Izgleda da se nalazite u <country>

Idite na vas TENA sajt za lokalne informacije.

Zdravlje kože

Starija žena nanosi kremu – vodite računa o zdravlju kože starije osobe

Zdravlje kože kod starijih osoba

Možete pomoći bliskoj osobi u održavanju njene zdrave kože i smanjenju rizika od oštećenja. Možda ste već otkrili dnevnu rutinu za negu kože koja najviše odgovara stanju i stepenu osetljivosti kože bliske osobe. U svakom slučaju, saznajte više o nezi osetljive kože osobe koju negujete.

Kako se koža menja s godinama

Možda ste primetili kako se postepeno menja koža osobe koju negujete. S godinama naša koža gubi prirodnu masnoću, pa nije više tako glatka. Ona postaje tanja i slabija. Ogrebotinama, posekotinama ili udarcima treba više vremena da zarastu i prođu. 
 
Postoje razni dugoročni faktori koji nepovoljno utiču na kožu:
 
  • zdravstveno stanje
  • pušenje 
  • suv vazduh
  • nedovoljan unos tečnosti
  • stres
  • dugogodišnje sunčanje
  • slaba ishrana takođe može biti uzrok promene stanja kože
Osim toga, s godinama koža proizvodi sve manje prirodnu zaštitnu masnoću. Zbog toga nastaju bore, isušenost i staračke pege. 
 
Svi ovi faktori povećavaju rizik od oštećenja kože kod starijih osoba. Zbog toga je neophodno da u najvećoj mogućoj meri zaštitite kožu bliske osobe od inkontinencije. Ako ne vodite računa o tome, mokraća i/ili stolica će oštetiti kožu. Posebno treba zaštititi delove kože u blizini kukova, genitalija i između pelvisa i rektuma (koža perinealne regije).

Zaštita osetljive kože

Dermatitis uzrokovan inkontinencijom je uobičajena iritacija kože koja se javlja kod starijih osoba sa inkontinencijom. Naziva se perinealni dermatitis i stvara izuzetno neprijatan osip. Nastaje zbog toga što je koža često izložena vlazi i hemikalijama sadržanim u mokraći i stolici. Kao rezultat toga, dolazi do iritacije i ojeda. 
 
Dobra vest je da je ovo moguće sprečiti. Ukoliko ste primetili ove simptome kod osobe koju negujete, možete poboljšati njeno stanje.

What are cookies?

Lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor sit amet.