Osoba o kojoj vodim brigu nije mentalno i fizički sposobna da sama održava ličnu higijenu, da se oblači ili stigne do toaleta

Pokušajte da je smirite i ohrabrite

Mnogo toga će zavisiti od stepena fizičkog i mentalnog oboljenja osobe o kojoj vodite brigu. Možda vodite brigu o nekome ko je vrlo ograničeno svestan svoje inkontinencije i ko slabo reaguje na nju i vašu brigu o njoj ili o nekome ko možda ima mentalni poremećaj kao što je demencija i ko je svesniji intimnosti u toku pružanja pomoći pri inkontinenciji i samim tim uznemireniji. U svakom slučaju, situacija ne mora biti dramatična ni za vas ni osobu o kojoj vodite brigu ako se intimna higijena obavlja brzo, smireno i poštujući dostojanstvo te osobe.

Obezbedite dobru zaštitu pri inkontinenciji

Odgovarajući proizvodi za zaštitu pri inkontinenciji obezbeđuju upijanje mokraće i zadržavanje stolice i neprijatnih mirisa čime se štiti odeća takve osobe, njena posteljina i okruženje u kome ona živi, kao i njeno dostojanstvo. Ovi proizvodi su dostupni u različitim veličinama i sa različitim stepenom upijanja i to posebno za žene i za muškarce. Mnogi smatraju da su proizvodi za zaštitu koji se navlače poput običnog veša pogodniji za osobe koje mogu da stoje dok ih presvlačite, ali ako osoba o kojoj vodite brigu može samo da leži dok je presvlačite, postoje proizvodi koji to mogu olakšati. TENA Flex proizvodi su posebno namenjeni za presvlačenje osoba koje su vezane za krevet jer omogućavaju njihovim negovateljima da to obave brže i sa manjim opterećenjem. Više informacija o ovom i drugim proizvodima za inkontinenciju potražite u paviljonu sa proizvodima.

Kreirajte odgovarajuće okruženje za vas oboje

Ono može da se razlikuje u zavisnosti od fizičkog stanja. Ako pomažete osobi o kojoj vodite brigu da, recimo, u invalidskim kolicima stigne do toaleta, onda obezbedite neometan pristup do njega. Osim toga, toj osobi bi više odgovarala odeća koju možete i vi i ona lako da skinete, kao što su široke suknje i pantalone sa učkurom. U kupatilo ili u spavaću sobu stavite kantu sa poklopcem u koju ćete odlagati upotrebljene proizvode. 

Presvlačenje i higijena

Vodite računa o tome da se proizvodi za zaštitu nalaze nadohvat ruke. Ako osoba može stajati uz nečiju pomoć, gaćice koje se mogu pocepati sa strane omogućavaju praktično i čisto uklanjanje. Ako osoba o kojoj vodite brigu može samo da leži dok je presvlačite, postoje proizvodi koji to mogu olakšati. TENA Flex proizvodi su posebno namenjeni za presvlačenje osoba koje su vezane za krevet jer omogućavaju njihovim negovateljima da to obave brže i sa manjim opterećenjem. Više informacija o ovom i drugim proizvodima za inkontinenciju potražite u paviljonu sa proizvodima.

Nega kože

Mokraća može da iritira kožu, koja kod starijih osoba može biti posebno osetljiva. Proizvodi za zaštitu sa visokim stepenom upijanja smanjuju rizik od iritacije kože jer je štite tako što brzo upijaju mokraću i nakon dužeg sedenja ili ležanja. Ako ste zabrinuti za osetljivu kožu osobe o kojoj vodite brigu, potražite u paviljonu sa proizvodima zaštitu namenjenu za smanjenje rizika od iritacije kože. Dokazano je da su vlažne maramice podnošljivije i nežnije za kožu od standardnog toalet papira, posebno prilikom uklanjanja ostataka stolice.

Unos tečnosti

Osoba o kojoj vodite brigu mogla bi doći u iskušenje da unosi manje tečnosti, ali zbog toga mokraća može postati gušća, što dovodi do većeg opterećenja i aktivnosti bešike. Ohrabrujte ih da unose normalne količine tečnosti u skladu sa svojim potrebama. To bi bilo dovoljno da mokraća zadrži zdravu žućkastu boju. Kao što možete očekivati, ukoliko se unosi suviše tečnosti, nagon za mokrenjem se jednostavno povećava i zato pokušajte da uspostavite neku zdravu ravnotežu.

Imajte u vidu da neka pića deluju kao diuretici

Podrazumeva se da ne želite da uskratite zadovoljstva osobi o kojoj vodite brigu, ali imajte na umu da kofein, alkohol i gazirana pića deluju kao diuretici, tako da će odlasci u toalet biti češći.

Uspostavite zajedničku rutinu

Osobe narušenog mentalnog zdravlja osećaju se mnogo sigurnije ako je uspostavljena neka rutina. Nelagodnost se može smanjiti ako postoje poznate rutine prilikom presvlačenja, kao što je vreme, način na koji se ono obavlja, čak i ako su poznate reči koje se pri tome izgovaraju. Stoga pokušajte da uspostavite neki obrazac tako da osoba o kojoj vodite brigu zna šta može da očekuje kada je presvlačite i kako se to uklapa sa njenim obrocima, vremenom za odmor i drugim aktivnostima kao što je gledanje televizije.  Trebalo bi i da planirate vreme samo za sebe, povremeno prepuštajući brigu o toj osobi drugom negovatelju ili članu porodice koji bi takođe trebalo da poštuju uspostavljenu rutinu.  Posetite kafe da biste pročitali ostale korisne savete koji vam mogu olakšati brigu o osobi sa inkontinencijom.

Obratite se za pomoć lokalnoj organizaciji ili dobrotvornoj ustanovi

Moguće je da u vašoj okolini već postoje centri za dnevni boravak odraslih ili zdravstvene organizacije. U tom slučaju biste mogli da brigu o toj osobi poverite nekom pouzdanom, tako da možete da budete slobodni na par sati. Mnoge od ovih organizacija nude mogućnost prevoza, dok neke čak nude uslugu dostave hrane. Posetite kafe da biste pročitali druge ideje i savete koji vam mogu olakšati brigu o osobi sa inkontinencijom.

Ako imate posebna pitanja u vezi sa pružanjem pomoći pri inkontinenciji, možete ih postaviti jednoj od specijalizovanih medicinskih sestara ili možete da se pridružite forumu za diskusiju gde će vam drugi negovatelji možda pružiti savete i predloge na osnovu sopstvenog iskustva.