Osoba o kojoj vodim brigu je fizički sposobna, ali s obzirom na to da je mentalno obolela, može da dođe do nezgoda.


 

Pokušajte da je smirite i ohrabrite

Ako osoba o kojoj vodite brigu ima mentalni poremećaj kao što je demencija ili oštećenje nerava i zbog toga nije u stanju da prepozna potrebu za mokrenjem, može se dogoditi da se ona veoma uznemiri ukoliko dođe do „nezgode“. Možete da smirite situaciju tako što ćete se pobrinuti za posledice inkontinencije na brz, smiren način i poštujući dostojanstvo takve osobe.

Obezbedite joj dobru zaštitu pri inkontinenciji

Odgovarajući proizvodi za zaštitu pri inkontinenciji obezbeđuju upijanje mokraće i zadržavanje stolice i neprijatnih mirisa čime se štiti odeća takve osobe, okruženje u kome ona živi i njeno dostojanstvo. Ovi proizvodi su dostupni u različitim veličinama i sa različitim stepenom upijanja i to posebno za žene i za muškarce. Mnogi smatraju da su proizvodi za zaštitu koji se navlače poput običnog veša pogodniji za osobe koje su u nekoj meri mentalno poremećene jer im pomažu da se osećaju „normalnije“. Više informacija o proizvodima za inkontinenciju potražite u paviljonu sa proizvodima.

Unos tečnosti

Osoba o kojoj vodite brigu mogla bi doći u iskušenje da unosi manje tečnosti, ali zbog toga mokraća može postati gušća, što dovodi do većeg opterećenja i aktivnosti bešike. Ohrabrujte ih da unose normalne količine tečnosti u skladu sa svojim potrebama. To bi bilo dovoljno da mokraća zadrži zdravu žućkastu boju. Kao što možete očekivati, ukoliko se unosi suviše tečnosti, nagon za mokrenjem se jednostavno povećava i zato pokušajte da uspostavite neku zdravu ravnotežu.

Imajte u vidu da neka pića deluju kao diuretici

Podrazumeva se da ne želite da uskratite zadovoljstva osobi o kojoj vodite brigu, ali imajte na umu da kofein, alkohol i gazirana pića deluju kao diuretici, tako da će odlasci u toalet biti češći.

Redovni odlazak u toalet smanjuje mogućnost „nezgode“

Ako osoba o kojoj vodite brigu zaboravi da je potrebno da ode u toalet, pokušajte da je redovno podsećate na to u toku čitavog dana i pre nego što ode na spavanje. U zavisnosti od njenog mentalnog stanja, možda će biti potrebno da je sami odvedete do toaleta i u tom slučaju joj pomozite da izabere odeću koja se lako skida, kao što su široke suknje i pantalone sa učkurom, koje olakšavaju odlazak u toalet.

Presvlačenje i higijena

Osoba o kojoj vodite brigu je možda svesna „nezgode“ kada se ona dogodi i može sama da se presvuče, ali možda ćete i vi morati da joj pomognete. U svakom slučaju, pobrinite se da joj proizvodi za zaštitu budu nadohvat ruke u toaletu i da imate kantu s poklopcem za odlaganje upotrebljenih proizvoda. Gaćice koje se mogu pocepati sa strane pomažu da se presvlačenje obavi brzo i čisto, a dokazano je da su vlažne maramice podnošljivije i nežnije za kožu od standardnog toalet papira.

Nega kože

Mokraća može da iritira kožu, koja kod starijih osoba može biti posebno osetljiva. Proizvodi za zaštitu sa visokim stepenom upijanja smanjuju rizik od iritacije kože jer je štite tako što brzo upijaju mokraću i nakon dužeg sedenja. Ako ste zabrinuti za osetljivu kožu osobe o kojoj vodite brigu, potražite u paviljonu sa proizvodima zaštitu namenjenu za smanjenje rizika od iritacije kože.

Uspostavite zajedničku rutinu

Osobe slabijeg pamćenja i narušenog mentalnog zdravlja osećaju se mnogo sigurnije ako je uspostavljena neka rutina, a to može i smanjiti broj „nezgoda“ kod onih koji s vremena na vreme uspevaju da sami stignu do toaleta. Stoga nije loše uspostaviti rutinu za obroke, posete toaletu, odmaranje i aktivnosti koje opuštaju kao što su šetnja ili gledanje televizije. Takođe bi trebalo da planirate vreme samo za sebe kako bi se osoba o kojoj vodite brigu postepeno navikla da povremeno bude sama, ako je za to sposobna, ili sa drugim negovateljem. Čak i ako osoba o kojoj vodite brigu ceo dan gotovo ništa ne radi, fiksna rutina može pomoći da se smanji broj „nezgoda“. Posetite kafe da biste pročitali ostale korisne savete koji vam mogu olakšati brigu o osobi sa inkontinencijom.

Obratite se za pomoć lokalnoj organizaciji ili dobrotvornoj ustanovi

Moguće je da u vašoj okolini već postoje centri za dnevni boravak odraslih ili zdravstvene organizacije. U tom slučaju biste mogli da brigu o toj osobi poverite nekom pouzdanom, tako da možete da budete slobodni na par sati. Druga prednost se ogleda u tome što osoba o kojoj vodite brigu dobija mogućnost da se druži sa sebi sličnima. Mnoge od ovih organizacija nude mogućnost prevoza, organizuju redovne grupne aktivnosti kao što su dnevni izleti i obezbeđuju obroke. Neke čak nude uslugu dostave hrane. Posetite Kafe da biste pročitali druge ideje i savete koji vam mogu olakšati brigu o osobi sa inkontinencijom.

Ako imate posebna pitanja u vezi sa pružanjem pomoći pri inkontinenciji, možete ih postaviti jednoj od naših specijalizovanih medicinskih sestara ili možete da se pridružite forumu za diskusiju gde će vam drugi negovatelji možda pružiti savete i predloge na osnovu sopstvenog iskustva.