Osoba o kojoj vodim brigu može sama da održava ličnu higijenu i da se oblači. Ona samo ponekad ne može da kontroliše bešiku.

Smirite situaciju


Razumljivo je da nije prijatno kada osoba o kojoj vodite brigu izgubi kontrolu i doživljava „nezgode“, ali zbog toga ne bi trebalo da se povlači iz društvenog života i aktivnosti i da samim tim, bez potrebe, manje uživa u životu. Iskren razgovor pun razumijevanja pomoći će joj da shvati kako joj inkontinencija ne mora drastično da joj promeni život i kako uz odgovarajuće proizvode i savete koji se odnose na životne navike može da nastavi da uživa u uobičajenim društvenim aktivnostima bez straha da će se osramotiti.

Uverite je da nije jedina osoba koja pati od inkontinencije


Inkontinencija je, u stvari, veoma čest problem. Svaka četvrta žena i svaki osmi muškarac se tokom svog života suoče sa ovim problemom. Kod žena se on javlja podjednako često kao polenska groznica. Postoji mnogo uzroka; to je samo jedna od onih fizičkih tegoba od kojih pate i mlađe i starije osobe.

Proverite da li nekoliko jednostavnih promena u životnim navikama može da dovede do poboljšanja

Unos tečnosti

Osoba o kojoj vodite brigu mogla bi doći u iskušenje da unosi manje tečnosti, ali zbog toga mokraća može postati gušća, što dovodi do većeg opterećenja i aktivnosti bešike. Ohrabrujte ih da unose normalne količine tečnosti u skladu sa svojim potrebama. To bi bilo dovoljno da mokraća zadrži zdravu žućkastu boju. Kao što možete očekivati, ukoliko se unosi suviše tečnosti, nagon za mokrenjem se jednostavno povećava i zato pokušajte da uspostavite neku zdravu ravnotežu.

Imajte u vidu da neka pića deluju kao diuretici

Podrazumeva se da ne želite da uskratite zadovoljstva osobi o kojoj vodite brigu, ali imajte na umu da kofein, alkohol i gazirana pića deluju kao diuretici, tako da će odlasci u toalet biti češći.

Zajedno stvorite okruženje koje vam odgovara

Možda bi osobi o kojoj vodite brigu dobrodošao neometan prolaz do kupatila kako bi brže stigla do toaleta kada je to neophodno. Osim toga, više bi joj odgovarala odeća koja se lako skida, kao što su široke suknje i pantalone sa učkurom. Od velike pomoći je i kada ima svoju korpu za prljav veš, tako da svoj veš čuva na jednom mestu i tako stekne osećaj veće kontrole. U kupatilo ili u spavaću sobu stavite kantu sa poklopcem u koju ćete odlagati upotrebljene proizvode. 

Izlasci i kretanje

Vodite računa da u torbici ili džepu kaputa imaju rezervni proizvod i plastičnu vrećicu za odlaganje upotrebljenog proizvoda. U vozovima i avionima im rezervišite mesto blizu toaleta, a pre dugih putovanja proverite da li vozači automobila ili autobusa planiraju da prave redovne pauze radi odlaska u toalet.

Vežbe za jačanje dna karlice

Ako osoba o kojoj vodite brigu pati od stresne inkontinencije, ona može da pokuša da poboljša kontrolu nad sfinkterima pomoću vežbi za jačanje dna karlice. Takva vrsta fizikalne terapije generalno se smatra prvim izborom pri određivanju tretmana za lečenje stresne inkontinencije. Redovnim i pravilnim vežbama za jačanje dna karlice u periodu od tri do šest meseci moguće je poboljšati, pa čak i izlečiti 70% lakih do srednje teških slučajeva, ali imajte na umu da mora da se nastavi s vežbama da bi rezultati bili trajni. Te vežbe su korisne jer omogućavaju ponovno uspostavljanje kontrole nad mišićima koji zatvaraju uretru. Nikada nije prekasno za početak – simptome je moguće ublažiti čak i u sedamdesetim ili osamdesetim godinama života. Kliknite ovde da biste preuzeli detaljni vodič za vežbe za jačane dna karlice.

Kao pomoć za pravilno izvođenje tih vežbi stručnjak bi mogao preporučiti tehnike poput biološke povratne sprege i elektrostimulacije.

Medicinska pomagala

Kada fizikalna terapija ne pomaže, postoje određene mogućnosti koje bi lekar mogao razmotriti. Privremena mera bi moglo biti umetanje katetera s kesicom za mokraću, pogotovo ako je inkontinencija posledica nekog hirurškog zahvata.

Medicinska pomagala koja se najčešće koriste su proizvodi za inkontinenciju sa upijajućim svojstvima.
Postoje različiti tipovi zaštitnih proizvoda za lakši i teži oblik inkontinencije kod muškaraca i žena. Oni su dostupni u različitim veličinama i sa različitim stepenom upijanja i mogu da odgovaraju različitim potrebama i životnim navikama. Dostupni su i proizvodi s neutralizatorima neprijatnih mirisa, tako da osoba sa inkontinencijom neće morati da brine da će je odati neugodni mirisi ili vlažne mrlje kada joj prijatelji dođu u posetu ili kada izađe iz kuće.

Kliknite ovde da biste saznali više o prednostima proizvoda za zaštitu od inkontinencije.

Lekovi i operacije


U nekim zemljama se prepisuju lekovi za lečenje stresne inkontinencije, a u nekim bi slučajevima urolog ili ginekolog mogli da razmotre i mogućnost hirurških zahvata. O tome je najbolje zatražiti detaljnije informacije od stručnjaka za problem inkontinencije ili od urologa.

Sada, kada raspolažete nekim činjenicama, zašto ih ne biste odštampali za osobu o kojoj vodite brigu ili još bolje, preporučite joj da upotrebi pretragu proizvoda kako bi izabrala proizvod koji odgovara njenim potrebama i da naruči besplatni uzorak