Odgovori na vaša najčešća pitanja.

Brinem se za dobrobit svoje porodice i sebe – ali i za životnu sredinu. Zar nije bolje praviti proizvode koji su potpuno prirodni?
Svi mi u timu za bezbednost proizvoda kod kuće koristimo Essity proizvode i poverili smo im svoje porodice. Želimo da izradimo najbolje proizvode radeći prave stvari za životnu sredinu. Trudimo se da pronađemo dobru ravnotežu i nikada nećemo ugroziti bezbednost svojih proizvoda. 
 
Zapamtite, to što je neki sastojak prirodan ne znači da je za nas sigurniji od onog koji je stvorio čovek. Nije sve zaista crno ili belo. Mnoge „prirodne” stvari zapravo mogu biti loše po nas. 
 
Koliko je neka hemikalija bezbedna zavisi od njenih svojstava, njenog sadržaja u proizvodu i od načina na koji se proizvod koristi. To je tačno bez obzira da li je ta hemikalija prirodna ili ju je stvorio čovek. Materijale koji ne ispunjavaju naše stroge zahteve prosto ne stavljamo u svoje proizvode. 
 
Naravno, kad god postoje bolje mogućnosti za životnu sredinu, mi ih koristimo. Baš kao i vi, volimo našu planetu i želimo da i naša deca mogu da uživaju u njoj. Posvetili smo se mnogim projektima kako bismo smanjili uticaj na životnu sredinu i osigurali da budemo što održiviji. 
Da li proizvodi koje ja i moja porodica koristimo prijaju našoj koži?
Prioritet nam je da naši proizvodi budu prijatni za kožu. Koristimo ih i mi – i ne želimo da dobijemo iznenadan osip. 
 
Zbog toga proveravamo da li su naši proizvodi adekvatni za milione naših kupaca širom sveta i da li je svaki sastojak u skladu sa našim strogim standardima. 
 
Neki srećni volonteri čak mogu da isprobaju naše proizvode pre nego što krenu u prodaju! To znači da je rizik od iritacije kože kod naših finalnih proizvoda nizak. 
 
U stvari, veoma je nizak; imali smo manje od 1 žalbe na zdravstvenoj osnovi na 50 miliona prodatih proizvoda za inkontinenciju. 
Na internetu vidim mnogo zabrinjavajućih stvari u vezi sa zdravljem intimne regije. Da li su proizvodi koje uobičajeno koristim i dalje bezbedni za upotrebu?
Stvari koje čitamo na internetu znaju malo da nas zaplaše, zar ne? Štetne hemikalije, izbeljivanje... mnogo toga treba razumeti. Zbog toga pažljivo razmatramo svoje proizvode i materijale kako bismo bili sigurni da su bezbedni. 
 
Kada testiramo svoje proizvode, obično naši testovi prevazilaze nacionalno zakonodavstvo i zakonodavstvo EU-a. Zbog toga je količina svih neželjenih hemikalija u našim proizvodima izuzeno mala. U stvari, toliko mala da bi vam bila potrebna veoma sofisticirana oprema da biste je otkrili. 
 
Takođe, koristimo samo pažljivo odabrane parfeme i jasno označavamo svaki proizvod, tako da tačno znate šta on sadrži. Postoje i verzije bez mirisa za slučaj da imate osetljivu kožu ili alergije. 
 
Saznajte više o korišćenim sastojcima ovde
Da li vaši proizvodi sadrže štetne hemikalije?
Dobro je prisetiti se da hemikalije nisu uvek štetne, a da su često prirodnog porekla. 
 
Ta ukusna, slatka senzacija koju doživite npr. kada zagrizete bananu je hemikalija koja deluje na vaše čulo ukusa. Sve je sačinjeno od hemikalija. 
 
Ali, naravno, određene hemikalije mogu biti opasne, zbog čega ih uvek pažljivo kontrolišemo.  
 
Koristimo isključivo čiste sastojke. Zaista strogo pazimo prilikom izrade i testiranja proizvoda da bismo postigli da hemikalije nikada ne budu prisutne u koncentracijama većim od bezbednih, na osnovu najnovijih naučnih podataka. Mirno spavamo znajući da su naši proizvodi bezbedni za vas, vašu porodicu i svet. 
 
Saznajte više o korišćenim sastojcima ovde.  
Zašto vaši proizvodi sadrže konzervanse, lepkove, boje i parfeme?
Nikada ne bismo dodali ništa u svoje proizvode bez osnova. Svaki sastojak je tu s razlogom i testira se pre nego što se doda. 
 
Konzervansi u našim proizvodima na bazi vode sprečavaju kontaminaciju i moramo koristiti lepkove u proizvodima da bismo držali sastojke zajedno. Ali ne brinite, svaki lepak biramo vrlo pažljivo, posebno ako se očekuje da dođe u kontakt sa kožom. 
 
Ako u proizvodu koristimo parfeme ili boje, oni su tu zarad vašeg celokupnog iskustva upotrebe – svakako su i dalje jednako bezbedni. 
Da li testiranja vršite na životinjama?
Proizvode nikada ne testiramo na životinjama, osim u slučajevima kada ne postoji način da se to izbegne. U nekim zemljama – poput Kine – to moramo da radimo jer zakon tako nalaže. 
 
Nikada ne dodajemo sastojke niti koristimo materijale životinjskog porekla. 
 
Iako smo maksimalno oprezni, odlučili smo da svoje proizvode ne označavamo kao veganske. To je zato što ne možemo 100% garantovati da ostali u našem lancu snabdevanja nisu došli u kontakt sa materijalima koju su životinjskog porekla. 
Da li su pravila o higijeni i proizvodima za ličnu negu dovoljno stroga da znam da su bezbedni?
Kada je reč o bezbednosti ljudi, pravila nikad dosta. Srećom, u većini zemalja je bezbednost ovih proizvoda dobro regulisana. Moraju se pridržavati različitih pravila, kao što su: 
 
  • kozmetički propisi  
  • opšti propisi o bezbednosti proizvoda povezani sa zakonima o hemikalijama  
  • propisi o medicinskim sredstvima  
  • propisi o biocidima  
 
Mi sledimo i primenjujemo svako od njih čak i u zemljama u kojima su pravila blaža. Na kraju krajeva, zašto bismo u jednoj zemlji radili sve da zaštitimo ljude, ali ne i u nekoj drugoj? To za nas nema smisla. 
 
Propisi se vremenom menjaju. Ali, nismo od onih što čekaju da se pravila promene – primenjujemo naučna rešenja čim ih imamo na raspolaganju.  
 
O našoj posvećenosti bezbednim proizvodima možete saznati više u Standardu za dobavljače kompanije Essity.