Izgleda da se nalazite u <country>

Idite na vas TENA sajt za lokalne informacije.

Inkontinencija – uvod


Svaki četvrti muškarac stariji od 40 godina* pati od nevoljnog curenja mokraće, tj. inkontinencije. Najbolji put do rešenja je razumevanje šta je inkontinencija.

Svaki četvrti muškarac pati od nevoljnog curenja mokraće

Najčešće vrste inkontinencije

Postoji više različitih vrsta inkontinencije, ali su najčešće nagonska inkontinencija i kapanje (poznato i kao kapanje nakon izmokravanja i završno kapanje). Nije neobično da se te dve vrste jave i zajedno. Druge vrste inkontinencije su inkontinencija usled prepunjenosti (nevoljno curenje iz napunjene mokraćne bešike, često uzrokovano problemima usled uvećane prostate) i stresna inkontinencija. Najbolji način da utvrdiš koju vrstu imaš je da se konsultuješ sa lekarom koji će ti pomoći da nađeš odgovarajuće lečenje. Razgovor sa lekarom će ti pomoći da utvrdiš da li je kod tebe nevoljno curenje mokraće posledica nekih drugih stanja.


Nagonska inkontinencija

Nagonska inkontinencija se odnosi na nevoljno curenje mokraće praćeno snažnim osećajem potrebe za mokrenjem. Postoji nekoliko stvari koje mogu prouzrokovati ovo stanje. Jedan od glavnih uzroka je kad su mišići potiskivači, koji spadaju u voljne mišiće sfinktera, prekomerno aktivni i izazivaju nevoljne kontrakcije. Ovo šalje nervni signal u mozak, izazivajući osećaj da moraš da mokriš i kad to ne želiš. U nekim slučajevima uzrok može biti iritacija bešike usled infekcije ili kamena u bubregu. Može nastati i kao komplikacija neuroloških ili moždanih bolesti (moždani udar, Parkinsonova bolest ili multipla skleroza).


Stresna inkontinencija

Stresna inkontinencija se odnosi na nevoljno curenje mokraće usled napora ili napinjanja mokraćne bešike (prilikom kašljanja, smejanja ili kijanja). Mišić sfinkter ili mišići dna karlice i ligamenti koji podržavaju mokraćnu bešiku su previše slabi da bi zadržali mokraću u njoj. Ovo je vrsta inkontinencije koja se najčešće javlja kod žena, ali je može dobiti i oko 1% muškaraca nakon operacije prostate.


Kako da ti bude bolje

Postoji više načina da poboljšaš kontrolu mokraćne bešike. Dva takva načina su izvođenje vežbi za jačanje mišića dna karlice i promena ishrane. Najbolji način da ponovo uspostaviš kontrolu je da se konsultuješ sa lekarom koji će ti pomoći da nađeš najbolje rešenje.

Takođe i na našim stranama o vežbama i savetima možeš da saznaš više.

* Na osnovu ankete koju je sprovela kompanija SCA 2012. godine kod muškaraca starijih od 40 godina u SAD, UK, Nemačkoj, Italiji, Rusiji i Meksiku. Prikupljeni podaci nisu objavljeni.

Povezani članci

Izlazak iz kuće sa nevoljnim curenjem mokraće

Mnogi muškarci koji imaju problem sa nevoljnim curenjem mokraće brinu u vezi sa uključivanjem u društvene aktivnosti. Strah od nevoljnog curenja mokraće može da predstavlja prepreku, ali sa dobrom pripremom možeš da se zaštitiš od curenja mokraće i ostaneš siguran u sebe.

Ostati aktivan i pored nevoljnog curenja mokraće

Postoji mnogo načina da zadržiš kontrolu i nastaviš da živiš na način koji ti odgovara bez obzira na to koju vrstu nevoljnog curenja mokraće imaš.