Kakvi tipovi isticanja urina postoje?

U zavisnosti od fizičkog uzroka, inkontinencija može da se manifestuje na mnogo različitih načina. Bez obzira na tip inkontinencije koji osoba o kojoj vodite brigu ima, važno je zapamtiti da se ovaj problem može uspešno kontrolisati odgovarajućim proizvodima. Najčešći tipovi su stresna inkontinencija i nagonska inkontinencija, ali često se javlja i kombinacija oba tipa. Naredna pitanja vam mogu pomoći da utvrdite o kojem se tipu radi.

Recite nam nešto više o svom stanju u ovoj kratkoj anketi

Na koji način sa bližnjima razgovarate o problemima slabe bešike?Prosledi

Je li osoba o kojoj vodite brigu nepokretna ili ne uspeva da stigne do toaleta?

Funkcionalna inkontinencija je nesposobnost da se stigne do toaleta na vreme usled nepokretnosti ili mentalnih oboljenja kao što su demencija ili Alchajmerova bolest. Ako je osoba o kojoj vodite brigu vezana za krevet ili invalidska kolica ili se jednostavno ne može kretati bez pomoći, kod nje se lako može pojaviti inkontinencija.

Da li je došlo do oštećenja nerava?

Određena oboljenja kao što su Alchajmerova bolest, Parkinsonova bolest, moždani udar, dijabetes ili multipla skleroza mogu dovesti do neuroloških poremećaja bešike. To je stanje u kojem mozak ne prepoznaje impulse za mokrenje, često zbog oštećenja živaca izazvanih ozledom ili bolešću.

Da li usled fizičkog napora dolazi do nekontrolisanog mokrenja?

Stresna urinarna inkontinencija (SUI) nastaje kada mokraća neočekivano iscuri usled pritiska na bešiku koji se stvara fizičkim naprezanjem prilikom kašljanja, kijanja, smejanja, podizanja teških predmeta ili vežbanja. Količine istekle mokraće su uglavnom male, ali ponekad mogu biti i veće. To je najčešći tip inkontinencije koji se javlja kod žena.

Da li se naglo, bez upozorenja, javlja potreba za mokrenjem?

Verovatno je u pitanju nagonska urinarna inkontinencija. Do nagonske inkontinencije dolazi kada bešika pokušava da isprazni svoj sadržaj uprkos svim naporima da se on zadrži. Ne postoji dobra koordinacija između impulsa koje mozak šalje bešici i ponašanja bešike. To može dovesti do isticanja veoma velikih količina mokraće i učestalijeg mokrenja. To je najčešći tip inkontinencije kod muškaraca i obično se vezuje za povećanu prostatu ili operaciju prostate. Međutim, veoma je čest i kod žena.

Da li se javljaju simptomi više tipova inkontinencije?

Mešovita inkontinencija je kombinacija više tipova inkontinencije. Na primer, kod nekih osoba se javlja kombinacija stresne i nagonske inkontinencije.

Da li dolazi do kapanja nakon mokrenja?

Prelivna inkontinencija se javlja kod muškaraca kada se bešika ne isprazni u potpunosti i kada se urin skuplja pri vrhu penisa i počinje da kaplje. Ovaj tip inkontinencije nastaje usled opstrukcije kao što je fekalna impakcija, povećana prostata, oštećenje nerava ili anomalija unutar uretre.

Da li je došlo do fekalne inkontinencije?

Fekalna inkontinencija je nevoljno pražnjenje creva. Neki od uzroka fekalne inkontinencije su zatvor ili dijareja, oštećenje analnog sfinktera ili rektuma, potpuno zakrčenje u rektumu ili disfunkcija dna karlice.

Ako osoba o kojoj vodite brigu boluje od fekalne inkontinencije, trebalo bi da se posavetujete sa lekarom u vezi sa tretmanom i kontrolisanjem ovog poremećaja.

Nakon što ste se upoznali sa svim tipovima inkontinencije, verovatno želite da saznate kako da što više olakšate život osobi o kojoj vodite brigu, kao i da pročitate neke praktične savete ostalih negovatelja u odeljku Šta možete da učinite.

Ako vam se čini da se nijedan od gorenavedenih tipova inkontinencije ne odgovara stanju osobe o kojoj vodite brigu, savetujemo vam da se obratite lekaru, koji će obaviti pregled. Ako je to moguće, bilo bi korisno da pokušate da nedelju dana vodite dnevnik mokrenja. To ponekad može ubrzati uspostavljanje stručne dijagnoze. Međutim, nema razloga za brigu ako to nije moguće, lekar će i dalje moći da vam pomogne. Dnevnik možete da preuzmete ovde.