Opšti saveti za nastavnike i roditelje

U odeljku Uzroci opisali smo neke od najčešćih oblika problema slabe bešike kod dece i za svaki od tih tipova pružili profesionalne savete koji vam mogu pomoći. Međutim, ako niste sigurni koji je uzrok problema slabe bešike kod vašeg deteta, savetujemo vam da razgovarate sa lekarom, koji u najvećem broju slučajeva može da uspostavi dijagnozu tako što će vam postaviti nekoliko jednostavnih pitanja.

Koja su to pitanja koja se postavljaju?

Obično se postavlja pitanje u vezi sa istorijom problema slabe bešike, na primer da li do nekontrolisanog ispuštanja mokraće dolazi samo noću ili i danju, kao i pitanja o terapijama i lekovima koji možda utiču na kontrolisanje bešike kod vašeg deteta. Verovatno sledi kratak pregled i uzimanje uzorka mokraće radi testiranja. Možda će od vas tražiti i da vodite dnevnik u kome ćete tokom jedne sedmice beležiti vremena kada dete nekontrolisano ispušta mokraću, što pomaže da se prepoznaju obrasci ili situacije koje podstiču ovaj problem. U stvari, možda bi bilo dobro da vodite dnevnik nedelju dana pre prvog pregleda kako biste već tada raspolagali svim ovim informacijama. Dnevnik možete da preuzmete ovde.

Slede neki korisni saveti o načinima da pomognete svom detetu koje problem slabe mokraćne bešike. To su saveti roditelja, medicinskog osoblja i nastavnika.

Savet 1 – Budite strpljivi. Znamo da je teško, ali budite strpljivi. Većina dece prevaziđe mokrenje u krevetu, a ako dete još nije napunilo 5 godina, onda zaista nema razloga za brigu.

Savet 2 – Budite smireni i pružajte podršku. Imajte na umu da vaša nestrpljivost, zakeranje i anksioznost ostavljaju traga na deci.

Savet 3 – Objasnite im da se problem slabe mokraćne bešike često javlja i kod drugih. Vaše dete bi moglo da se oseća izolovano i zabrinuto, misleći da nešto ozbiljno nije u redu sa njim. Napomenite kako i neka druga deca u školi verovatno imaju problema sa nekontrolisanim isticanjem mokraće, ali po svoj prilici ne žele da pričaju o tome. Dešava se samo to da njihova bešika još uvek ne funkcioniše kako bi trebalo.

Savet 4 – Objašnjenja im pružaju osećaj sigurnosti, pa im održite predavanje iz biologije (možete da iskoristite informacije u nastavku). Ako su u pitanju manja deca, možete im ispričati to kao priču: „Teta Bešika još uvek uči kako da obavlja svoj posao i upoznaje sve ostale… uskoro će se svi sjajno slagati i sve će funkcionisati kako treba.” Ako objasnite deci princip funkcionisanja i kažete im da će vremenom biti bolje, to može da otkloni misteriju i strah. Ako su vam potrebne dodatne informacije <idite na odeljak „Uzroci“>.

Savet 5 – Imajte na umu da vaše dete i dalje mora da pije tečnost kad god ima potrebu za tim. Možda deluje čudno, ali smanjeni unos tečnosti dovodi do koncentrisanja urina, što može da poveća iritacije i probleme. Zato dopustite deci da piju uobičajene količine tečnosti, mada, po mogućstvu ne i neposredno pre odlaska na spavanje.

Savet 6 – Za roditelje: ukoliko vaše dete ima problem sa dnevnim nekontrolisanim mokrenjem, zašto o tome ne biste obavestili nastavnike, koji će onda biti u mogućnosti da detetu izađu u susret i obezbede mu brz pristup do školskog toaleta. Pored toga, dobro bi bilo da spakujete detetu rezervni veš u ranac za fizičko ili u školsku torbu.

Savet 7 – Ako ste vi ili neki drugi član porodice imali slične probleme, obavestite dete o tome. Ono će na taj način shvatiti da su i drugi bili u istoj situaciji i da je ovo samo privremena faza.

Savet 8 – Sasecite u korenu zadirkivanja vršnjaka. Deca mogu biti vrlo neprijatna jedno prema drugom, naročito kada je u pitanju mokrenje u krevetu. Zato je važno na lep način objasniti da se svi fizički razlikujemo: neko je kratkovid, neko ima alergije, neko ima belege itd.  Trebalo bi da ih podsetite na sledeće: „Različite osobe se razvijaju različitim tempom i to nije nešto što mogu da kontrolišu. Međutim, možemo da kontrolišemo nešto drugo: budimo dobri jedni prema drugima i pomognimo drugoj osobi kada je ranjiva.”

Savet 9 – Ne dozvolite da mokrenje u krevetu postane obeležje deteta. Vaše dete može da bude glumac, umetnik, sportista ili istraživač, da podučava druge ili da bude nestašni đavolak, ali ni u kom slučaju ne sme da bude „neko ko mokri u krevetu“.