Lečenje inkontinencije kod dece

Uvek je dobro proveriti da li je u pitanju infekcija

Ako izuzimajući problem mokrenja u krevetu vaše dete deluje zdravo, najverovatnije je da njegov uzrok nije ozbiljan. Ukoliko imate razloga da verujete da je u pitanju infekcija, vaš lekar će verovatno predložiti test mokraće. Uzorak će biti poslat u laboratoriju u cilju utvrđivanja postojanja eventualne infekcije, a takođe će biti uzet bris kako bi se lekar uverio da ne postoji neki drugi zdravstveni problem.

Alarmi za noćno mokrenje (alarmi za enurezu)

Ovi alarmi mogu efikasan način lečenja. Osmišljeni su tako da se oglase u trenutku kada mokrenje u krevetu počne, odnosno da probude dete; na taj način će se kod deteta stvoriti navika da se probudi onda kada treba da isprazni bešiku.

Alarmi mogu da se kupe, a eventualno može da ih obezbedi zdravstvena ustanova (u tom slučaju medicinska sestra bi trebalo da vam pokaže kako se pravilno koriste). Potrebno je malo strpljenja i predanosti ali na kraju bi trebalo da se isplati. Postoje dva osnovna tipa alarma.

• „Alarmi sa podlogom i zvonom“ imaju plastičnu prostirku koja se postavlja na sredinu kreveta, gde obično dolazi do mokrenja. Prostirka u sebi ima električno kolo koje je kablom povezano sa zvonom ili zujalicom. Postavite alarm van domašaja deteta, tako da mora da ustane da bi ga isključilo, a zatim otišlo u toalet.

• „Mini alarmi“ su praktičniji. Oni se kače na pidžamu deteta, kod okovratnika. Tanak kabl povezuje alarm sa senzorom koji se kači na donji veš. Vlažnost aktivira alarm koji može privremeno da se isključi, ali dete mora da obuče suvu odeću kako se alarm ne bi ponovo oglasio.

Korišćenje alarma za noćno mokrenje

• Najmanje 10 prvih noći verovatno ćete morati da budite dete kada čujete alarm za noćno mokrenje, kako bi ono moglo da ga isključi i ode do kupatila. Takođe ćete morati da pomognete detetu da promeni posteljinu i ponovo podesi alarm. Sistem „bebi alarma“ će vam omogućiti da čujete kada je alarm aktiviran.

• Otprilike nakon 10 dana većina dece nauči da se probudi na vreme kako bi „isključilo zujalicu“, tako da će mokrenja biti sve manje. To je napredak.

• Ukoliko se dete ne budi na zvuk alarma, povećajte jačinu tona alarma tako što ćete kutijicu sa zvučnikom staviti u neku konzervu.

• Budite strpljivi. Neka deca prestanu da nekontrolisano mokre tokom noći otprilike nakon 2 meseca korišćenja alarma, ali većini je potrebno 4 meseca.

• Ako vaše dete uz pomoć alarma u potpunosti prestane da nekontrolisano mokri noću, nastavite da koristite alarm još mesec dana.

Iskreno govoreći, veoma često je dete jedina osoba u kući koju ne bude ovi alarmi. Sveukupni procenat uspešnosti iznosi 68%, a vi biste možda više voleli nešto što odgovara celoj porodici. Ako nakon nekih 6 nedelja ne bude nikakvog napretka (na primer, ako mokra mrlja na krevetu ne bude manja ili ako se alarm sada ne oglašava kasnije tokom noći), najbolje bi bilo da prestanete sa korišćenjem alarma i pokušate ponovo za nekoliko meseci.

Lekovi za inkontinenciju kod dece

Lekovi mogu da dovedu do kratkotrajnog olakšanja kad je u pitanju problem slabe bešike kod deteta ali oni ne uče telo da stekne kontrolu, tako da zapravo ne mogu da reše problem. Čim dete prestane da ih uzima, noćno mokrenje će se ponovo javiti. Većina ljudi se odlučuje za korišćenje zaštitnih proizvoda za kontrolisanje inkontinencije kod dece, dok lekovi mogu da budu korisni u situacijama kada želite da budete sigurni, recimo prilikom odlaska deteta na školske ekskurzije, gde će ono deliti smeštaj sa drugom decom. Potreban je lekarski recept.

• Desmopresin je pomagao bubrezima da proizvode manje urina, a bio je dostupan u tabletama i u vidu spreja za nos. U proseku je obezbeđivao 2 suve noći nedeljno, dok je jedna trećina dece ostajala u potpunosti suva. Međutim, nedavno je povučen zbog neželjenih dejstava

• Imipramin je lek koji pomaže bešici da duže zadrži urin. U proseku, imipramin (ako je dostupan u vašoj zemlji) obezbeđuje 1-2 suve noći nedeljno. Nekada je ovaj lek bio popularan, ali danas se retko koristi. Ima neka neželjena dejstva sa kojima može da vas upozna vaš lekar. Nije toliko efikasan kao desmopresin.


• Oksibutinin smiruje previše aktivan mišić bešike. On može da bude koristan ukoliko vaše dete ima problem sa dnevnim i noćnim nekontrolisanim mokrenjem, pa mora da žuri da bi stiglo do toaleta (urgentnost). Međutim, postoje neželjena dejstva (suva usta, zatvor, zamućeni vid), pri čemu ovaj lek nije tako detaljno ispitan kao desmopresin.

Ukoliko je uzrok inkontinencije kod vašeg deteta neki zdravstveni problem i potrebno vam je više informacija, posetite odeljak briga o bližnjima.