Osoba o kojoj vodim brigu je lucidna, ali fizički nije u stanju da sama održava ličnu higijenu, da se oblači ili stigne do toaleta

Pronađite rešenje zajedno


Ako je osoba o kojoj vodite brigu nedavno ostala u potpunosti ili delimično nepokretna, moraće (baš kao i vi) da se navikne na pomoć pri najrazličitijim osnovnim potrebama kao što su obedovanje, kupanje i odlazak u toalet. A upravo će intimnost zajedničkog odlaska u toalet vama i osobi o kojoj vodite brigu najpre biti najneugodnija, posebno ako i vi i ona tek učite kako da to obavljate na najprimereniji način. Stoga zajednički razradite plan, poslušajte šta druga osoba predlaže i šta je zabrinjava pa ćete uskoro pronaći način koji i vama i njoj najviše odgovara, a neugodnost će brzo nestati.

Obezbedite dobru zaštitu pri inkontinenciji

Odgovarajući proizvodi za zaštitu pri inkontinenciji obezbeđuju upijanje mokraće i zadržavanje stolice i neprijatnih mirisa čime se štiti odeća takve osobe, okruženje u kome ona živi i njeno dostojanstvo. Ovi proizvodi su dostupni u različitim veličinama i sa različitim stepenom upijanja i to posebno za žene i za muškarce. Mnogi smatraju da su proizvodi za zaštitu koji se navlače poput običnog veša pogodniji za osobe koje mogu da stoje dok ih presvlačite, ali ako osoba o kojoj vodite brigu može samo da leži dok je presvlačite, postoje proizvodi koji to mogu olakšati i vama i njoj. TENA Flex proizvodi su posebno namenjeni za presvlačenje osoba koje su vezane za krevet jer omogućavaju njihovim negovateljima da to obave brže i sa manjim opterećenjem. Više informacija o ovom i drugim proizvodima za inkontinenciju potražite u paviljonu sa proizvodima.

Zajedno stvorite okruženje koje vam odgovara

Ono može da se razlikuje u zavisnosti od fizičkog stanja. Ako osoba o kojoj vodite brigu može u invalidskim kolicima ili sa stalkom za hodanje da stigne do toaleta, onda obezbedite neometan pristup do njega. Osim toga, toj osobi bi više odgovarala odeća koju možete i vi i ona lako da skinete, kao što su široke suknje i pantalone sa učkurom. U kupatilo ili u spavaću sobu stavite kantu sa poklopcem u koju ćete odlagati upotrebljene proizvode. 

Presvlačenje i higijena

Vodite računa o tome da se proizvodi za zaštitu nalaze nadohvat ruke. Ako osoba o kojoj vodite brigu pati od fekalne inkontinencije, gaćice koje se mogu pocepati sa strane dobro će doći nekome ko može stajati uz nečiju pomoć, dok sveobuhvatni proizvodi obezbeđuju čistije i brže presvlačenje u ležećem položaju. Dokazano je da su vlažne maramice podnošljivije i nežnije za kožu od standardnog toalet papira, posebno prilikom uklanjanja ostataka stolice.

Nega kože

Mokraća može da iritira kožu, koja kod starijih osoba može biti posebno osetljiva. Proizvodi za zaštitu sa visokim stepenom upijanja smanjuju rizik od iritacije kože jer je štite tako što brzo upijaju mokraću i nakon dužeg sedenja ili ležanja. Ako ste zabrinuti za osetljivu kožu osobe o kojoj vodite brigu, potražite u paviljonu sa proizvodima zaštitu namenjenu za smanjenje rizika od iritacije kože.

Unos tečnosti


Osoba o kojoj vodite brigu mogla bi doći u iskušenje da unosi manje tečnosti, ali zbog toga mokraća može postati gušća, što dovodi do većeg opterećenja i aktivnosti bešike. Ohrabrujte ih da unose normalne količine tečnosti u skladu sa svojim potrebama. To bi bilo dovoljno da mokraća zadrži zdravu žućkastu boju. Kao što možete očekivati, ukoliko se unosi suviše tečnosti, nagon za mokrenjem se jednostavno povećava i zato pokušajte da uspostavite neku zdravu ravnotežu.

Imajte u vidu da neka pića deluju kao diuretici

Podrazumeva se da ne želite da uskratite sitna zadovoljstva osobi o kojoj vodite brigu, ali imajte na umu da kofein, alkohol i gazirana pića deluju kao diuretici, tako da će potreba za mokrenjem biti češća.

Razgovarajte o tome da li treba da se obratite za pomoć lokalnoj organizaciji ili dobrotvornoj ustanovi

Moguće je da u vašoj okolini već postoje centri za dnevni boravak odraslih ili zdravstvene organizacije. U tom slučaju biste mogli da brigu o toj osobi poverite nekom pouzdanom, tako da oboje možete da budete slobodni na par sati. Takve ustanove možda čak nude aktivnosti i hobije koje nije moguće praktikovati kod kuće. Mnoge od ovih organizacija nude mogućnost prevoza, organizuju redovne grupne aktivnosti kao što su dnevni izleti i obezbeđuju obroke. Neke čak nude uslugu dostave hrane. Posetite kafe da biste pročitali još ideja i saveta ostalih negovatelja.

Ako imate posebna pitanja u vezi sa pružanjem pomoći pri inkontinenciji, možete ih postaviti jednoj od specijalizovanih medicinskih sestara ili možete da se pridružite forumu za diskusiju gde će vam drugi negovatelji možda pružiti savete i predloge na osnovu sopstvenog iskustva.