Pristup nezgodnoj temi

Inkontinencija svima nama može biti teška tema za razgovor, a ne samo pacijentima. U nastavku možete da pronađete nekoliko saveta kako da pristupite toj temi.

Nije samo pacijentima neprijatno da pričaju o inkontinenciji, to može da bude osetljiva tema i profesionalcima u zdravstvu. Pošto se ovog stanja pacijenti stide i osećaju se krivima zbog toga što imaju ovaj zdravstveni problem, mnogi od njih će ga poricati i kada prisutnost problema postane očigledna. A i vama bi se moglo učiniti da se radi o preteškoj temi za direktan razgovor.

Međutim, možete mnogo da pomognete pacijentima tako što ćete da otklonite obeležje stida i stvorite atmosferu u kojoj će se oni osećati prijatnije i u kojoj će biti spremniji da prihvate lečenje. Sledi nekoliko smernica.

„Rutinski“ razgovor na temu inkontinencije
Tretirajte inkontinenciju kao sastavni deo razgovora o zdravlju pacijenta. Nema razloga da se prema ovoj temi odnosite na drugačiji način jer su problemi sa kontrolisanjem bešike uobičajeni, a i lečenje je najčešće dostupno.

Nastavak razgovora
Sa svim pacijentima redovno razgovarajte na temu inkontinencije. Inkontinencija može da se javi kod osoba svih uzrasta, a ne samo kod slabih, starijih ljudi. Probleme sa slabom bešikom mogu između ostalog da uzrokuju različita oboljenja prostate, trudnoća i menopauza.

Pružanje nade
Ovaj zdravstveni problem je često moguće lečiti, ali mnogo pacijenata smatra da je to prirodni znak starenja i da je to jednostavno nemoguće. Ako im kažete da se u većini slučajeva inkontinencija može značajno ublažiti, pacijentima će biti uveliko lakše da se sa svojim problemom suoče i da počnu razgovor o lečenju.

Bez odlaganja
Potrebno je da se o inkontinenciji što pre povede razgovor i da se što pre počne s eventualnim lečenjem. Osim što to, naravno, pomaže pacijentu da izbegne dalju emocionalnu i telesnu patnju koje nastaju zbog ovog zdravstvenog problema, ovim se mogu preduprediti i ozbiljnije socijalne posledice. Inkontinencija je prečesto razlog odlaska u dom za stare, a to je drastičan korak i za pacijente i za njihove porodice, ali i za celo društvo. Pravovremenim razgovorom i davanjem nade u pogledu uspešne kontrole u budućnosti, pacijentima možete pomoći da duže ostanu u svojim domovima.

Uočavanje upozorenja
Upozorite muškarce koje muče problemi s prostatom, mlade majke i žene u menopauzi da postoji mogućnost da će se kod njih javiti inkontinencija. Slično tome, pacijenti koji imaju poteškoća pri kretanju će možda imati problema i sa inkontinencijom, a taj problem se često može otkloniti ukoliko se obezbedi lakši pristup toaletu. U svakom slučaju, kada pripremite pacijente na rizik, pomažete im da se brže suoče sa eventualnim problemima, pa će oni sami lakše da potraže pomoć.