Saveti i preporuke vezani za problem slabe bešike

U odeljku Tipovi opisali smo neke od najčešćih oblika problema slabe bešike i pružili profesionalne savete koji vam mogu pomoći ukoliko se kod vas javlja neki od tih tipova. Međutim, ako niste sigurni koji tip inkontinencije se javlja kod vas, savetujemo vam da se obratite lekaru koji će verovatno moći da uspostavi dijagnozu postavivši vam nekoliko jednostavnih pitanja

Koja su to pitanja koja se postavljaju?

Obično su pitanja vezana za istoriju simptoma slabe mokraćne bešike, na primer, da li se taj problem javlja pri određenim radnjama, recimo prilikom kašljanja ili kijanja, a postavljaju se i pitanja o eventualnim terapijama i lekovima koji se uzimaju zbog drugih oboljenja, a možda su uticali na stanje vaše bešike. Verovatno sledi kratak pregled i uzimanje uzorka mokraće radi testiranja. Možda će od vas tražiti i da vodite dnevnik u kome ćete beležiti koliko često mokrite u toku cele sedmice, što pomaže da se prepoznaju obrasci ili situacije koji podstiču ovaj problem. U stvari, možda bi bilo dobro da sa vođenjem dnevnika počnete nedelju dana pre prvog pregleda, jer ćete tako imati sve potrebne podatke. Dnevnik možete da preuzmete ovde.

Pomoć kod stresne inkontinencije

Prvi korak je da utvrdite da li će nekoliko jednostavnih promena u životnim navikama dovesti do poboljšanja.

Nastavite da unosite dovoljno tečnosti

Mogli biste doći u iskušenje da unosite manje tečnosti, ali zbog toga mokraća može postati gušća, što bi dovelo do većeg opterećenja i aktivnosti bešike. Preporučujemo vam da unosite uobičajene količine tečnosti kada osetite prirodnu žeđ. To bi bilo dovoljno da mokraća zadrži zdravu žućkastu boju. Kao što možete očekivati, ukoliko se unosi suviše tečnosti, nagon za mokrenjem se jednostavno povećava i zato pokušajte da uspostavite neku zdravu ravnotežu.

Piće na zabavama

Treba živeti punim plućima i ne treba se odricati zadovoljstava zbog problema sa slabom bešikom! Međutim, imajte na umu da kofein, alkohol i gazirana pića deluju kao diuretici, pa ćete češće morati da odlazite u toalet.

Kontrola težine


Inkontinencija i prekomerna težina su povezane. Stoga, ako imate želju da smršate malo ovo vam može biti početna tačka.

Ako ste pušač

Samo konzumiranje nikotina ne prouzrokuje problem slabe mokraćne bešike, ali pušački kašalj može dovesti do povećanog pritiska na bešiku. Možda je to još jedan razlog da ostavite cigarete?

Vežbanje (bez muke)


Kontrolu bešike je često moguće poboljšati vežbama za jačanje mišića dna karlice, pa se ta vrsta fizikalne terapije smatra prvim izborom kao terapija za lečenje stresne inkontinencije. Zapravo, redovnim i pravilnim vežbanjem u periodu od tri do šest meseci moguće je ostvariti poboljšanje, pa čak i izlečiti 70% blagih i srednjih problema sa bešikom, ali imajte na umu da, ako želite da postignuti rezultati potraju, morate nastaviti s vežbama. Te vežbe su korisne jer omogućavaju ponovno uspostavljanje kontrole nad mišićima koji zatvaraju uretru. Nikada nije kasno za početak – simptome je moguće ublažiti čak i u sedamdesetim ili osamdesetim godinama života. Detaljni vodič za vežbe dna karlice potražite u odeljku za vežbe.

Kao pomoć za pravilno izvođenje tih vežbi stručnjak bi mogao preporučiti tehnike poput biološke povratne sprege i elektrostimulacije.

Medicinska pomagala

Kada fizikalna terapija ne pomaže, postoje određene mogućnosti koje bi lekar mogao razmotriti. Jedna od mogućih privremenih mera, pogotovo ukoliko je inkontinencija posledica hirurškog zahvata od koga se oporavljate, jeste uvođenje katetera povezanog sa kesom za drenažu.
Kod problema slabe bešike kao pomagala se najčešće koriste upijajući proizvodi za pomoć pri inkontinenciji. Oni su posebno osmišljeni za zaštitu od nekontrolisanog ispuštanja urina i otklanjanje neprijatnih mirisa, pri čemu u ponudi ima širok dijapazon veličina proizvoda i kapaciteta upijanja. Da biste saznali više o prednostima proizvoda za zaštitu namenjenih osobama sa inkontinencijom, kliknite ovde.

