rasla, sve jače će pritiskati bešiku, ostavljajući sve manje prostora za urin. To će biti još uočljivije krajem trećeg tromesečja, jer se glava vaše bebe pomera prema karlici i još više pritiska vašu bešiku.
 
Takođe je normalno da se tečnost nakuplja u nogama, stopalima i zglobovima, posebno tokom trećeg tromesečja. Dodatna tečnost ima tendenciju da se spušta tokom dana u najniže delove tela, posebno ako je toplo vreme ili ste duže vremena bili na nogama. Dakle, kada uveče pođete na spavanje i podignete stopala, tečnost koja se nakupila tokom dana vraća se u krvotok i prolazi kroz bubrege, gde se filtrira u urin, što je razlog vašeg čestog odlaska u toalet tokom noći.

Saveti za kontrolisanje čestog mokrenja tokom trudnoće

Postoji nešto što možete učiniti da ublažite često i oticanje, a posledično i potrebu za mnogobrojnim odlascima u toalet tokom noći.
 
Potpuno ispraznite mokraćnu bešiku prilikom mokrenja
Kada pođete u toalet, nagnite se napred i potpuno se oslonite na stopala. Takav dobar položaj vam može pomoći da potpuno ispraznite mokraćnu bešiku. 

Izbegavajte kofein
Kofeinska pića poput kafe i crnog čaja mogu iritirati bešiku, uzrokujući povećanu potrebu za mokrenjem.

Ne unosite previše tečnosti pre spavanja...
Ako uočite da morate često ustajati da biste mokrili tokom noći, pokušajte da ograničite unošenje tečnosti neposredno pre spavanja.

…ali ipak vodite računa da unosite dovoljno tečnosti
Ne smanjujte ukupan unos tečnosti da biste time smanjili broj odlazaka u toalet. Tokom trudnoće vašem telu je i dalje potrebna stalna količina tečnosti.

Podignite noge pre odlaska na spavanje
Pokušajte da nađete vremena da podignete noge pre spavanja. To vam može pomoći da stimulišete vraćanje nakupljene tečnosti iz otečenih zglobova i stopala u krvotok, što će vam omogućiti da mokrite pre odlaska na spavanje.

Vodite računa da sprečite oticanje stopala i zglobova tokom dana
Izbegavajte dugotrajno stajanje što je više moguće. Pokušajte da nosite stezne čarape, držite noge podignute kada imate priliku i redovno šetajte ili radite vežbe za stopala.

Koristite proizvode za inkontinenciju
Ako vam curenje predstavlja problem tokom trudnoće, koristite proizvode za inkontinenciju kompanije TENA koji vam mogu pomoći da ostanete suvi i bezbedni tokom dana i noći

Da li često mokrenje tokom trudnoće može ukazivati na neki problem?

Iako je često normalno tokom trudnoće, to je obično problem samo u korelaciji sa drugim simptomima koji potencijalno mogu ukazivati na infekciju mokraćnih puteva. To može uključivati:
 
  • bol ili osećaj pečenja prilikom mokrenja;
  • osećaj nagona za izmokravanjem čak i nakon što ste mokrili;
  • vaš urin neprijatno miriše, zamućen je ili u njemu ima tragova krvi; 
  • stalni bolovi u donjem delu stomaka;
  • bol u krstima;
  • osećaj opšte slabosti;
  • curenje mokraće.
 
Infekcija mokraćnih puteva tokom trudnoće nije baš prijatna, ali srećom može se na prilično valjan način lečiti. Ako se rano otkrije i leči, neće naškoditi vašoj trudnoći. Stoga obavezno posetite lekara ako imate bilo koji od gorenavedenih simptoma.

Zaključak

Učestalo tokom trudnoće je često i ponekad mučno, ali obično nije razlog za brigu. Nagon se tokom različitih tromesečja može različito manifestovati, ali bi nakon porođaja trebalo polako da jenjava. Tada ćete samo morati da vodite računa o mokrenju svoje bebe.

Related articles