8 malih energetskih saveta koji imaju veliki uticaj

Želite da imate održivije domaćinstvo, ali ne znate od čega da počnete? Ovo je 8 malih koraka koje možete preduzeti i koji će značajno uticati na vašu emisiju ugljen-dioksida i troškove električne energije. Svaki korak znači.  
Pogled ispod ugla kuće sa čistim noćnim nebom i zvezdama

Savet br. 1

Koristite LED sijalice umesto običnih.

LED sijalice ne sadrže živu i mnogo manje utiču na životnu sredinu od običnih. Zato LED sijalice traju do 25 puta duže i pomažu vam da štedite električnu energiju i smanjite troškove. 
Crna mašina za pranje veša sa korpom za veš na podu pored nje.

Savet br. 2

Promenite podešavanja za veš.

Sačekajte da se mašina napuni vešom i operite ga uz podešavanja za hladno pranje (čak i ako na etiketi stoji toplo). Time ne samo da se produžava trajanje i kvalitet odeće, već se i štedi veliki deo energije koji bi se koristio za zagrevanje vode. Pranjem tura veša u hladnoj vodi možete još više smanjiti godišnju emisiju CO2. 
Opran veš se suši na žici

Savet br. 3

Preskočite sušenje sušačem.

Ako možete, odeću sušite prirodno, a ne sušačem. Ne samo da ćete uštedeti električnu energiju, već je pogodnije i za tkanine, pa će vam odeća trajati duže.  
Isključen punjač koji leži na površini od kože

Savet br. 4

Isključite punjače kad ih ne koristite.

Elektronski uređaji priključeni na struju, čak i kad su isključeni, mogu da troše do 10% električne energije u vašem domu. Svaki mali korak znači, zato izvucite utikač. 
 Krupan kadar osobe koja drži šolju s obe ruke i nosi veliki pleteni džemper.

Savet br. 5

Pre nego što uključite grejanje, obucite džemper.

Svaki stepen znači. Prosto i tačno. Uštedite nešto energije boljim oblačenjem umesto da podešavate termostat. 
Prozor jedne crvene kuće.

Savet br. 6

Sprečite curenja vazduha.

Proverite da li oko prozora i vrata duva promaja. Zaptivanjem svih rupa duž spojeva i šavova ćete uštedeti energiju i zadržati toplinu svog doma. 
Krupan kadar ruku osobe koja piše na laptopu.

Savet br. 7

Podesite potrošnju energije.

Proverite podešavanja štednje električne energije kod laptopa, tableta i drugih uređaja. Možda deluje nevažno, ali netrošenjem nepotrebne energije možete smanjiti potrošnju i produžiti radni vek baterije. Svaki mali korak znači. 
Dve vetrenjače na vrhu zelenog brda, s oblacima i sunčevom svetlošću u daljini.

Savet br. 8

Pređite na obnovljivu električnu energiju.

Ako još niste, prelazak na obnovljivu električnu energiju je možda najbolja stvar koju možete da učinite da biste smanjili emisiju ugljen-dioksida. Često je najjednostavnije pitati dobavljača električne energije za smernice ili obaviti brzu pretragu sajtova koji porede dobavljače električne energije.