Lekovi i hirurški zahvati

U nekim zemljama se prepisuju lekovi za lečenje stresne inkontinencije, dok u određenim slučajevima urolog ili uroginekolog mogu da razmotre i mogućnost hirurškog zahvata. O tome je najbolje zatražiti detaljnije informacije od stručnjaka za problem inkontinencije ili od urologa.

Pomoć kod nagonske inkontinencije


Kao što se vidi iz samog naziva ovog oblika inkontinencije (poznatog i kao preterana aktivnost bešike), radi se o iznenadnoj i neodložnoj potrebi za mokrenjem.

Budite praktični

Kada osetite iznenadnu potrebu za mokrenjem, poslednje što vam je potrebno jeste savladavanje prepreka na putu do toaleta ili borba sa odećom. Zato se uverite da vam je toalet pristupačan i izbegavajte nepraktičnu odeću sa komplikovanim kopčanjem. Koristan savet za slabu bešiku: pantalone sa tregerima verovatno nisu najbolja ideja!

Kada je reč o ovom tipu inkontinencije, treba pokušati i sa vežbama za ponovno uspostavljanje kontrole nad bešikom; one su se pokazale uspešnim u približno 50 % slučajeva. Zahvaljujući tim vežbama bešika se privikava da duže zadržava veće količine urina, a time se smanjuje i učestalost odlazaka u toalet. Vežbe se sastoje u tome da se mokrenje odgađa što je moguće duže kako bešika ne bi „preterivala“ sa potrebom za mokrenjem čak i kada je samo napola puna. Tokom vremena to postaje sve lakše.

Da li vežbe mogu da pomognu?


Vežbe za mišiće dna karlice se češće koriste za problem stresne inkontinencije, ali je dokazano da deluju i u pojedinim slučajevima nagonske inkontinencije. Da biste saznali nešto više o tome posetite odeljak za vežbe
 

Medicinska pomagala


Kada nije moguće primeniti tehnike kontrolisanja bešike i odlaganja mokrenja, postoje i druge terapije. Jedna od mogućih privremenih mera, pogotovo ukoliko je inkontinencija posledica oporavka od hirurškog zahvata, jeste uvođenje katetera povezanog sa kesom za drenažu.

Medicinska pomagala koja se najčešće koriste su proizvodi za inkontinenciju sa upijajućim svojstvima. Oni su posebno osmišljeni za zaštitu od nekontrolisanog ispuštanja urina i za otklanjanje neprijatnih mirisa, pri čemu u ponudi ima širok dijapazon veličina proizvoda i kapaciteta upijanja. prednostima proizvoda za zaštitu namenjenih osobama sa inkontinencijom, kliknite ovde.

Lekovi i hirurški zahvati

Nagonska inkointinencija je poznata i kao preterano aktivna bešika i postoje lekovi koji mogu da pomognu da se smanji ta preterana aktivnost, ali se retko pribegava hirurškim zahvatima. Najbolje je da se za informacije o lekovima obratite lekaru specijalisti za problem inkontinencije ili urologu.

Pomoć kod mešovite inkontinencije

U slučaju mešovite inkontinencije najbolje je usredsrediti se na najdominantnije simptome i najpre pokušati sa njihovim suzbijanjem. Mogli biste da počnete sa vežbama za jačanje mišića dna karlice ukoliko imate stresnu inkontinenciju, odnosno sa vežbama za ponovno uspostavljanje kontrole nad bešikom ako se kod vas javlja nagonska inkontinencija. Nakon što ublažite glavne simptome, počnite da se bavite ostalima.

Pomoć kod funkcionalne inkontinencije


Ako zbog fizičkih ili psihičkih nedostataka ne možete pravovremeno da stignete do toaleta, to nije vaša krivica i važno je da ne podležete stresu niti brizi zbog toga. U ovakvim okolnostima malo toga se može učiniti u medicinskom pogledu, ali je upotrebom proizvoda za zaštitu od inkontinencije, moguće smanjiti pojavu eventualnih neprijatnih situacija.  Na taj način ćete biti sigurni da se mokraća koja procuri neće dalje širiti, a vi ćete ostati čisti, suvi i osećaćete se prijatno.

Pristupačnost toaleta

Kada osetite iznenadnu potrebu za mokrenjem, poslednje što vam je potrebno jeste savladavanje prepreka na putu do toaleta ili borba sa odećom. Zato se uverite da vam je toalet pristupačan i izbegavajte nepraktičnu odeću sa komplikovanim kopčanjem. Koristan savet za slabu bešiku: pantalone sa tregerima verovatno nisu najbolja ideja!

Pomoć kod neurološke inkontinencije


Nažalost, ovaj tip inkontinencije se teško leči, ali proizvodi za zaštitu od inkontinence garantuju da to stanje neće bespotrebno ometati vaš svakodnevni život.

Zašto ne biste pronašli pravi proizvod za sebe i naručili besplatan uzorak pomoću  pretrage proizvoda?