Praktični saveti za roditelje

Slede neki korisni saveti o načinima da pomognete svom detetu koje ima problem slabe bešike; savete smo prikupili od roditelja, medicinskog osoblja i nastavnika.

Savet 1 – Napravite neke praktične promene. Mogli biste da premestite ormar sa posteljinom u dečju sobu kako bi vam posteljina bila pri ruci noću, kada ste pospani. Neka vam pri ruci bude i rezervni dušek (jer, nije uvek samo posteljina mokra).

Savet 2 – Kupite proizvode koji će zaštititi dušek, kao što su zaštitni čaršav ili mušema za ležaj.  Postarajte se da prljavu posteljinu odmah stavite na pranje. Ako želite da vidite koji proizvodi su dostupni, posetite paviljon sa proizvodima.

Savet 3 – Ako dođu detetovi drugovi ili drugarice, proverite da li je krevet čist kako se dete ne bi osećalo nelagodno pred svojim prijateljima. Ako se vaše dete pribojava da bi moglo da dođe do neprijatne situacije dok je sa drugovima i drugaricama, zaštitni donji veš koji omogućava uklanjanje neprijatnih mirisa pomoći će mu da se opusti i u potpunosti uživa u igri.

Savet 4 – Noćenje kod drugova, odnosno drugarica
Kupite vreću za spavanje koja može da se pere. U nju možete da stavite TENA proizvod (ili ga stavite u pidžamu koju ćete spakovati u vreću), kako bi dete moglo da se presvuče dok je u vreći. Kada se probudi, može tu i ostaviti proizvod.

Savet 5 – Uklanjanje neprijatnih mirisa
Neprijatni miris može da pobudi podozrenja, pa bi trebalo da koristite namenske uloške ili gaćice koje neutrališu neželjene mirise.

Savet 6 – Pre nego što odete na spavanje, probudite dete kako bi otišlo u toalet. Ako dete nije u mogućnosti da izdrži celu noć, ovo će kod njega stvoriti naviku, pa će prekinuti noćni odmor kako bi ispraznilo bešiku, a vi se nećete buditi.


Savet 7 – Ako planirate da vodite dete kod lekara, pozovite lekara unapred da biste porazgovarali o problemu. Tako nećete morati da izlažete detaljnu istoriju problema pred detetom, nepotrebno ga dovodeći u nelagodnu situaciju. Sve troje ćete moći da vodite otvoren i direktan razgovor, bez domunđavanja pred detetom.