Prestanite da brinete i počnite da stičete znanja

Budući da svaka četvrta žena ima problem slabe mokraćne bešike, kao i da se takvi simptomi mogu javiti u bilo kojoj starosnoj dobi, bilo bi logično da se o tome uči u školi. Ako se uči, onda je većina nas sigurno propustila tu lekciju! Bilo kako bilo, podsetimo se kako funkcionišu bešika i urinarni trakt i zašto ponekad ne funkcionišu savršeno.

Da li se slabost bešike češće javlja kod žena starijih od 53 godine ili kod onih mlađih.


Rezultati

Kako funkcioniše urinarni sistem

Bubrezi (A) imaju ulogu da filtriraju nepotrebne supstance iz krvotoka i da ih šalju u bešiku (B), mišićni rezervoar koji, kada je pun, može da se razvuče toliko da zadrži 500 ml mokraće. Kada je bešika napola puna, nervi šalju impuls mozgu da je vreme za mokrenje i mokraća prelazi u uretru (D), koju zatvaraju dva mišića sfinktera (C). Unutrašnji sfinkter se otvara kada je bešika puna, dok se spoljni sfinkter može voljno držati zatvorenim da bi se imala kontrola nad mokrenjem. Uloga mišića dna karlice, koji su smešteni ispod mokraćne bešike i oko uretre, jeste da sve funkcioniše kako treba. Tokom svog života svaka četvrta žena i svaki osmi muškarac se suoči sa smetnjama u ovom procesu.

Dakle, šta su glavni uzroci problema slabe bešike?

Mogu li mišići dna karlice oslabiti?

U većini slučajeva problem slabe bešike nastaje usled slabljenja mišića dna karlice, koji uretru drže zatvorenom. Ukoliko izgube elastičnost, svakodnevne aktivnosti poput smejanja, kašljanja, podizanja predmeta ili trčanja mogu dovesti do toga da bešika popusti. Međutim, možete ih ponovo ojačati – posetite odeljak sa vežbama i pronađite korisne informacije o vežbama za mišiće dna karlice.

Kod žena su glavni uzroci problema slabe bešike zapravo rezultat promena koje nastaju u toku trudnoće, po porođaju i u periodu menopauze (posetite odeljak TENA za muškarce da biste pročitali informacije o problemu slabe bešike kod muškaraca).

Da li ste majka?


Radosti majčinstva su brojne (uprkos tim besanim noćima u početku...), ali trudnoća i porođaj prouzrokuju razne promene u telu – i hormonalne i fizičke. Slaba bešika je stoga vrlo česta nuspojava u trudnoći i posle porođaja. Kombinacija hormonskih promena, pritiska koji materica vrši na bešiku i napora tokom samog porođaja može smanjiti efikasnost funkcionisanja mišića dna karlice.

Bešika može oslabiti u toku trudnoće ili neposredno nakon nje, a kod nekih žena čak i kada deca već porastu. Ako do problema dođe tokom trudnoće ili neposredno posle nje, često se radi o privremenom stanju. Mnoge žene su postigle znatna poboljšanja vežbama za jačanje mišića dna karlice, koje ćete pronaći u odeljku za vežbe.

Da li ste u periodu menopauze?

U toku menopauze dolazi do nekih fizičkih i hormonskih promena. Konkretno, u stomačnim mišićima dolazi do smanjenja količine estrogena. To može dovesti do promene položaja mokraćne bešike, što smanjuje efikasnost mišića koji je zatvaraju.

Da li imate previše kilograma?

Prekomerna težina takođe može povećati pritisak na mišiće abdomena i karlice, što dovodi do slabljenja bešike.

Zdravstveni problemi

Simptomi slabe bešike mogu se javiti usled određenih zdravstvenih problema kao što su moždani udar, demencija ili dijabetes. Često u nervnim kanalima dolazi do oštećenja ili smetnjie zbog kojih je prenos pravih signala između mozga i bešike onemogućen, dok se u slučaju demencije radi o nemogućnosti da se ti signali registruju. To može dovesti do preterane aktivnosti bešike (česta potreba za mokrenjem) ili do njene smanjene aktivnosti (neefikasno pražnjenje bešike, što dovodi do nekontrolisanog mokrenja).

Neurološka oštećenja

Parkinsonova i Alchajmerova bolest, rahizhiza, multipla skleroza i povrede mozga takođe mogu uticati na komunikaciju između mozga i bešike, što dovodi do nemogućnosti kontrolisanja bešike ili do nemogućnosti njenog potpunog pražnjenja.

Da li uzimate prepisane lekove za neko drugo oboljenje?


Inkontinencija može biti nuspojava određenih lekova, dok neki lekovi imaju i diuretička svojstva – zbog čega dovode do potrebe za čestim mokrenjem. Ako ste nedavno počeli da uzimate lekove ili ste promenili terapiju, što se podudarilo sa gubitkom kontrole, bilo bi dobro da se konsultujete sa lekarom da biste utvrdili da li je to uzrok slabosti bešike. Ponekad je moguće promeniti lekove prepisane zbog drugih zdravstvenih problema ili smanjiti dozu, a da se efikasnost terapije ne promeni.

Da li često imate problema sa urinarnim infekcijama?

Urinarne infekcije mogu da dovedu do povećane osetljivosti bešike. To je stanje u kom bešika šalje pogrešan signal telu da je potrebno hitno pražnjenje, a nije sasvim puna.

Ako imate dodatnih pitanja o uzrocima simptoma slabe bešike, obratite se lekaru.